Domovinski rat: Predsjednik Tuđman došao je u oslobođeni Knin 6. kolovoza 1995.

Slika 1. Predsjednik Tuđman na Kninskoj tvrđavi 6. kolovoza 1995. (Wikipedia)

Dani slave i ponosa!

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman na Kninsku je tvrđavu stigao nakon nešto više od 24 sata, koliko je prošlo od veličanstvena ulaska hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga u središte Knina. Pozdravio je svečano postrojene pripadnike 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske koje su prve ušle u Knin. Prije nego se zaputio u obilazak grada Knina, predsjednik Tuđman je, komentirajući veličanstvenu pobjedu Hrvatske vojske, izjavio: “Oslobađanje Knina znači više negoli samo osvajanje hrvatskoga područja i hrvatskoga grada. Znači stvaranje uvjeta za stabilnost hrvatske države za stoljeća unaprijed.”

„Ivane, gdje je ostatak grada?“ pitao je toga 6. kolovoza 1995. godine Franjo Tuđman svoga suradnika i prijatelja Ivana Aralicu na vrhu Kninske tvrđave, nedaleko od jarbola na kojem se vijori hrvatski barjak.

 

„Nema, predsjedniče. To što gledate, to je cijeli Knin“, odgovorio mu je Aralica pokazujući mu nakon toga zgradu Preparandije, učiteljske škole koju je pohađao.

„Znači, ovih nekoliko zgrada uzduž ove ulice trebao je biti glavni grad te njihove države?!“ Tim je riječima prvi hrvatski predsjednik, svjesno ili nesvjesno parafrazirao Yasushija Akashija, mirovnoga predstavnika glavnog tajnika UN-a, koji je jednom zgodom za Knin rekao kako je to „samo jedna duga ulica koja zajebava cijeli svijet“.

 

„Dugo je Tuđman stajao kod jarbola dok su se izmjenjivali svi koji su se tu željeli fotografirati s njime. Pitao sam se kad će izgubiti živce. Nije se to dogodilo. Trudio se pokazati koliko uživa u tome veličanstvenom trenutku. Nije zaboravio pitati ni za hrvatske košarkaše kojima je obećao janjetinu u Kninu nakon osvajanja bronce na Olimpijskim igrama u Barceloni. Bili su na Tvrđavi Stojko Vranković i Dino Rađa.“(preneseno).

Foto: Grad Knin

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content