LAŽNI POPIS ŽRTAVA JASENOVCA (1)

Ubili ih Nijemci, a jugokomunisti ih pripisali ustašama

Ovako je novinar riječkoga Novog lista o lažnom popisu jasenovačkih žrtava pisao prije pet godina. Tada je još bilo “73.000 žrtava”. Danas ih je već prikupljeno i pripisano jedanaestak tisuća više. Nitko ne zna gdje je kraj lažima… I sve za novce hrvatskih poreznih obveznika!:

Braću Maglica, Davida i Miroslava, rođene 1904. i 1908. godine, njemački vojnici strijeljali su 10. listopada 1943. godine u istarskom selu Vabriga. Prema popisu jedne njemačke suradnice iz sela, u stvari, denuncijantice koja je još uvijek živa u Italiji, tu je noć strijeljano 12 ljudi. Tada 12-godišnja O. M. gledala je noćno odvođenje svog oca Miroslava i njegovog brata Davida na strijeljanje.

– Njemački vojnici usred noći su provalili u kuću i odveli oca kojeg sam tada zadnji put vidjela. Tada su ubijeni moj otac Miroslav i njegov brat David, dok je treći brat Martin ubijen kod Kršana, kaže O. M.

Iako su sva tri brata u Istri okrutno ubili njemački vojnici, dvojica od njih, David i Martin, vode se kao da su ubijeni u koncentracijskom logoru Jasenovac!

– Zgrožena sam da se netko tako poigrava sudbinom dva moja strica, kao i mnogim drugim ljudima koji su ubijeni na području Istre, a prikazani su kao žrtve Jasenovca, kaže O. M.

Ništa nije slučajno

Prema podatcima s internetskih stranica newyorškog Jasenovac Research Instituta (JRI), iako su ubijeni u Istri, braća Maglica nalaze se na popisu žrtava koncentracijskog logora Jasenovac. Lucijan Brumnjak, 75-godišnji Hrvat iz Mošćenica u proteklih nekoliko godina otkrio je ne samo taj, nego još 378 slučajeva u kojima su partizani i civili s područja Liburnije i Istre, koji su ili ubijeni u ratnim operacijama, ili su ih fašisti strijeljali, ili su čak završili u njemačkim koncentracijskim logorima, lažno prikazani kao žrtve Jasenovca. On smatra da te greške, koje se mogu pronaći na internet stranicama newyorškog Jasenovac Research Instituta, uopće nisu slučajne, već su očito dio, na određeni način, srpske propagande usmjerene protiv Hrvatske.

– Godinama sam istraživao kako su poginuli moji brojni rođaci i preci s Male Učke, redom svi Brumnjaci, te sam došao do podataka koji su me zaprepastili. Od njih 21 koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu, nijedan nije bio žrtva Jasenovca, a na newyorškom popisu žrtava tog logora svi su, od prvog do zadnjeg, tako prikazani. U tom kontekstu navest ću imena samo nekoliko mojih Brumnjaka: moja nona Marija rođena 1868. godine, strijeljana je 30. travnja 1944. godine na Maloj Učki; moja teta Vera, rođena 1923. godine, sredinom 1945. vraćena je iz njemačkog koncentracijskog logora Dachau u Veprinac ispod Učke, izmrcvarena i polumrtva s tetoviranim brojem; Josip rođen 1882. i Ivan rođen 1889. ubijeni su u Dachau; drugi Josip rođen 1904. i Milan rođen 1925. ubijeni su u Stettinu; Antonija rođena 1889. i Marija rođena 1893. ubijene su u Auswitzu. Dakle, Brumnjaci su žrtve Drugog svjetskog rata, ali s Jasenovcem, gdje su očito poslužili za umjetno povećanje broja žrtava u propagandne i političke, te tko zna kakve sve interese, nemaju nikakve veze, kaže Lucian Brumnjak, koji već 40 godina živi i radi u Berlinu kao ovlašteni sudski tumač za hrvatski i srpski jezik.

Robert Frank, Novi list/dragovoljac.com

1 comment

  1. Vladko Rožanković

    Povijest koju znamo prepuna je laži pa tako i ovaj popis jasenovačkih žrtava. Tko će mi objasniti činjenicu da su Viskići iz Gradca, poginuli kao partizani, prikazani kao žrtve Jasenovca iako Jasenovac nikad nisu vidjeli.

Odgovori

Skip to content