(VIDEO) MILANOVIĆ RASPUDIĆU: BiH nikada neće postati članica EU

”BiH nikada neće postati članica Europske unije, jer su joj postavljeni politički i pravno nepošteni uvjeti”, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović u emisji Reflex OBN televizije u intervjuu Nini Raspudiću, objavio je bljesak.info.

”Birokrati će vam stalno ponavljati ‘Sejdić Finci, Sejdić Finci’, pitajte ljude na ulici ‘Šta je to’, nemaju pojma”, rekao je Milanović kritizirajući politiku Bruxellesa prema BiH i istaknuvši kako pred BiH ne treba stavljati ovakve uvjete.

”Bosna i Hercegovina je moj prvi favorit za članstvo u EU. Ne samo radi Hrvata u BiH, ali jako puno i zbog Hrvata koji imaju putem hrvatskog i europsko državljanstvo. Međutim, to nije dovoljno. Što ćemo ih poslati u Hrvatsku i Njemačku da se presele? Oni trebaju ostati. I zato naglašavam da kriteriji za BiH ne mogu biti isti kao i za Hrvatsku, a naročito politički kriteriji u kojima se inzistira na provođnju nekih sudskih odluka koje su u BiH bez konsenzusa neprovodive”, rekao je Milanović dodavši kako pri tome misli na Ustav i presudu Sejdić- Finci.

”Što god da ja osjećao intimno humanistički prema tome to je nemoguće. Ustav Bosne i Hercegovine je dio paketa u Daytonu. To je aneks. To je međunarodni ugovor. Da bi ga se promijenilo ne možete to učiniti zavrtanjem ruke, taj ustav je bio na snazi u trenutku ulaska BiH u Vijeće Europe, taj Ustav je i danas na snazi, i nije mijenjan nijedan zarez. Dakle, ako je tada bio u skladu s općim dokumentima Vijeća Europe onda je valjda i danas”, rekao je Milanović istaknuo kako je retroaktivno tražiti od države da mijenja svoj Ustav, koji je nasavršen kao i svaki ustav, nepošteno politički i pravno.

Milanović je pritom spomenuo primjer Cipra u čijem ustavu stoji kako Grk mora biti predsjednik te da i neke zemlje u EU imaju svoj slučaj ‘Sejdić-Finci’.

Na pitanje je li inzistiranje da ne mogu početi pristupni pregovori dok se ne riješi presude ‘Sejdić Finci’ zatvaranje vrata unaprijed BiH, Milanović je rekao kako je to dizanje BiH na razinu radarskog zaslona da ne bude u sjeni.

Rekao je kako politički lideri Europe moraju biti svjesni da postoji ta BiH koja uz ovakav odnos Bruxellesa prema njoj neće nikad postati članica EU.

”Nema šanse. Srbija je počela pregovore kao što vidimo super. Albanija nije, ali je članica NATO-a. Dakle paradoks, država kojoj priznajete da ima vojsku usklađenu sa standardima NATO-a kao nije dovoljno dobra da počne pregovore s Europskom unijom. To teba promijeniti jer će na kraju jedini zaključak biti da je to zato jer su većinski muslimani. To je nepošteno i krivo. Crna Gora je započela pregovore. Želimo joj sve najbolje. Ali Bosna i Hercegovina, uz ovakav odnos neće započeti nikad”, rekao je hrvatski premijer u emisiji Reflex OBN televizije koja se prikazuje nedjeljom.

Sukob s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem koji je kulminirao izbacivanjem Linića iz SDP-a tijesnom većinom glasova članova Glavnoga odbora stranke predsjednik SDP-a i hrvatske vlade Zoran Milanović ocijenio je mučnim.

Govoreći o sukobu s Linićem Milanović je kazao kako mu je sve to bilo mučno no dodao je kako je postupio po zakonu što je i bio dužan učiniti.

Ocijenio je kako je sve to u konačnici ipak bila unutarstranačka stvar koja ne bi smjela traumatizirati javnost no stranka također nije ni sekta koja bi mogla djelovati izolirano od javnosti.

“Više puta sam rekao da nemam brata u politici”, istaknuo je Milanović.

Na pitanje o tome kakvi su zapravo učinci njegove vlade Milanović je odgovorio kako se uradilo puno.

“Radimo puno, radimo najbolje što znamo no stvari se ne mogu preko noći promijeniti”, kazao je Milanović ustvrdivši kako je u Hrvatskoj danas “neusporedivo više reda” nego u vrijeme vladavime HDZ-a.

