SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Državna ergela Đakovo

Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća.

Danas kao Državna ergela Đakovo, za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije konja, Ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima.

Na lokaciji Ergele u samom centru grada Đakova – Pastuharni – smješteni su pastusi koji tu prolaze dresuru i obuku za konjičke športove, vožnju dvoprega i četveroprega te školu jahanja.

Među povijesnim zapisima, počasno mjesto zauzima crno-bijela fotografija britanske kraljevske obitelji, snimljena u Pastuharni tijekom njihova posjeta ergeli 1972. godine, potpisana od strane same kraljice Elizabete II., princa Filipa i princeze Ane.

Graciozan i elegantan nastup đakovačkog četveroprega s prelijepim lipicancima na otvaranju Olimpijskih igara impresionirao je kraljicu Elizabetu II., pa je na njezinu izričitu želju britanska kraljevska obitelj 1972. posjetila Ergelu Đakovo, Pastuharnu i Ivandvor. Primivši takvo priznanje od velikih poznavatelja konja važna je potvrda tradiciji uzgoja konja u Đakovštini.

Jahaonica je i mjesto održavanja velikog broja preponskih, zaprežnih i dresurnih natjecanja, te je otvorena za posjetitelje i zaljubljenike u konjički sport!

http://ergela-djakovo.hr/hr/

 

Skip to content