Operaciju Barbarossa (22. lipnja 1941.) vodila su tri Hitlerova feldmaršala plemića

Njemačke snage bile su podijeljene na tri grupe armija, a svaka je bila pod zapovjedništvom jednog njemačkog feldmaršala (von Leeb, von Bock i von Rundstedt). Zanimljivo je da su sva trojica tih feldmaršala bili od prije plemići.

Na današnji dan započela je Operacija Barbarossa – napad Sila osovine na Sovjetski Savez. Aktivirano je preko tri milijuna pripadnika njemačkih Oružanih snaga (Wehrmachta) i postrojbi njihovih saveznika. Operacija Barbarossa bila je svakako jedna od najvećih vojnih operacija u povijesti ratovanja, a možda upravo i najveća. Ime je dobila po njemačkom srednjovjekovnom vladaru Fridriku Barbarossi iz dinastije Hohenstaufen. Inače, Fridrikov nadimak „Barbarossa“ na talijanskom jeziku znači „crvena brada“ (isto što i njemački „Rotbart“).

Kako je izgledao početak Operacije Barbarossa? Invazija na SSSR izvršena je na fronti dugačkoj tisućama kilometara. Njemačke snage bile su podijeljene na tri grupe armija:
– Grupa armija Sjever (Heeresgruppe Nord) – s ciljem zauzimanja baltičkog područja i Lenjingrada.
– Grupa armija Centar (Heeresgruppe Mitte) – s ciljem zauzimanja Moskve.
– Grupa armija Jug (Heeresgruppe Süd) – s ciljem zauzimanja Ukrajine i daljnjeg napredovanja na jugu.

Svaka od grupa armija bila je pod zapovjedništvom jednog njemačkog feldmaršala:
– Grupa armija Sjever – feldmaršal Wilhelm von Leeb.
– Grupa armija Centar – feldmaršal Fedor von Bock.
– Grupa armija Jug – feldmaršal Gerd von Rundstedt.

Zanimljivo je da su sva trojica tih feldmaršala bili od prije plemići (što se vidi i po vezniku „von“ ispred njihovih prezimena). Naime, feldmaršal von Leeb bio je bavarski plemić (s viteškom titulom), a feldmaršali von Bock i von Rundstedt bili su pruskog plemićkog podrijetla (prusko plemstvo bilo je znamenito po tradiciji služenja u vojsci).

Već na današnji dan izvršena su snažna bombardiranja gradova u SSSR-u, i to na području koje su sovjeti držali u nekadašnjoj Poljskoj. Uskoro su sve tri grupe armija počele napredovati i potiskivati Crvenu armiju. Paradoksalno je da je Wehrmacht izvojevao tijekom Operacije Barbarossa mnoge taktičke pobjede, ali mu je na kraju ipak izmaknuo glavni strateški cilj – uništenje sovjetskih obrambenih snaga.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content