PISMO IZ AUSTRALIJE: Organiziraju se prosvjedi protiv Milanovića!

 

MILANOVIĆEV POSJET AUSTRALIJI U ZNAKU PROSVJEDA

Skori dolazak u Australiju (i Novi Zeland) premijera Zorana Milanovića je posjet predsjednika Vlade RH, koju je hrvatski narod izabrao. S njime u pratnji dolazi i Ante Kotromanović, ministar obrane RH. Prema mojim informacijama činjenica jest da postoji službena pozivnica od strane vlade Novog Zelanda koja je uslijedila nakon lobiranja za to, no službene pozivnice od vlade Australije nema, pa je njihov posjet Australiji mimo službenog državnog protokola Australije.

Unatoč toga vijesti koje ovih dana kruže po hrvatskoj zajednici u Australiji (i koje nisu provjerene jer se sve odvija pod nekim dosada neviđenim i neshvatljivim velom tajnosti) upućuju na to da su pojedini australski Hrvati te hrvatska diplomacija uspjeli osigurati kratke sastanke (pola sata do sat vremena ovisno s kim) s premijerom Australije Tony Abbottom (Liberalna stranka), Bill Shorten (Laburisti) – vođa parlamentarne oporbe, kao i s guvernerkom Novoga Južnog Walesa, dr. Marie Bashir, te sa manjim brojem predsjednika općinskih vijeća i njihovim gostima.

Najavljuju se predavanja ili sastanci na Macquarie sveučilištu u Sydneyu, gdje hrvatska vlada sufinancira studij hrvatskog jezika koji vodi Luka Budak, predavač na tom studiju te voditelj Hrvatske znanstvene zaklade u Sydneyu (koji je, usput, i jedan od savjetnika vlade RH za Hrvate izvan domovine nedavno uspostavljenog savjetništva u Zagrebu), i sastanak na Monash sveučilištu u Melbourneu.

U vezi sastanaka ili predavanja na sveučilištima vijest je da oni neće biti otvoreni, nego samo za “posebne” uzvanike.

Hrvatski klubovi u Sydneyu nisu pokazali do sada nikakvu naklonost primiti Milanovića. Dapače, odbijaju ga primiti, a razlozi tome, pored ostalih, se naziru u dubokom razočarenju većine australske hrvatske zajednice u radu vlade RH koju Milanović vodi glede mnogih pitanja kao što su neadekvatan tretman i poštovanje prema veteranima Domovinskog rata, prema slobodnoj Hrvatskoj kao entiteta nacionalnog ponosa, prema odnosu odnosno ne-odnosu naspram “Bleiburškim” žrtvama, prema ciljanom zapuštanju žrtava komunističkih zločina, prema neadekvatnom procesuiranju korupcije u privatizaciji i općenito i osobito na nivoima lokalnih uprava, prema dijaspori u pogledu Zakona o boravištu, nedostupnost glasovanju na izborima, prema karakteru dijaspore osobito nakon što ju je čitavu Stjepan Mesić zlobno i s lažima proglasio “ustaškom” kada su se otkrivala njegova neispravna djela u vezi novca iz dijaspore i hvaljenja NDH!

Prosvjedi protiv Milanovića u nekoliko gradova

Uz to sve treba naglasiti da se organiziraju prosvjedi protiv Milanovića u Sydneyu, Melbourneu i Canberri. Te prosvjede organiziraju ljudi iz hrvatske zajednice (većinom desne političke orijentacije) i prema informacijama koje kolaju po medijima broj «vruće» zainteresiranih raste iz sata u sat.

I tako, Milanović niti dolazi u posjet australskoj vladi niti dolazi u posjet hrvatskoj dijaspori ovdje, jer će se u stvari sastati s veoma malim brojem australskih Hrvata (ručno biranim prema za sada gotovo nejasnim kriterijima), a većina ga ili neće ili je toliko razočarana da jedva čeka, skrivena po svojim domovima ili klubovima, da ova sramota prođe.

Pa i sam izbor pratnje u liku ministra Kotromanovića izaziva sumnje, nepovjerenje i razočarenje jer se priča kako Milanović dovodi Kotromanovića sa sobom ne bi li možda Kotromanovićeva nazočnost ublažila prosvjed među Hrvatima njegovoj posjeti. Naime, svijesni su svi da je Kotromanović bio u užem krugu prijateljstva s generalom Antom Gotovina i da je Gotovina na srcu svih Hrvata ovdje.

No, zajednica nije zaboravila da Milanovićeva vlada nije stajala uz narod i javno branila nevinost Gotovine i Markača za vrijeme suđenja u Hagu, kada je to itekako trebalo. Tu nije u pitanju trošak iz državnog proračuna za generalovu obranu jer to je bila obveza države u čije ime su generali djelovali kao branitelji.

Milanovićevoj vladi nije mnogo stalo do dijaspore

Jedno je jasno: Milanovićevoj vladi nije mnogo stalo do dijaspore i to svjedoči i sam tajnoviti i pristrani način organiziranja ovog posjeta Australiji. Na koncu, sama Hrvatska je ta koja će biti na šteti od ovakvog postupanja, a dijaspora će i dalje voljeti svoju Domovinu mimo vlade i njezinih sluga.

Neshvatljiva je i sama pomisao da Milanović i dalje vodi politiku prema dijaspori koja nije otvorena, koja se nije zauzela niti najmanje da domovinskoj Hrvatskoj presene činjenicu da u dijaspori (u Australiji) ima najviše hrvatskih rodoljuba koji nisu bili niti su sada «ustaški» orijentirani već su bježali iz komunističke Jugoslavije jer nisu htjeli biti Jugoslaveni!

O tome se gotovo i ne čuje u Hrvatskoj! No, čini se nemogućim da se od bivšeg komunista očekuje da poradi na saniranju ove teške rane klevetničke koja drži ovu dijasporu kao ustašku, lakše mu je možda upriličiti načine što veće podijeljenosti između domovinske i iseljene Hrvatske kako što je ovaj žalostan način organiziranja posjeta Australiji?
Ina Vukić, prof. Sydney, Australija

hkv.hr

Odgovori

Skip to content