TwitterFacebookPinterestGoogle+

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Betinski muzej drvene brodogradnje

Muzej betinske drvene brodogradnje otvoren je 14. kolovoza 2015. s ciljem očuvanja i prenošenja znanja o tradicijskoj drvenoj brodogradnji. Priča o brodogradnji smještena je u kontekst vremena u kojem se razvila, temeljena na materijalnim povijesnim izvorima, te, u najvećoj mjeri, na kazivanjima brodograditelja i mještana Betine.

Muzej betinske drvene brodogradnje spada u etnografske muzeje jer njeguje vrijedna saznanja o načinu života na otoku i opisuje mjesne običaje vezane uz brodogradnju, ali i u tehničke zbog svoje usredotočenosti na principe tradicijske drvene brodogradnje te očuvanja znanja o umijeću gradnje Betinska gajeta najprepoznatljivijeg tipa drvenog broda građenog u betinskim brodogradilištima.

Muzej njeguje i oživljava stara znanja i vještine, te potiče očuvanje i vrednovanje kulturne baštine otoka Murtera. Mjesna luka s privezanim drvenim brodovima – leutima, gajetama, kaićima svojevrstan je Muzej na otvorenom. Najveći broj uređenih drvenih brodova na Jadranu sa svojom tradicijskom armom (brodskom opremom) prezentacijski su dio Muzeja betinske drvene brodogradnje.

 

Stalni postav prikazuje cjelovitu priču o brodogradnji i upotrebi broda u Betini od samih početaka brodogradnje u 18. stoljeću do danas.

U neposrednoj blizini zgrade Muzeja nalazi se muzej na otvorenom – lučica u kojoj je pedesetak tradicijskih drvenih brodova. Tu se nalaze gajete, leuti, kaići i lađe. najreprezentativniji od njih nalaze se u prvom redu, opremljeni u potpunosti tradicijskim jedriljem i opremom. Zimi su na stalnom vezu u lučici, a za ljetnih mjeseci sudjeluju u brojnim regatama na latinsko jedro i veslačkim regatama.

Posebno istaknuto mjesto u mjesnoj lučici ima gajeta Cicibela, ponos betinske brodogradnje i uspješne rekonstrukcije, zaštićena kao prva gajeta na popisu pokretnih kulturnih dobara RH.

http://www.mbdb.hr/hr/muzej-betinske-drvene-brodogradnje/

Komentari