Kovač odmara zvjezdanu trojku: Štimac je ‘kemijanje’ skupo platio!

Hrvatska u srijedu (20.30) u St. Gallenu protiv Švicarske igra prvu pripremnu utakmicu za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Teško je reći što možemo očekivati od te utakmice. Izbornik Niko Kovač najavio je kako će odmarati tri najvažnija i najbolja hrvatska nogometaša – Luku Modrića, Marija Mandžukića i Ivana Rakitića.
“Već sam u Hrvatskoj najavio da ćemo malo zarotirati momčad, s obzirom da primjerice Modrić, Mandžukić i Rakitić igraju svaki treći dan. Dat ćemo priliku nekim dečkima koji su možda manje igrali. Očekujem da nastavimo putem kojim smo krenuli u uzvratu protiv Islanda. Švicarska je jači protivnik od Islanda, ali i Švicarska se protiv Islanda namučila, tako da smatram da će ovo biti pravi ispit, da vidimo na kojoj smo razini”, izjavio je Kovač potvrdivši da će Danijel Subašić biti na vratima dok ostatak sastava još skriva.
Spekulira se kako bi jedna od trojice najboljih hrvatskih igrača trebao krenuti od prve minuta, dok će druga dvojica ući u drugom dijelu.

‘Rusi i Ukrajinci’ bez utakmica u nogama

Kad ovome dodamo da hrvatskim reprezentativcima koji igraju ukrajinskim i ruskim klubovima nije počeo nastavak prvenstva te da u ovoj godini u nogama imaju nijednu, jednu ili dvije natjecateljske utakmice, onda je jasno koliko je teško procijeniti kako će Hrvatska izgledati na AFG Areni u St. Gallenu.
Dok će Kovač očigledno u boj poslati „šarenu postavu“, Ottmar Hitzfeld najavljuje najjači mogući sastav, a treba li podsjećati kako je Hrvatska prošla u posljednjem okršaju sa Švicarskom u Splitu? Štimčeva premijera na izborničkoj klupi i njegova nova vizija igre hrvatske reprezentacije doživjela je pravi debakl već na prvom koraku.

Štimac platio skupu cijenu

Švicarci nisu imali razumijevanje za porođajne probleme Štimčeve „tiki-take“, igra hrvatske momčadi raspala se kao bugarska skupština već u ranoj fazi utakmice. Na kraju je završilo 4:2 za Švicarce, a moglo je biti i puno gore. Možda je Štimac podcijenio Švicarce nadajući se da se može upustiti u eksperimente i završiti utakmicu s pozitivnim rezultatom. Međutim, godinu i pol dana kasnije situacija je dosta drugačija. Švicarska je u međuvremenu pretekla Hrvatsku na Fifinoj ljestvici, izborila je izravan plasman na Svjetsko prvenstvo i bila je nositelj u ždrijebu skupina.

I da nije bilo utakmice u Splitu, ne može se ne zamijetiti kako je ugled švicarske reprezentacije značajno porastao u očima stručnjaka, ali i prosječnih ljubitelja nogometa, no čini se kako će Hrvatska opet eksperimentirati. Ovaj put ne sa stilom igre, već s udarnom postavom. Ako u utakmicu krenete bez dvojice od trojice najboljih igrača, kako to drugačije nazvati nego „kemijanjem“? Takav luksuz teško si mogu dopustiti i velesile poput Njemačke, Brazile ili Španjolske, a da se to ne osjeti na kvaliteti igre, možda i na krajnjem rezultatu.

Je li pametno odmarati ‘zvjezdanu trojku’?

Možda je logično izostaviti iz udarne postave Marija Mandžukića, budući da on nema pravo nastupa na otvorenju Mundijala s Brazilom, no pitanje je koliko je pametno igrati bez Modrića ili Rakitića? Možemo se složiti s razmišljanjem da prijateljske utakmice služe za uigravanje momčadi te da rezultat nije od presudne važnosti, no onda bi u sličnom tonu trebale biti i najave utakmice. Odmaranje trojice najvažnijih igrača, pa makar i djelomično, te potpuna ozbiljnost teško mogu u istu rečenicu.

izvor: gol.hr

Odgovori

Skip to content