Brazilski izbornik nahvalio Hrvatsku: Kao da su iz Južne Amerike!

‘Big Phil’ je otkrio kako se nosi sa silnim pritiskom i očekivanjima da ‘Selecao’ osvoji šesti naslov prvaka, kako motivira igrače, koliko je njegova momčad spremna, što misli o organizacijskim problemima World Cupa, a naravno osvrnuo se i snagu hrvatske reprezentacije protiv koje Brazil otvara SP 12. lipnja u Sao Paulu.
“Hrvatska igra odličan, tehnički sofisticiran nogomet. Vrlo je jaka s loptom. Hrvatska reprezentacija igra kao da dolazi iz Južne Amerike. Hrvati su tehnički iznimno vješti i igraju na visokoj razini,” pohvalio je Scolari ‘vatrene’.

Brazilski izbornik je pohvalio i tehničke kvalitete kamerunskih nogometaša, a kao najveću opasnost vidi kamerunsku nepredvidivost.

“S njima nikada nisi siguran. Kamerunci su nepredvidivi i uvijek mogu iznenaditi,” dodao je.

Najmanje nepoznanica ima s Meksikom.

“Postoji duga povijest naših međusobnih susreta i to su uvijek zanimljive utakmice. Meksikanci znaju biti iznimno lukav.”

Scolari smatra kako je za Brazil veliki plus što sva tri suparnika u skupini igraju ‘tehnički nogomet’.
“Da, to je velika prednost jer i mi preferiramo takav način igre. Obično imamo problema s ekipama koje igraju ‘anti-nogomet’ i koje se fokusiraju na destrukciju.”

Scolari je svjestan kako njegove sunarodnjake zanima samo svjetska kruna. Sve ispod toga bit će proglašeno ‘nacionalnom katastrofom’. U zemlji u kojoj nogomet i samba imaju nedodirljivi status prosječnost se ne priznaje.

“Znam da svi od nas očekuju svjetsku krunu. Svjestan sam i da bi svaki drugi rezultat bio neuspjeh. No, moji pogledi su drugačiji. Ukoliko pružimo svoj maksimum i odigramo pošteno i hrabro zaslužili smo pljesak bez obzira na konačan ishod. Svaka momčad koja nastup na SP-u nada se trofeju, mi igramo kod kuće što je velika prednost. Imamo kvalitetan sastav i pokušat ćemo ispuniti naš cilj,” dodao je.

Na pitanje koliko je njegova momčad spremna Scolari je bio jasan. “Mi smo spremni. Sve smo organizirali, posložili i spremni smo.”

Scolarija ne brine niti prokletstvo ‘El Maracanaze’, dana kada je cijela ‘zemlja plakala’. Urugvaj je 16. srpnja 1950. pred 200.000 gledatelja na stadionu Maracana u Rio de Janeiru pobijedio Brazil 2-1 i osvojio svoj drugi naslov svjetskog prvaka.

“Očekivanja su visoka. Do tada niti jednom nismo bili u finalu SP, a nakon poraza na Maracani osvojili smo pet titula, pri čemu tri na idućih pet prvenstava. Sada svi očekuju i šestu titulu.”

Scolari je poznat po svom temperamentu, slovi kao ‘tradicionalan trener’, neki ga nazivaju i tiraninom.

“Pokušavam što više razgovarati s igračima. Stalno im ponavljam kako su njihovi prethodnici u brazilskom dresu osvajali svjetske naslove predanošću, kvalitetom i zajedničkim duhom. To tražim o njih.”

Brazil je posljednju svjetsku krunu osvojio 2002. u Japanu i Južnoj Koreji upravo pod Scolarijevim vodstvom. Tada su momčad predvodili majstori Rivaldo, Ronaldinho i Ronaldo. Ima li današnji Brazil tu snagu ?
“Teško je uspoređivati ove dvije generacije. Možda je ona iz 2002. bila iskusnija, no sadašnja je motiviranija. Prije 12 godina presudilo je iskustvo, no tko zna što će biti ključni faktor ovoga puta,” otkrio je Scolari poručivši kako nas očekuje ‘najbolje SP u povijesti’.

izvor: gol.hr

Odgovori

Skip to content