Priopćenje Hrvatske udruge Benedikt o Nacrtu Nastavnog plana i programa Građanskog odgoja i obrazovanja

Hrvatska udruga Benedikt svojim radom i aktivnostima nastoji suizgrađivati suvremeno društvo na temeljima pravednosti i istine. Suvremenost se društva prepoznaje u pluralnosti oživotvorenja njegovih temeljnih vrjednota. Među ine vrijednosti pripada i homogenost, povezanost pojedinaca u bilo kojem okviru zajedništva. Počev od globalne razine čovječanstva, preko nadnacionalnih udruženja, danas aktualnih političkih jedinica – nacionalnih država, lokalnih jedinica, pa sve do obitelji kao temeljne društvene gradivne stanice. Opstati i prosperirati može samo zajednica utemeljena na čvrstim međusobnim odnosima pojedinaca uvijek spremnih na uzajamnu solidarnost kao što smo ovih dana svjedoci u elementarnoj nepogodi poplave.

Prirodno je da svoj obol homogenosti društva u hrvatskome okviru dade i hrvatsko školstvo. To mu je na kraju krajeva i obveza. I to u maniri najbolje tradicije europskoga i hrvatskoga građanstva. Tim više je naša Udruga iznenađena i razočarana Nacrtom Nastavnoga plana i programa Građanskoga odgoja i obrazovanja za osnovnu i srednju školu, kojega je MZOS-a ponudilo na netom završenoj internetskoj raspravi. Kao Udruga koja promovira transparentnost u javnom komuniciranju i kulturu dijaloga izražavamo nezadovoljstvo načinom provedbe tzv. javne rasprave o uvođenju GOO-a u školski sustav. Način na koji je provedena, bez sudjelovanja glavnih medija i bez forumske internetske rasprave jedva da se smije govoriti o javnoj raspravi. Prije o tajnosti javne rasprave.

Svrha bi građanskoga odgoja i obrazovanja morala biti promoviranje građanskih vrjednota, ali predloženi program ne samo da neće konstruirati, nego će razgrađivati građansko društvo. Naime, u drugome razredu srednje škole, u okviru četvrte cjeline, programom se predviđa nastavna tema Doprinos hrvatskih velikana i velikana nacionalnih manjina u Hrvatskoj svjetskoj kulturnoj baštini. Sam naslov teme pokazuje da upravo oni koji planiraju nametanje GOO-a ruše one vrijednosti za koje se formalno i verbalno zalažu obrazlažući uopće nametanje novoga predmeta u školski sustav.

Zar velikani nacionalnih manjina u Hrvatskoj nisu „hrvatski velikani“? Zašto ovakvim pristupom autori potiču ekskluziju, ksenofobiju, segregaciju u društvu? Naime, naslov sugerira postojanje dubokih podjela u hrvatskome društvu. U građanskom društvu koje je integrirano i homogeno ne bi bilo podjela po etničkome principu, nego bi pridjev hrvatski velikani obuhvaćao istaknute osobe hrvatskoga građanskoga društva bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Dominantno tako i jest u postojećem građanskom hrvatskom društvu. Prebrojavanje krvih zrnaca pripada plemenskoj razini, koju bi ovakav građanski odgoj producirao čemu se Hrvatska udruga Benedikt oštro protivi. Pozivamo sve građane Republike Hrvatske da se odlučno suprotstave ovakvom programu. Ne samo u školi, nego i općenito u društvu.

Boris Papandopulo je za hrvatskoga građanina hrvatski skladatelj i dirigent. Prezime mu sugerira grčke korijene. Građaninu to nije važno. Zaostalim primitivcima jest. Zar MZOS od naše djece želi praviti primitivce!?! Naša Udruga drži da se takvo što, na početku trećega milenija, nikako ne smije dopustiti.

U Nacrtu Nastavnoga plana i programa Građanskoga odgoja i obrazovanja za osnovnu i srednju školu uglavnom se sve vrti oko prava, osvajanja vlasti i kontrole vlasti. Takav može imati samo negativni učinak politizacije djece. Ponuđeni program GOO-a u potpunosti je neprilagođen, nezanimljiv, jednoobrazan, jednostran i demotivirajući za djecu. Sami autori ponuđenoga programa priznaju da je gradivo Građanskoga odgoja i obrazovanja već sadržano u nastavnim planovima i programima 16 predmeta. Pitamo se čemu onda udvostručavanje sadržaja i preoterećavanje opterećene satnice učenika? Naša Udruga drži da aktualno vodstvo MZOS-a nije kompetentno niti dobronamjerno u rješavanju izazova u školstvu. Svojim su dosadašnjim postupcima uvijek izazivali razdore i podjele. Jedino im je preostalo dati neopozive ostavke, jer su postali ruglo od odgoja i obrazovanja.

 Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content