SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Motovun

Motovun (tal. Montona), naselje i općina u Istarskoj županiji. Najbolje je sačuvana srednjevjekovna istarska utvrda, koja se razvila na vrhu strmog brežuljka.

Povijest Motovuna započinje prije rimskog vremena.

Motovun čine tri dijela grada. Na samom vrhu najstariji je dio, ispod njega je “Podgrađe”, a noviji se dio “Gradiciol” spušta niz padinu.

Obranu Motovuna činila su dva prstena zidina. Unutarnji prsten oko najstarijeg dijela grada datira iz 13. i 14. stoljeća. Kroz njega vode unutarnja vrata grada. Oko Podgrađa nalazio se drugi prsten gradskih zidina, u koji se ulazi kroz vanjska gradska vrata iz 15. stoljeća. U njima je danas lapidarij. Između dvoje vrata nalazi se vanjski gradski trg. Na trgu je, pokraj unutarnjih vrata, i gradska loža iz 17. stoljeća, predivan vidikovac na okolicu.

Na trgu je barokna crkva Sv. Stjepana, izgrađena 1614. godine (na mjestu starije crkve). Uz crkvu je zvonik–kula iz 13. stoljeća, s nazubljenim prsobranima, građena kada i prva crkva na čijim temeljima je sagrađena sadašnja.

Nasuprot crkve je Komunalna palača, građena u 12. stoljeću, a u 16. i 17. stoljeću proširivana i obnavljana. Ispod trga je velika cisterna koja je opskrbljivala vodom Motovun. Do vrha Motovuna vodi uspon od 1052 stube, što ga čini najdužim stubištem u Hrvatskoj.

Kroz Motovun je prolazila željeznička pruga Parenzana. Kolodvor je sačuvan i nalazi se podno brežuljka na kojem je smješten stari dio grada, neposredno prije ulaska u t.zv. motovunski tunel.

Znamenitosti Motovuna su: Crkva Blažene Djevice Marije “od Vratiju” (izgrađena 1520. godine), palača Polesini, gradska vrata, gradska loža, crkva sv. Ciprijana…

U Motovunu je nekad djelovala katedra Čakavskog sabora, a od 1999. godine održava se Motovunski filmski festival.  

Skip to content