SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Maslinik Saljsko polje

Maslinik Saljsko polje se nalazi na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, u neposrednoj blizini mora i uz granicu parka prirode „Telašćica“. Svojom starošću, prostranosti i izgledom ima jedinstvenu botaničku, estetsku i turističku vrijednost.

Taj stari i slikoviti maslinik, izvanredan je primjer karakterističnog dalmatinskog kultiviranog krajolika ove izrazito poljodjelske grane jadranskog područja. Prema usmenoj predaji priča se da su ga sadili stari Grci i prije 2000 godina kada su imali svoja naselja na Dugom otoku iako su ove masline nešto mlađe, (pretpostavlja se 700 godina). Ta starost maslina vidljiva je i iz velikih opsega i neobičnih oblika debala i krošnji.

Takve neobične masline su zvane “stupi”, izrasle uokolo starih, širokih panjeva “hripe”. Kao primjer treba iznijeti da ovdje ima maslina čiji promjer u hripi iznosi 5 m, a obujam hripe 18 m. Unutar sklopljenog maslinika nalaze se enklave kultura vinove loze i smokava. S obzirom da se nalazi u neposrednoj blizini Sali, ovaj maslinik ima i rekreativno značenje kao prirodni park mjesta. Laganom i ugodnom šetnjom kroz maslinik, primijetiti će te da je veliki broj stabala označen crvenim križem. To su masline koje su stari ljudi bez nasljednika ostavljali Crkvi.

Botanički rezervat ima površinu od 202.1 ha, a zaštićen je od 1969. godine.

https://natura-jadera.com/prirodne-vrijednosti/posebni-rezervati/maslinik-saljsko-polje/

Izvor: www.zadar-nature.hr

Foto: Marko Jukić

 

Skip to content