“Hrvatska je manje korumpirana na svim razinama, ima uredniju administraciju i bolje statistike, puno funkcionalniji i stroži porezni sustav”, smatra Milanović ustvrdivši kako ne zna da je sve to u protekle dvije i pol godine pratio neki veći skandal odnosno da je bilo sustavnog kršenja zakona.

Komentirajući optužbe na račun nekih ministara poput Rajka Ostojića u slučaju javnih nabavki u zdravstvu Milanović je kazao kako je očitovanje o tome zatražio još prije osam mjeseci i kako će ga vrlo pozorno razmotriti.

“Branit ću svoje ministre ali tražim odgovornost”, kazao je Milanović.

Rekao je kako će predsjednik Ivo Jospović imati punu potporu SDP-a u natjecanju za novi mandat na toj dužnosti a drži kako je on kandidat koji nema ozbiljnoga protivnika,

“On je kandidat velikog broja građana”, kazao je Milanović dodajući kako je predsjednik Josipović favorit ne samo što je bolji od svih drugih potencijalnih kandidata nego i stoga što je hrvatsko biračko tijelo naklonjeno umjerenoj i srednjoj ideologiji.

Josipović se, podsjeća Milanović, odmah nakon što je prvi put izabran za predsjednika Hrvatske distancirao od SDP-a dodajući kako tako treba biti i za Kolindu Grabar-Kitarović koja slovi kao favorit HDZ-a čiju moguću kandidaturu ne želi komentirati.

“Nisu mi bitni protukandidati i mislim da Hrvatska nema razloga birati drugog predsjednika. On (Josipović) je dovoljno iskusan, dovoljno mlad i dovoljno drzak kada to treba biti”, kazao je Milanović.

Govoreći o statusu znanstvenih novaka odnosno politici zabrane otvaranja radnih mjesta za nove docente na sveučilištima koju provodi ministar obrazovanja Željko Jovanović, Milanović je kazao kako bi bio sretniji da Jovanović nije za sebe pokušao osigurati mjesto docenta.

“On niti se zaposlio u smislu da je nekome uzeo kruh niti je stekao status koji nije ranije imao no to sam mu na blaži način zamjerio”, kazao je Milanović dodajući kako se takvi slučajevi ipak ne mogu uspoređivati “s onim razbojnicima”.

Izbore za Europski parlament Milanović nije doživio kao izraziti poraz ističući kako su kandidati koalicije predvođene SDP-om ipak dobili 30 posto glasova i to uz iznimno mali odaziv koji se, po njegovu sudu, sveo na stranačku infrastrukturu.

“Bit će puno bolje od toga”, ustvrdio je Milanović dodajući kako ga mandat dobiven prije dvije i pol godine s milijun glasova i dalje obvezuje kao i da izvanredni izbori nisu opcija.

Milanović je odgovorio potvrdno na pitanje može li zamisliti koaliciju s ORaH-om nakon narednih izbora i to prije svega na temelju vrijednosnog sustava.

Milanović drži da postojeći izborni sustav u Hrvatskoj unatoč prigovorima dobro funkcionira jer, za razliku od Slovenije ili Italije, osigurava uspostavu stabilnih vlada.

Upitan kako cijeni uspjeh ekstremne desnice na proteklim izborima za Europski parlament Milanović je kazao kako je najvažnije to da takve stranke i skupine neće uspjeti formirati nikakvu koherentu grupaciju.

“U tome vidim normalnu oscilaciju, klatno, kriza je”, kazao je Milanović.

Dodao je kako Europe trenutačno “ima dovoljno institucionalno” i oko toga se dalje treba graditi a širenja ovlasti pa i onih danih Europskom parlamentu neće biti.

Potvrdio je kako respektira predstavnika europskih pučana Jeana Claudea-Junckera kao kandidata za predsjednika Europske komisije iako nije bio njegov osobni izbor.

Kazao je kako Hrvatska može imati velike koristi od Unije no mora zadržati državu i državnost kako se o njoj ne bi odlučivalo negdje drugdje.

Zaposlenost i izvoz u Hrvatskoj nešto su veći od ulaska u Uniju i to je vidljiva korist od ulaska u EU iako to nije dovoljno jer članstvo u Uniji tek treba “povući” cijelu državu, ocijenio je Milanović.

Izvor: narod.hr/bljesak.info/h

 

 

 

 

Odgovori

Skip to content