Domovinski rat: Zločin u Kraljevčanima

Srpski teroristi napali su Kraljevčane 14. kolovoza 1991. godine. Ubili su pet starijih seljana, tri starice i dvojicu staraca, koji su ostali u selu kako bi čuvali stoku i kuće. Medicinskom forenzičarskom analizom utvrđeno je da su starice ubijene iz automatskog oružja (puške) i granatama, a tijela dvojice staraca raznesena su ručnim bacačem raketa.

Pripadnici srpskih paravojnih postrojbi su 14. kolovoza 1991. upali u selo Bjelovac i ubili Stjepana, Đuru i Matu Horvata te Ivana Bugarina.

Nakon što su se malobrojni branitelji povukli, Srbi su zauzeli Hrvatski Čuntić, Prnjavor Čuntićki, Kraljevčane i Dragotince gdje su počinili zločine nad preostalim stanovništvom. Kuće su opljačkane i zapaljene. Stradao je i franjevački samostan sv. Antuna u Čuntiću.

Hrvatska sela nalazila su se na putu za Petrinju pa je JNA organizirala napade i etničko čišćenje što je vidljivo iz pisanih izvješća zapovjednika garnizona u Petrinji, pukovnika Slobodana Tarbuka.

 

Zločinci nisu odgovarali za počinjene ratne zločine. Bili su osuđeni 1992. godine u odsutnosti, ali je 2009. presuda poništena i slučaj vraćen na prvostupanjski sud. Godine 2010. postupak je obustavljen jer je Državno odvjetništvo odustalo od optužnice!!!

 

Srpski zločini 14. kolovoza 1991. godine:

  • 14. kolovoza 1991., pokolj 5 staraca u Kraljevčanima
  • 14. kolovoza 1991., pokolj u Bjelovcu kod Petrinje
  • 14. kolovoza 1991., pokolj u Lovincu kod Gospića

Foto: Likaplus

Dr. Marko Jukić

Skip to content