Predstavljena uskrsna poruka nadbiskupa Barišića

Više od ekonomskog oporavka, danas je potrebno moralno uskrsnuće, da bismo mogli svatko sa svoje strane reanimirati našu zamrlu nadu. Pozvani smo biti odvjetnici-branitelji života, smisla i ljudskosti u društvu koje zna biti nehumano i u kojem se na različite načine mogu ignorirati i pokapati živi

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić susreo se s novinarima te je predstavio svoju uskrsnu poruku, u srijedu 16. travnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.
“Slavimo događaj Kristova uskrsnuća, radosnu vijest koja nas zahvaća, koju naviještamo i životom svjedočimo. Uskrsli Krist temelj je svih slavlja i izvor nade, cilja i smisla života i povijesti”, piše nadbiskup u poruci. Ističući važnost života za koji smo rođeni, upozorava da se život ne smije udomiti u grobu. “Postoje, nažalost, razni oblici grobova, pokapanje živih osoba prije biološke smrti koja je pobijeđena Kristovim uskrsnućem. Događa se da na čovjekov život i na naše odnose stavljamo grobne ploče sebičnosti, nepovjerenja, osvete, nerazumijevanja, hladnoće. Izloženi smo opasnosti zatvaranja u četiri zida svoga svijeta, u kovčege ekrana virtualnosti koja nas udaljava od stvarnosti i potreba naših bližnjih”, upozorava nadbiskup.

U poruci navodi kako je “naš svagdašnji život često obilježen ponajprije materijalnim brigama i nevoljama, ali i duhovnim patnjama, no da sve to nažalost traje već godinama i još se uvijek ne vidi izlaz iz negativnog ozračja, pesimizma, malodušnosti i beznađa u koje smo zapali”. Zbog toga je, prema njegovim riječima, potrebno da “naš cjelokupni ljudski život i sve naše djelatnosti obasjava i pročišćava svjetlo i nada Kristova križa i uskrsnuća”.

U nastavku nadbiskup ističe kako su kršćani veliki dužnici životu i svijetu jer su pozvani i poslani dati svjedočanstvo uskrsne nade i božanskoga dostojanstva života. “Život se ne iscrpljuje samo u onome što možemo vidjeti, mjeriti ili novcem platiti. Više od ekonomskog oporavka, danas je potrebno moralno uskrsnuće, da bismo mogli svatko sa svoje strane reanimirati našu zamrlu nadu. Pozvani smo biti odvjetnici-branitelji života, smisla i ljudskosti u društvu koje zna biti nehumano i u kojem se na različite načine mogu ignorirati i pokapati živi. No, uza sve različitosti, podjele i poteškoće, uza sav kukolj na poljima društva, pozvani smo biti suradnici prvoga dana novog tjedna stvaranja. Svjedok Kristova uskrsnuća ne gubi nadu u pravednost, slobodu, mir, ni tamo gdje dominira nepravda, zarobljenost i sukobi, pa ni u situacijama gdje se čini da je izgubljen svaki razlog nade”, ističe nadbiskup.

Ukazavši na anđela u praznom Kristovu grobu koji je glasnik nade, nadbiskup ističe da je svima u svakodnevnom životu potreban anđeo otvorena groba te da je u svjetlu Kristova uskrsnuća potrebno prepoznati anđela u sebi i svojim bližnjima. “Anđeli se prepoznaju u prijateljima, dobrotvorima, u svima koji nam pomažu na životnom putu nositi križ i pružaju nam rubac za naš znoj i suze. Toliki znani i neznani svakodnevno nam olakšavaju svojom odgovornošću i poštenjem, vjernošću i pažnjom podići grobni kamen s naših leđa i srca. Kako ne vidjeti anđela u bračnom i obiteljskom zajedništvu? Anđeo je zaručnik za svoju zaručnicu, a ona za njega. Anđeli postaju suprug i supruga jedno drugom. Anđeli su djeca svojim roditeljima, a otac i majka njima. Jedino tako brak i obitelj mogu biti izvor novoga života na osobnoj i na društvenoj razini, zajedništvo ljubavlju pobijeđene smrti, gdje će život biti jači od smrtnosti, a kolijevka od groba”, ističe nadbiskup.

Kako je u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, kao i na razini univerzalne Crkve, u ovoj i idućoj godini posebna pažnja posvećena braku i obitelji, nadbiskup podsjeća da je nadbiskupija organizirala hodočašće bračnih drugova u Rim, gdje će u susretu s papom Franjom obnoviti bračni savez vjernosti i ljubavi, da bračno i obiteljsko zajedništvo bude prepoznatljivo u Crkvi i društvu, znak novosti prvoga dana novoga stvaranja. “To želimo i svim bračnim drugovima, a osobito ovogodišnjim mladencima da kao suradnici novosti života u uskrslom Gospodinu otkriju izvor nade i svoje sve”, zaključio je nadbiskup i svima zaželio sretan Uskrs i da radost Uskrslog Krista uđe u sve domove, a Njegov mir u ljudska srca.

Čestitajući im Uskrs, nadbiskup se s predstavnicima medija zadržao u kratkom razgovoru uz sok i kolače.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content