SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Komiža

Komiža se nalazi na zapadnoj strani otoka Visa u dubokom Komiškom zaljevu.

Spomenici i znamenitosti

  • crkva Gospe Gusarice; zapravo posvećena Svetoj Mariji, ali je poznatiji narodni naziv koji je dobila prema legendi o gusarskoj krađi gospine slike.
  • mletački kaštel na rivi (Komuna)
  • spomen – dom u Komiži; građen prema projektu Stjepana Planića.
  • Kuća Zanchi na trgu Škor; zanimljiv spoj lokalne i barokne arhitekture
  • župna crkva svetog Nikole (Muster) s ostacima benediktinskog samostana
  • Ostale crkve: Crkva sv. Roka, Crkva Gospe od sedam žalosti, Crkva sv. Antuna, Crkva Gospe od Planice, Crkva sv. Mihovila, Crkva sv. Duha, Crkva sv. Blaža

Muster, župna crkva posvećena svetom Nikoli, obuhvaća sklop građevina smještenih na brežuljku iznad mjesta. U ispravama se potkraj 12. stoljeća spominje kao benediktinski samostan. Crkva i samostan sagrađeni su u 13. stoljeću na dominantnom mjestu naseljenom od prapovijesti. Crkva je pregrađena i dograđena u 16. i 17. stoljeću, kao i romanički zvonik-kula.

Zonkotov paloc smješten je sred malog trga kraj lučke kapetanije. To je trokatnica s dugim balkonom na drugom katu uzduž zabatnog pročelja i s luminarima (krovnim kućicama) uz zabatne zidove na kojima su vitke kamene piramide s kuglama na šiljku.

Gusarica, Crkva svete Marije, sagrađena je na žalu na zapadnom kraju Komiže od 16. do 18. stoljeća. Renesansna crkva ima neobično slikovit oblik jer se sastoji od tri jednaka broda, a glavno zapadno pročelje ima tri spojena zabata. Gusarica nije sagrađena po jedinstvenom planu već postupnim proširenjem i dograđivanjem.

Komuna, kaštel, sagrađen je potkraj 16. stoljeća na malom rtu poluotoka u komiškoj luci koji danas završava lukobranom. Njegov četverokutni oblik širi se pri dnu ukošenim zidovima. Sjeverni i zapadni zidovi bili su prije gradnje obale u moru pa su stoga na njima glomazni kameni prstenovi za vezivanje usidrenih jedrenjaka. Danas je u kaštelu smješten Ribarski muzej.

Komiža je prvo hrvatsko mjesto koje je posjetio Papa: 1177. godine papu Aleksandra III. su ribari s Palagruže, gdje se sklonio od nevremena na putu za Veneciju, prevezli do Komiže. Tom je prilikom posvetio crkvu Svetog Nikole, a zatim nastavio put prema Zadru.

Komiški ribarski brod (gajeta) Falkuša predstavljao je Hrvatsku na Svjetskoj izložbi (EXPO) 1998. godine u Portugalu.

 

Skip to content