IVICA ŠOLA: Hrvatska traži svog Orbana

Zvali su ga Viktator, a Mađarsku Orbanistan. Što je skrivio? Novim Ustavom, koji je, istinabog, prečesto mijenjao, omogućio je lustraciju, koja nije samo političko nego i ekonomsko pitanje. Prvi je pao guverner Središnje mađarske banke Andraš Simor. Ta “stara komunjara” bila je suradnik boljševičkih tajnih službi, da bi devedesetih, toliko puta viđeno u Hrvatskoj, sovjetske gospodare zamijenio europskim, bankarskim. Mađarska je dvije godine prije EU, 2006. godine, zbog Simora i socijalističke vlade, upala u krizu.

“Ciganožder”
Simor je pogodovao stranim bankama na štetu vlastite zemlje, sudjelovao u drastičnom osiromašenju prosječnog Mađara. Strani gospodari u svim tranzicijskim zemljama vole takve tipove, lako potkupljive, koji u nekoliko sekundi postanu zagovornici neoliberalizma nakon planske privrede, europeizma nakon boljševizma. Razumljivo je da su se Simorove gazde digle ocrnjujući Orbana u EU jer su zahvaljujući korumpiranim Simorima zarađivali na grbači mađarskog šljakera. Eto srži Orbanova “nedemokratskog” i “protueuropskog” grijeha: U pitanju je novac, ekstraprofit, umotan u civilizacijske prijepore, u problem “europskih vrijednosti”, “slobode medija”. Orbana, koji je preuzeo zemlju u katastrofalnom stanju zbog Simora u svim porama vlasti, u dijelu europskih medija nazivalo se i fašistom. Posebno ga se čerečilo zbog politike prema manjinama, kao “ciganoždera”. No u tim slobodarskim medijima, koji su zbog Roma pofašizirali Orbana, nikako ne možete naći ime Livia Jaroka. Ta je dama postala, zahvaljujući Orbanu, jedina eurozastupnica Romkinja, dočim je Orban kao prioritet svoga predsjedanja EU naveo upravo integraciju Roma. Zamislite da je “fašist” Orban prema Romima primijenio Sarkozyjev model “Cigani lete u nebo”. Avionom, doduše. Od Orbana ne treba praviti novu ikonu desnice. On je mladi političar koji je, čist od totalitarne prošlosti, u iskrenosti prošao put od liberala do konzervativca. Orban prepoznaje procese u EU, procese novog jednoumlja u kojima, ako se zamjerite bankarima i homoseksualcima, začas postajete fašist. Ne provodi Orban ni nekakvu “desničarsku revoluciju”, kako kažu. Orbanov ideal je tragična mađarska 1956. godina za koju je kardinal Mindszenty rekao: “Ovo nije revolucija, ovo je borba za slobodu.”

Vraćen ponos Mađarske
Nakon što je opet premoćno dobio izbore, Mađarska je zemlja kojoj je vraćen ponos, koja bilježi rast među najvećima u EU, u kojoj je “fašist” Orban zaštitio mađarska kućanstva od predatora koji su u Mađarskoj htjeli raditi kako u svojim matičnim zemljama ne bi ni u snu. A što ima Hrvatska? Ima “žestoke” promicatelje interesa Hrvatske, od Vesne Pusić, preko Josipovića do ostalih “europejaca” koji Hrvatsko tretiraju kao nužno zlo, kao sredstvo afirmacije “regiona”, koji zdušno rade za interese bilo Beograda bilo Londona, kojima je Hrvatska nemjesto koje ne smiju otvoreno prezirati jer im je ipak omogućila da negdje budu predsjednici, ministri, premijeri. Ako se i pojavi neki Orban, jao si ga njemu, proglasit će ga veleizdajnikom.

Piše: Ivica Šola/glas-slavonije.hr

2 comments

  1. Pingback: maillot manchester united pas cher

  2. Pingback: maillot de foot 2014

Odgovori

Skip to content