Čudne igre županice Merzel ne prestaju

SUPER BAKA: Županičina majka Marija Sekulić s pravom bi mogla ponijeti epitet Super-bake. Naime, stara gospođa ima godišnja primanja od nekakvih 15-18.000 kuna, a gotovinom je kupila stan u Sisku vrijedan 60.000 eura te godinu dana potom svom unuku posudila 20.000 eura za kupovinu stana u Zadru. Živjela super-baka!! Ako imate dobar želudac pročitajte i ostatak teksta koji prenosimo iz Večernjeg lista, a koji donosi i priču o baki Johnu Wayneu koja lijepo zarađuje na izmišljenim konjima i kravama te o nezaobilaznoj kumovoj poreznoj…

SUSJEDI:
‘Županičina majka imala je dvije kobile, 
a prijavila je stotine krava, konja i svinja’

Marija Sekulić tu je imovinu navela u izjavi kao izvor prihoda pri kupnji brojnih nekretnina
– Ma to nije točno. Županičina majka je imala kobilu ili dvije koje je čuvala tu kod Hercega i nekoliko onih crnih turopoljskih svinja. Kakvih 40 konja, kakvih 40 krava i stotine svinja, pa gdje bi sve to stalo. Znali bismo mi za to. Ništa ona od toga nije imala – reakcija je to Ferida iz Starog Pračna, susjeda Marije Sekulić, majke sisačke županice Marine Lovrić Merzel, kad smo ga pitali je li točno ono što je Marija Sekulić navela u izjavi poreznoj upravi kao izvor prihoda kod kupnji brojnih nekretnina.
Ovjerena izjava

U izjavi, ovjerenoj kod javnog bilježnika, Marija Sekulić iz Odre Sisačke navela je da je novac pribavila i prodajom pokretnina koje je naslijedila od supruga, “a koje su predstavljale više od 40 konja, 30-ak krava i nekoliko stotina svinja”. Poreznoj upravi ta izjava nije bila sumnjiva, kao ni sadržaj drugih izjava o prihodima i međusobnim pozajmicama obitelji Lovrić-Merzel, a koje su sve redom ovjerene kod istog javnog bilježnika i to istoga dana. Dokumentaciju o svim prihodima, pa i prihodima njenog nećaka, vozača Hitne pomoći, koji je krajem 2012. za 100.000 eura “u kešu” kupio četverosobni stan u zadarskom Diklu, osobno je skupljala županica, a istražitelji sumnjaju da ju je u tome usmjeravao netko iz Porezne. Na temelju takvih dostavljenih izjava zaključeno je, od strane Porezne, da je s imovinom županice i obitelji sve u redu, iako nitko od stanovnika Odre i obližnjeg Starog Pračna nema pojma o konjima i kravama. Doduše, najbliži susjedi M. Sekulić redom kazuju “ne znamo ništa”, ali su oni malo dalje otvoreniji za razgovor i redom potvrđuju Feridovu priču. I sam pogled na kuću županičine majke i dvorište jasno pokazuje da tu mjesta za 40 konja i isto toliko krava te stotine svinja – nema. Kuća je, kazuju susjedi, prošle jeseni preuređena, dobila je novu fasadu i zidanu ogradu, a u dvorištu stoji novi crijep za zamjenu krovišta.

Od samog početka istražitelji USKOK-a i DORH-a usmjereni su upravo prema imovini sisačke županice i njene obitelji. Vrijednost nekretnina mjeri se u milijunima kuna, a DORH nije zadovoljan obavljenom provjerom Porezne uprave. Osim krava, konja i ostale stoke, za koje mještani Odre kazuju da nisu postojali, Poreznoj nisu bile sumnjive ni izjave o tome da je 20.000 eura za kupnju četverosobnog stana u Zadru županičinu nećaku dala upravo njegova baka Marija Sekulić, koja je samo godinu dana ranije kupila, za 60.000 eura u gotovini, trosobni stan u Sisku. Marija Sekulić je godišnje prihode imala u visini od 15.000 do 18.000 kuna, na temelju male mirovine, no očito je bila vrlo štedljiva. Općenito se, ispada, uopće nije ulazilo u provjeru navoda iz njihovih izjava o prihodima, nego su one uzete zdravo za gotovo. No kad je dokumentacija iz sisačkog Županijskog odvjetništva došla do DORH-a, istražitelji su počeli intezivno istraživati trag novca i međusobne pozajmice obitelji Lovrić-Merzel.

Opasnost od ponavljanja

Sumnjivo je da nabava nekretnina u stopu prati slučajeve za koje se županicu tereti – kupnju auto salona Lav auto Popec i prodaju udjela u Cestama Sisak tvrtki I.G.M. Turopolje. A zbog ta dva slučaja, te još tri ostale točke po kojoj je USKOK sumnjiči, županica će ostati u istražnom zatvoru jer je zagrebački Županijski sud odbio njen zahtjev za puštanjem na slobodu. Samo je smanjio broj svjedoka na koje županica može utjecati. No, kako sada stvari stoje, teško da ona iz Remetinca može izaći dok joj je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela. Drugim riječima, sve dok je županica. Odbijena je i žalba USKOK-a na jamčevinu od oko 4,8 kuna, koje je sud prihvatio u odnosu na Bernarada Popeca, što znači da će izaći iz Remetinca čim skupi jamčevinu.

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content