NOVI KRAK KRIMINALNE HOBOTNICE: Leti i Vrdoljak!

Milanović već kuvertirao smjenu ministra Vrdoljaka!

Premijer Milanović je u strogo povjerljivom izvješću nadležnih institucija obaviješten o kriminalnoj hobotnici na čijem je čelu HNS-ov ministar gospodarstva i najodaniji suradnik Vesne Pusić, Ivan Vrdoljak. Sindikati otvoreno pozivaju USKOK da pokrene istražne radnje jer tvrde da je od početka HNS-ovog mandata u HEP-u utrošen iznos ravan vrijednosti investicije “Plomin”, za kojeg se traži strateški partner jer ga “nismo u stanju sami financirati.”

“Hoću politiku čistih ruku, kome ne vjerujem, ne vjerujem”, samo je jedna od poruka koje je premijer Zoran Milanović uputio ministrima i cijeloj javnosti, nakon što je smijenio ministra financija Slavka Linića. Naime, premijer Milanović je u strogo povjerljivom izvješću nadležnih institucija obaviješten o kriminalnoj hobotnici na čijem je čelu HNS-ov ministar gospodarstva i najodaniji suradnik Vesne Pusić, Ivan Vrdoljak.

Naš izvor iz Banskih dvora kaže, da Vrdoljak sve češće izbjegava sjednice Vlade na koje šalje svog zamjenika. Isti izvor tvrdi da Milanović samo čeka pogodan trenutak za smjenu koja će se, najvjerojatnije, dogoditi nakon izbora za Europski parlament, kada, po svemu sudeći, slijedi konačni obračun s Linićem i Vrdoljakom.

U zadnje je vrijeme u nekim medijima koje Vrdoljak i njegovi “puleni” ne mogu “kontrolirati”, izašlo više članaka o kriminalnoj hobotnici ministra gospodarstva. A kako je glavnina njenih krakova smještena u HEP-u, interesantno je pojasniti, koji su to ključni operativci u realizaciji jedne od najvećih pljački u našoj novijoj povijesti.

Šerić i Matasić, glavni Vrdoljakovi operativci za kriminal

Glavni “operativci” u HEP-u su, ministrov kum i školski kolega Tomislav Šerić kojeg je nakon Čačićeva “pada” Vrdoljak postavio na čelno mjesto te firme – s “bogatim” prethodnim radnim iskustvom vođenja pizzerije “Oliva” u Osijeku, te, osobito ključna osoba, Ivan Matasić, glavni kreativac i operativac svih kriminalnih poslova s impresivnim iskustvom u HŽ-u, iz kojeg je, zasad, nekažnjeno “isisao” za svoj račun i račun političkih elita više desetaka milijuna eura.

Zanimljivo je da je Ivan Matasić – po nekim informacijama premijerov prvi rođak preko majke koja se prezivala Matasić – ušao u upravu HŽ-a kao HDZ-ov čovjek. Po nekim pričama ta je shema ostvarena uz pomoć HDZ-ova ministra Jandrokovića, koji je oženio Matasićku – blisku rodicu sadašnjeg premijera Milanovića. Na kraju HDZ-ovog mandata, Matasić se “briljantno” amnestirao za HDZ-ovsku prošlost te kupio svoju poziciju u novom političkom ciklusu uz operativnu asistenciju Srećka Ferenčaka i Ivana Vrdoljaka, tako da im je omogućio više ekskluzivnih poslova na štetu HŽ-a, a u korist HNS-ove političke elite.

Prema pouzdanim informacija s kojima raspolažemo, jedan od financijski najznačajnijih aranžmana je štetna kupovina za račun HŽ-a, industrijske željezničke pruge s kolodvorom kao sastavnim dijelom tvorničke infrastrukture moćne NEXE grupacije u kojoj je interesno koncentrirana HNS-ova politička vrhuška. Nominalni vlasnik, Ivan Ergović, je samo krinka za jednu od najvećih i najspektakularnijih privatizacijskih obmana.

