SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Murter

Murter je naselje na istoimenom otoku. U blizini današnjeg naselja nalazio se antički grad Colentum čiji ostaci, koje je već velikim dijelom pokrilo more, leže u podnožju brda Gradine.

Grad je imao tipičnu antičku arhitekturu, kuće podignute na kat, cisterne za vodu, terme i uske ulice popločane kamenim pločama vrlo slične današnjim ulicama u starim dijelovima dalmatinskih gradova, pa i starom dijelu Murtera.

U XIII. st. na otoku postoje dva naselja – Veliko Selo (Villa Magna), danas Murter, i Jezera.

U Murteru i ostalim naseljima na otoku sve do XVIII. st. njegovale su se glagoljica i bosančica što dokazuju sačuvani stari župni dokumenti iz tog vremena. Godine 1845. otvorena je Pučke škole, a 1866. utemeljena je jedne od prvih čitaonica na hrvatskom jeziku u Dalmaciji.  Godine 1910. godine osnovana je i Uljarska zadruga koja je 1913., na velikoj međunarodnoj izložbi ulja u Francuskoj u Eixu, dobila zlatnu medalju za kvalitetu svog ulja.

 

Od sakralnih spomenika treba spomenuti kapelicu Sv. Roka iz 1760. godine, crkvu Sv. Mihovila rekonstruiranu 1770. godine, te crkvu Gospe od Gradine.

 

Murter ima pet plaža: Slanice, Luke, Podvrške, Čigrađa i Kosirina.

 

 

Skip to content