„S margine političkoga spektra“ – Vučićev „srpski svet“

Komentatori se pitaju Što je Vučić hteo svojom posjetom Jasenovcu i Pakracu?

Hteo je posetiti „srpski“ Jasenovac i „srpski“ Pakrac u srpskoj zemlji koja se trenutno zove Hrvatska! On je želio pokazati da je Hrvatska deo „srpskog sveta“ odnosno deo Velike Srbije. Hrvateki, komentatori, analitičari ne shvaćaju poruku četnika Vučića, a oni koji shvaćaju boje se javno kazati da se radi o provođenju srbijanske imperijalističke politike (Memorandum SANU) „Svi Srbi u jednoj državi“.  

Vučić smatra da se ne mora nikome javljati kada posjećuje srpske zemlje. Službena politika Srbije priča o „srpskom svetu“ u koji je uključena i Hrvatska. Vučić se javio Pupovcu, srpskom „veleposlaniku“ u Hrvatskoj, pozvavši ga da mu pravi društvo pri obilasku „srpskog“ Jasenovca i „srpskog“ Pakraca. Radi se o srpskom igrokazu, gruboj provokaciji kojom se testira i ponižava vlast u Hrvatskoj.

Međutim, nešto je pošlo krivo pa su drugovi iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH javili da ne dolazi jer nisu pripremili crveni tepih. Nakon toga započela je kanonada najgorih uvreda na račun Hrvata i Hrvatske. Nije Srbima jasno kako je moguće da im netko ograniči posjet „koloniji“ u kojoj su Srbi građani prvog reda, koloniji koja je njihov kulturni prostor, koloniji u kojoj se govori srpskim jezikom (hrvatski je zapadna varijanta srpskog) itd.

Čude se Hrvateki (političari, komentatori i drugi) ponašanju četničke Srbije ne shvaćaju da se radi o kontinuitetu srpske politike od Načertanije 1844. godine do danas. Srbija nikada nije odustala od ideje „Svi Srbi u jednoj državi“, nije odustala od Velike Srbije. Danas to zovu „srpski svet“! Srbija na svim poljima provodi politiku  stvaranja Velike Srbije: Srpsko svojatanje Dubrovnik, svojatanje Dalmacije, hrvatske književnosti i znanosti (sve pod okriljem SANU), najnovije su „Povelja o srpskom kulturnom prostoru“ iz 2019. godine koja navodi na svim tim područjima treba voditi ʺjedinstvena kulturna i obrazovna politikaʺ , zatim  „Deklaraciji o granicama srpskoga jezika“ 2022. godine kojom se negira hrvatski jezik.  

Srbi kažu da je isusovac Ruđer Bošković ʺSrbin katoličke vjereʺ, da je Dubrovnik ʺpovijesni srpski prostorʺ  kao i drugi krajevi Hrvatska. Danas se to uči u srpskim školama!

Na tu srpsku politiku reagiraju pojedinci, a Plenkovićeva vlast uglavnom šuti. Plenkovićeva vlast hvali četničku Srbiju i kaže da je napravila pomak prema europskim integracijama, vrijednostima. To je sramotno i veleizdajnički.

Objavljene su naslovnice srpskim novina koja pokazuju silinu mržnje prema Hrvatima i Hrvatskoj. Nezahvalni Srbi su Andreja Plenkovića nazvali ustašom. Andrej je jako razočaran takvim ponašanjem, razočaran nezahvalnošću da je ustaša nakon što je dopustio politiku „srpskog sveta“ u Hrvatskoj, nakon što svake godine daje milijunska sredstva (Novosti, SPC) za srpske laži i srpske igrokaze.

Andreja je jako pogodilo da su ga koalicijski partneri nazvali ustašom. Andrej je loš učenik koji nije naučio niti shvatio da je svaki Hrvat katolik ustaša, a najbolji Hrvat je mrtav Hrvat!

Srpske vlasti su žestoko reagirale na odbijanje privatne posjete Vučića Jasenovcu i Pakracu.

Premijerka Ana Brnabić nazvala je to “najvećim skandalom u modernoj povijesti Hrvatske i Srbije”, a ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin je rekao da će odsad “svi dužnosnici hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole”.

Srpska prosvjedna nota

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je šokirano protupravnom, anti-europskom i anti-civilizacijskom odlukom Ministarstva za vanjske i europske poslove Republike Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsjedniku Republike Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti. Namera predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića bila je samo da položi cvijeće i zapali svijeću na svetom mjestu na kome su tijekom Drugog svjetskog rata ubijene stotine tisuća Srba….“

Na uvrede i najave srpske strane nije bilo adekvatnog odgovora s hrvatske strane (Vlade, Premijera, Predsjednika RH). Službena srpska politika navodi da je u Jasenovcu stradalo više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti. Umjesto da se jasno kaže da oni koji šire tu srpsku propagandu o više stotina hiljada žrtava nemaju što tražiti u Jasenovcu i da nisu dobro došli hrvatski političari šute. To je čin veleizdaje! Dosta nam je srpskih laži, dosta nam je njihovih vrijeđanja da smo nacisti, fašisti i ustaše. 