U NEXE grupi veća pljačka nego u Spačvi

Zanimljivo je da u javnost nije izašla niti jedna pojedinost o predstečajnoj “nagodbi” NEXE grupe, a po svemu što se tamo događalo, radi se o daleko većim kriminalnim radnjama nego, primjerice, u Spačvi zbog koje je premijer Milanović smijenio ministra gospodarstva Slavka Linića.

Sablažnjivo je da HEP, od kada je pod kontrolom HNS-a, godišnje troši na investicije oko 2,5 milijardi kuna, a da za gotovo niti jednu investiranu kunu ne postoji izrađen elaborat o isplativosti ulaganja. Također nije poznata niti primjetna, eventualna, novostvorena dodana vrijednost za tako impresivan izdatak jer se sredstva nekritički troše gotovo isključivo za nabavku softvera, razne studije, konzultantske usluge i slične “nemjerljive” i nekontrolirane izdatke. Na taj se način vrlo elegantno može “oprati”, u nekim slučajevima i više od 50 posto ugovorenog iznosa. Za to je Vrdoljak “zadužio” Ivana Matasića koji je “ekspert” za izvlačenje novca iz javnih poduzeća kroz precijenjene konzultantske usluge i nepotrebne studije.

Sindikati otvoreno pozivaju USKOK da pokrene istražne radnje, jer tvrde da je od početka HNS-ovog mandata u HEP-u, utrošen iznos ravan vrijednosti investicije “Plomin”, za kojeg se traži strateški partner jer ga “nismo u stanju sami financirati”. Iako je taj model već odavno poznat, samo oni mediji koji se nisu uspjeli kupiti iz krajnje sumnjive troškovne pozicije i potpuno nezakonitog natječaja – Zakupa medijskog prostora – vrijednog više od 20 milijuna kuna, objavljivali su uglavnom ekscesne fragmente tog modela, bez sveobuhvatnog sagledavanja kriminalne hobotnice. Pokušat ćemo, stoga, pobrojati samo neke od javno razotkrivenih kriminalnih shema i struktura, preko kojih ministar Vrdoljak operira, a kojeg ne smije objaviti niti jedan “zvučni” medij.

Vrdoljakove firme za osobno bogaćenje

Naime, sindikati HEP-a tvrde da je firma s kojom je ministar ušao u svijet biznisa, ATO inženjering d.o.o., firma koju je prenio na bivšu suprugu. Ta firma, dodaju sindikati, dobiva gotovo sve poslove koje HEP, najčešće nepotrebno, raspisuje putem aranžiranih natječaja, pa ih onda ATO-inženjering d.o.o. prepušta podizvođačima uz 30 do 40 posto provizije. To je postao poznati standard rada od kada je postavio svoju garnituru u HEP. U 2013. godini ta firma bilježi dobit od 8,5 milijuna kuna na 26 milijuna kuna ukupnog prometa (33 posto). Prethodnih godina, dok nije “nasjeo” na HEP, dobit je bila gotovo beznačajna, a promet je bio svega 2 milijuna kuna. Zanimljivo je da je nakon što je Vrdoljak preuzeo kontrolu nad HEP-om, ATO-inženjering dobio gotovo sve poslove u Đuri Đakoviću, koristeći činjenicu da je Đuro Đaković jedan od ključnih partnera HEP-a.

Druga firma, koju je ministar osmislio isključivo za biznis s HEP-om, je Terra d.o.o. i koja nominalno glasi na Juliju Đanić, suprugu Gorana Đanića (opet firma na suprugu), načelnika Podgorača kod Našica, inače kuma ministra Vrdoljaka s kojim je ovaj “jako dobro” poslovao dok je bio zamjenik gradonačelnika Osijeka. Glavna djelatnost te firme je izrada protupožarnih prosjeka ispod dalekovoda. Shema, po kojoj se na “transparentan” način izvlači novac, je osvajanje natječaja s dumping cijenama, te obilatoj kompenzaciji kroz realizaciju – u građevinsku dokumentaciju upisuju se višestruko veće količine od stvarno realiziranih, a ključni troškovni element posla – izvlačenje odsječenog šiblja i granja – se ne obavlja. Ono se ostavlja na trasi i ne izvlači na predviđeni deponij, te se nakon sušenja stvara još veća opasnost od požara.

