Opet javna rasprava u vezi građanskog odgoja

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisuje javnu raspravu o navodno „novoj varijanti“ građanskog odgoja u sezoni godišnjih odmora od 21. srpnja do 19. kolovoza. Pozivamo sve zainteresirane građane, posebice učitelje i nastavnike, da sa svojim prilozima sudjeluju u javnoj raspravi. Koliko program GOO može biti uistinu novi ukoliko je napravljen u samo tri tjedna? Još jedna obmana na kakvu smo navikli ili…. 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je nedavno javnu raspravu o Nacrtu Nastavnog plana i programa građanskog odgoja i obrazovanja za osnovnu i srednju školu s nizom formalnih propusta, o čemu smo pisali ovdje. Jedan od formalnih propusta bio je taj što novi predmet nije imao materijalnu zakonsku osnovu, odnosno ni jednim zakonom nije bilo predviđeno da građanski odgoj bude “obvezatan predmet”. Novi ministar je odmah nakon stupanja na dužnost tu činjenicu i obznanio javnosti na što se podigla bura negodovanja od strane interesnih grupacija koje su sudjelovale u pripremi Nastavnog plana i programa GOO, odnosno „Priručnika za nastavnike“, pa čak i većine novinara srednjestrujaških medija koji su napadali nestranačkog ministra jer navodno odustaje od provedbe Kukuriku plana 21. Taj famozni Kukuriku plan 21 očito je neki dokument od presudne važnosti za daljnju egzistenciju privilegiranih udruga i novinara u Hrvatskoj jer oni udruženim snagama kao da revnije od vlade prate provedbu njezina ideološkog plana i programa.

Budući da građanski odgoj nije bilo moguće uvesti kao zaseban predmet, hrvatska vlada predlaže novu varijantu građanskog odgoja: od 1. razreda osnovne škole do 4. srednje GOO bit će međupredmetno interdisciplinarno integriran u sve predmete u osnovnim i srednjim školama te eksperimentalno u 8. razredu u onim osnovnim školama koje se prijave za provedbu takvog eksperimentalnog programa. Zbog toga je potrebna nova javna rasprava, koju je ministarstvo raspisalo opet usred ljeta, dok su svi s obiteljima na godišnjem odmoru, od 21. srpnja do 19. kolovoza. Novinarka Maja Sever upitala je u emisiji „Hrvatska uživo“ ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića kako u periodu od 19. kolovoza, kada završava javna rasprava, do 8. rujna, kada počinje nova školska godina, misle educirati učitelje za provedbu građanskog odgoja. Isto tako je trebala postaviti pitanje kako MZOS i AZOO misle u tako kratkom vremenu kvalitetno obraditi sve priloge javnoj raspravi i napraviti potrebne modifikacije. Sve miriše na još jednu javnu raspravu pro forma u Jovanovićevom stilu.

Upitan u čemu se sastoje novine u novom prijedlogu programa GOO, Vinko Filipović je odgovorio da razlike u sadržaju između Jovanovićevog i Mornarovog GOO nema već je razlika samo u konceptu primjene programa GOO budući da je Jovanovićev program bio planiran kao zasebni predmet. Filipović tvrdi da se u ovom novom prijedlogu izbjeglo sudjelovanje udruga. U izradi novog prijedloga sudjelovala je AZOO sa svojih 20-tak savjetnika i 4 vanjske suradnice iz škola u kojima je eksperimentalno provođen GOO. Filipović se trudi prezentirati javnosti da su novi program uistinu radili stručnjaci za određena nastavna područja. Ali zašto je onda sadržajno program isti? Ništa drugo nije bilo ni moguće u tako kratkom periodu od 30. lipnja do 21. srpnja osim da se program koji su sastavile udruge, a ne stručnjaci, prilagodi na način da se ga se inkorporira kao međupredmetni sadržaj.

Ukoliko vas zanima, cijelu emisiju možete pogledati na linku. Prilog novinara Marka Stričevića u emisiji klasičan je primjer na javnoj televiziji nedopustive demagogije u kojem se novog ministra optužuje da je u svom prvom istupu djelovao „kao ministar u Iranu dok je najavljivao svoj prvi korak“ – razgovor s kardinalom Bozanićem i predsjednikom HBK monsinjorom Puljićem. Ministar, koji bi trebao provesti građanski odgoj, kao ne zna da je u hrvatskom društvu Crkva odvojena od države. Udruge roditelja isti novinar u prilogu optužuje da vode borbu protiv programa GOO isključivo motivirane željom za diskriminacijom nekih manjina u Hrvatskoj poput homoseksualaca. HRT bi se konačno trebao prestati sramotiti dopuštajući da im priloge rade novinari koji nemaju ni minimum znanja za obavljanje novinarskog posla, kao ni volje da se barem malo infomiraju o temi koju obrađuju. Tko im servira ovakve informacije, zar opet privilegirane (ne)vladine udruge?

Maja Sever je s druge strane djelovala poprilično informirana o uvođenju građanskog odgoja na čemu se aktivno radi već tri godine te je vidno razočarana optužila ministarstvo da je odustalo od „konkretnog, čvrstog uvođenja građanskog odgoja.“ Evidentno je da se i AZOO i cijelo ministarstvo obrazovanja, a pogotovo novi ministar, nalaze pod ogromnim pritiskom određenih (ne)vladinih udruga koje su cijelo vrijeme glavni akteri uvođenja građanskog odgoja (Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije, Gong, Forum za slobodu odgoja, CESI, Documenta).

Novi i stari program možete usporediti na sljedećem linku koji sadrži potrebne upute za sudjelovanje u javnoj raspravi: http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13305&sec=1933

Pozivaju se svi zainteresirani da dostave svoje eventualne načelne primjedbe i prijedloge na cjelokupni tekst, kao i konkretne primjedbe i prijedloge na pojedine dijelove predložene u Nacrtu Odluke o donošenju programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole, uz jasna obrazloženja i to putem obrasca sudjelovanja u savjetovanju koji možete preuzeti OVDJE.

Primjedbe koje neće biti dostavljene na priloženom obrascu, neće biti uzete u razmatranje.

Svoje sugestije i prijedloge možete uputiti na adresu elektroničke pošte: javnarasprava-GOO-medupredmetno@mzos.hr do 19. kolovoza 2014.

Po završetku procesa savjetovanja, svi pristigli komentari, primjedbe i prijedlozi bit će objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva.

Za dodatne upite u svezi s postupkom savjetovanja možete se obratiti na adresu elektroničke pošte: javnarasprava-GOO-medupredmetno@mzos.hr.

zdravstveniodgoj.com

 

 

Odgovori

Skip to content