Srpski mediji napali su vladu druga Plenkovića (“Ustaše Vučiću zabranile da ode u Jasenovac”; „Ustaški režim Andreja Plenkovića udario na srpskog šefa države“) te ga proglasili ustašom.  Andrej Plenković jako je razočaran da su ga nazvali ustašom s obzirom koliko je mnogo napravio za srpsku stvar u Republici Hrvatskoj.

Plenković Vučiću: ‘Govore nam da smo ustaška vlada, meni je to smiješno’. Druže Plenkoviću nije nimalo smješno već je tragično!

Plenković sporo uči pa kaže: “Danas sam prvi put vidio u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada… Mislio sam da smo u optikama nekih hrvatskih medija, komunisti orjunaši, udbaši. I to na službenoj web stranici Ministarstva unutarnjih poslova Srbije. Ovakva reakcije ukazuje na histeričnu reakciju Beograda.“

“Gledajte, važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem i da vodimo računa da smo država…“

Drug Plenković još ne shvaća da Vučić smatra da je Hrvatska srpska kolonija, a ne država!

Plenkovića je pogodilo da ga srbijanska četnička vlast proglašava ustašom s obzirom koliko je on uradio za srpsku stvar u Republici Hrvatskoj (unatoč silnim milijunima koje daje srpskoj zajednici, Srpskoj pravoslavnoj crkvu u Hrvatskoj, neprocesuiranju ratnih zločinaca, ne traženju nestalih…). Andreja je ta nezahvalnost Srba strašno pogodila. Andrej je proglašen ustašom unatoč koaliciji s Pupovcem, unatoč dijeljenju državnih funkcijama Srbima koji Oluju smatraju zločinačkom operacijom, unatoč davanju milijuna kuna za promociju srpskih laži o Jasenovcu, NDH i današnjoj Hrvatskoj.

Koalicijski partner druga Plenkovića žurno je održao konferenciju za medije i izjavio: Nije se smjelo dogoditi da Vučić ne može doći u posjet Jasenovcu“ .

Pupovac nije kritizirao ponašanje Vučića već ga je podržao. Jasno je kazao da se nije smjelo dogoditi da Vučić ne može doći u posjet Jasenovcu i tamo govoriti o nekoliko stotina hiljada srpskih žrtava.

 

Pupovac: “Jasenovac je mjesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava. Jasenovac je mjesto gdje se potvrđuje i pokazuje priznavanje tih žrtava. I Jasenovac je mjesto gdje se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba. To je naš stav. Ovo što se dogodilo ovih dana nosi u sebi elementi nedovoljne svijesti što je Jasenovac i što bi trebao biti i nedovoljnog slušanja nas koji smo tome posvećeni”.

Drug Pupovac koalicijski partner druga Plenkovića nam nije kazao koliki je to broj žrtava (600.000 ili milijun)!? Ne može se graditi pomirenje na srpskim lažima, na preuveličavanju zločina, na izmišljanju zločina!

>Pupovac se pohvalio kako on i Plenković uređuju na HRT-u i kako su ugurali u program Klasićevu seriju ‘NDH’

>Pupovac o pilotima: ‘Hrvatska nije u situaciji da se junači oko ove stvari’

Drug Plenković stalno brani neprihvatljivo ponašanje „veleposlanika“ Pupovca pa na taj način promovira „srpski svet“ . Ponašanje Pupovca, njegove izjave o Oluji, ratnim zločinima, nestalima, pokazuju antihrvatsku stavove koji su uvredljivi. Drug Plenković brani, podržava i financira Pupovca i srpski svet u Hrvatskoj pa ga domoljubi Hrvatske opravdano smatraju izdajnikom i veleizdajnikom. Kako drugačije nazvati financiranje četničkog derneka u Srbu koji slavi genocid nad Hrvatima, kako drugačije nazvati srpske laži o Jasenovcu, Jadovnom, Šaranovoj jami itd.

 

Hrvatska vlada, ministri , drug Plenković umjesto da drugu Vučiću kažu da je dosta „srpskog sveta“, da mu kažu da oni koji govore da je u Jasenovcu umoreno nekoliko stotina tisuća Srba više ne će moći doći u Jasenovac oni se pravdaju zašto četniku nisu dopustili da posjeti hrvatski Jasenovac i hrvatski Pakrac!

 

Optuživati današnju Hrvatsku da je ista što i NDH suludo je ali to pokazuje nastavak srpske politike stvaranja Velike Srbije, samo drugim sredstvima. Ni ratna opcija nije isključena, Srbija se naoružava i hvali što je sve nabavila.

Velikosrpska memorandumska politika u svojoj srži stoji na samo jednom temelju, a to je Stvaranje Velike Srbije-svi Srbi u jednoj državi. Kako se Srbi trebaju ponašati: „Srpska nacionalna manjina u hrvatskim zemljama mora uvijek predano raditi na sprječavanju nastanka bilo kakve Hrvatske države, a ako se to uslijed povijesnih okolnost i dogodi pa Hrvatska dobije državu dužnost im je aktivno raditi na dekonsolidaciji takve države“! (Vasa Čubrilović, 1939.).

Vučićeva provokacija jasno je pokazala da Srbija nije odustala od stvaranje Velike Srbije. Nažalost Andrej Plenković ne vidi ili ne želi vidjeti da se u Hrvatskoj provodi srpska imperijalistička politika „srpski svet“ odnosno da se provodi Memorandum SANU.

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content