VIDIK fest: Dokumentarac 180

180 (na eng. poznat i pod nazivima: 180: Changing the Heart of a Nation i 180 Movie) je kratki dokumentarni film Židova protestanta Ray Comforta utemeljen na njegovoj knjizi Hitler, Bog i Biblija (Hitler, God, & the Bible).

Sastoji se od dijaloga s ljudima s ulice, pretežno studentima, kojima autor postavlja slične nizove pitanja. Pitanja navode sugovornike na raspravu i razmišljanje o temama holokausta, pobačaja i vjere što u konačnici dovodi do promjene mišljenja osoba prikazanih u dokumentarcu. Film traje 33 minute.

Izazvao je kontroverze zbog toga što se u filmu 50.000.000 izvršenih pobačaja u SAD-u od slučaja Roe protiv Wade naziva legalnim Američkim holokaustom odnosno zbog usporedbi ubijanja Židova kojima je bila zanijekana ljudskost (a time i ljudska prava) sa zakonom dozvoljenim ubijanjem fetusa s istim opravdanjem.

Na internetskom servisu YouTube film je dosegao preko pola milijuna pregleda u samo nekoliko dana. Od početka objave 18. rujna do 4. studenoga 2011. film je ostvario i milijun pregleda na službenoj web stranici. Film je originalno nastao kao dodatak knjizi, ali je zbog velike pozornosti koju je izazvao distribuiran na DVD-ovima samostalno.

Film možete pogledati danas u 17.30 sati u kinu Karaman, a prikazat ćemo ga zajedno s dokumentarnim filmom „Danas sam ovdje“ inicijative „Pomozimo djeci s invaliditetom“.

 

Odgovori

Skip to content