Sljedeća firma, koja u svojoj registraciji ima prepisane gotovo sve poslove za koje je registriran i HEP kao i cijeli spektar poslova iz plinskog biznisa, je – Visan d.o.o. Firma je registrirana na području posebne državne skrbi, u Aljmašu, i to na sadašnju suprugu ministra Vrdoljaka. Upravo je preko te firme odrađena sramotna operacija ekskluzivne dodjele kvote za solarne panele na ministrovom novokupljenom penthouse stanu u Osijeku, u kojem se nalazi i najpoznatija škrinja za sladolede.

Obmanuo Milanovića na sjednici Vlade!?

Prvo plinarsko društvo (PPD d.o.o.) je također firma u tajnom vlasništvu ministra Vrdoljaka. Firma se bavi plinskim biznisom i jedan je od kupaca (pored HEP-a) uskladištenog plina iz podzemnog skladišta Okoli, po četverostruko nižoj cijeni od tržišne, naravno, uz aranžman upravo ministra Vrdoljaka.

Zanimljivo je zašto je ministar nametnuo taj posao HEP-u koji ionako nije osposobljen za takav biznis, jer se njime nije nikad ni bavio. Kakvu je shemu ministar Vrdoljak, zajedno sa svojim ljudima koje je instalirao u HEP osmislio i kakav je to “spin aranžman” preko HEP-a u korist PPD-a, uskoro će se saznati. Pavao Vujnovac, čelni čovjek PPD-a je Vrdoljakov čovjek, a firma je u 2013. ostvarila promet od gotovo milijardu kuna, što predstavlja najbrže rastuću veliku firmu u Hrvatskoj, koja je promet, od kada Vrdoljak kontrolira plinski sektor, udeseterostručila u odnosu na prethodne godine.

Aukcija plina u skladištu Okoli krenula je sa 2,29 kuna po kubiku, a u konačnici je HEP zakupio 70 posto kapaciteta za 0,57 kuna po kubiku u četvrtom krugu, dok je preostali dio podijeljen između dugogodišnjih poslovnih partnera – mađarskog MET-a i Vrdoljakovog PPD-a. Ovu vrhunsku pljačku odobrila je Vlada RH u veljači ove godine na prijedlog upravo – ministra Vrdoljaka!? lako je Milanović izrazio sumnju na taj prijedlog Ministarstva gospodarstva, ipak je Vlada donijela tu štetnu odluku za tvrtku Prirodni plin, kako bi se u konačnici “zakonito pogodovalo” upravo PPD-u.

Zanimljiv je i način na koji se ministar “instalirao” i u petrokemijski biznis. Na čelo Petrokemije postavio je Dragana Marčinka iz Centra za investicije u energetici (CEI), nakon što je preko te državne agencije “zavrtio” nekoliko stotina milijuna kuna konzultantskih i studijskih poslova. Pritom, niti jedna investicija nije pripremljena niti na najnižoj pripremnoj razini, jer im to i nije bio cilj, kada je i više od 50 posto ugovorenog iznosa išlo “ispod stola”!? Petrokemija je potom kupila značajnu količinu plina od PPD-a, koji na tom poslu ostvaruje debeli ekstra profit, a ministar istodobno šalje u javnost lukavi spin – žali se na INU i njenu visoku cijenu zbog koje je petrokemijski kompleks na izdisaju!
Autor: 7Dnevno

2 comments

  1. Ivan

    Pusti komuniste neka rade, vi ste ih ih i izabrali, čak imadu potporu i Crkve, nije vam valjao Ante Paradžik, Blaž Kraljević, Paraga ni njihove pristaše, nisu vam valjali ni vjernici koji su čitav Život u Crkvi proveli, nego ste ih istjerali van da bih mogli u Nju komuniste i udbaše uvesti, danas kmečite ko mačke, vi ste ih izabrali i volove im pekli, ŠTO TRAŽITE SADA! Tko se ne krsti kad na posa ide,taj dobiva đavla da ga vodi!

Odgovori

Skip to content