Svetac dana: Sveti Egidije

Iako o svetom Egidiju nemamo puno sigurnih podataka nema sumnje kako je on bio povijesna osoba koja je svojim životom predanja Bogu nadahnjivala druge. Malo se zna o djetinjstvu i mladosti sv. Egidija, ali se zna da je bio sin atenskog plemića. Nakon smrti svojih roditelja, Egidije je postao pustinjak i živio uz rijeku Rhône u Francuskoj. Njega ubrajamo među četrnaest svetih pomoćnika, odnosno skupine svetaca kojima se vjerni puk obraća moleći zaštitu od bolesti i svake nevolje. U Belgiji, Francuskoj, Sloveniji i drugdje svetac je više čašćen.

Ime je grčkoga porijekla i znači : sin Egeja.

Živio je kao pustinjak u blizini francuskih gradova Nimesa i Arlesa. Živio je pokorničkim životom odričući se putenih i materijalnih užitaka. Slavio je Boga i bio zahvalan na svemu što dolazi od Boga. Prema predaji svetom Egidiju društvo je pravila jedna košuta, koja ga je hranila svojim mlijekom. Jednom je zgodom, bježeći pred kraljevim lovcima, košuta pobjegla u Egidijevu spilju, gdje mu se uplašena skutrila do nogu, a kad su lovci u toj huci pojurili za njom, nisu na vrijeme spazili Egidija, nego su ga slučajno nastrijelili u nogu. Da bi se iskupio zbog takve neopreznosti, tamošnji mu je kralj nudio različite beneficije i boravište na dvoru, ali je sveti Egidije odbijao svaku ponudu, ostajući ustrajan u svojem načinu nasljedovanja Krista u siromaštvu i pokori.

Ipak, pristao je da mu pomogne u gradnji samostana usred šume (680. godine), a koji je kasnije, po francuskom nazivu za ime Egidije – Gilles, nazvan upravo tako – samostan Saint-Gilles ili Saint-Gilles-du-Gard. Ondje je okupio istomišljenike i osnovao monaški red koji se nadahnjivao na Pravilu sv. Benedikta. Umro je u dobi od oko 80 godina (oko 710. godine), a sahranjen je u opatiji koju je utemeljio. Samostan je mjesto hodočašća  i službeno stajalište na Putu Svetog Jakova. Sveti je Egidije vrlo popularan svetac u Francuskoj i Belgiji.

Štuje se kao zaštitnik hromih, dojilja, strjeličara, padavičara i trgovaca konjima, a posebno ga zazivaju oni koji su u strahu i koji podnose duševne tjeskobe. U ikonografiji ga najčešće prikazuju s košutom koja mu se skriva iza nogu ili kako mu se ukazuje anđeo dok slavi svetu misu.

Izvor: portal VJERA I DJELA – Portal katoličkih teologa; Kategorija: stopama svetaca, Bitno.net

Foto: facebook

Skip to content