Ime Marijino

12. rujna Crkva slavi blagdan Imena Marijina, a kojim s jedne strane želi izraziti svetost i uzvišenost Bogorodice iznad svih ljudi, kao naše zagovornice i posrednice, a s druge strane prisjetiti se konkretnih povijesnih okolnosti iz 17. st., kada je kršćanska vojska zavapila Djevici Mariji za pomoć u obrani od turskih navala koje su prijetile osvajanju Beča i padu Habsburške Monarhije.

Prepoznajući posebnu ulogu Blažene Djevice Marije Crkva je još odavno počela slaviti i Marijino ime, odnosno častiti Djevicu Mariju kao onu koja je posebna od svih ljudi, kao onu koja je izuzeta od grijeha, koja je sav svoj život predala Bogu i čijoj poslušnosti i spremnosti možemo zahvaliti da je imala čast, ali i tešku zadaću biti Majka Spasiteljeva. Po toj svojoj spremnosti i poniznosti Marija je nagrađena nebeskom slavom i postala je Majka Crkve i naša Majka. To su samo neki od vidova koje želimo objediniti dok častimo ime Marijino, odnosno zazivajući njezino ime molimo je da nam bude trajna zagovornica i pomoćnica u svakodnevnom životu.

Prema povijesnim svjedočanstvima, kao blagdan Ime Marijino se počelo najprije častiti u španjolskoj biskupiji Cuenca još 1513. god., kasnije je prošireno i u Napuljskom Kraljevstvu, a u cijelu ga je Crkvu uveo papa Inocent XI., i to kao zahvalu za izborenu pobjedu kršćanske vojske nad Turcima kod Beča.

Samo značenje Marijina imena nije do danas sa sigurnošću otkriveno, ali mnogi drže da ono dolazi od hebrejski Mirjam, odnosno od myr – ljubljena i Jam – skraćenica od Jahve, te bi u tom smislu značilo ona koja je od Boga (Jahve) ljubljena. Neki pak njegovo značenje tumače s lijepa, gazdarica, gospođa itd.

Koje god bilo izvorno značenje imena Marijina, pozvani smo častiti Blaženu Djevicu Mariju i njezino sveto Ime, upravo u onom shvaćanju da je ona prihvatila Božju volju da postane Bogorodica, da je poslanje koje joj je Bog odredio izvršila podređujući svoju volju Božjoj u svemu, te nam je u tom smislu putokaz ka svetosti, jednako kao što nam je zagovornica kod Boga u svim životnim situacijama, kako bismo svi zajedno jednom uživali Božju slavu.

Izvor: portal VJERA I DJELA – Portal katoličkih teologa; Kategorija: stopama svetaca

Foto: Međugorje Info

Skip to content