Don Damir Stojić: Mladi su žedni susreta s Kristom

I ove godine, katolički pastoralni ured organizira duhovno rekreativno ljetovanje u Postirama na otoku Braču koje vodi studentski kapelan don Damir Stojić. Ljetni kamp na Postiri već duži niz godina predstavlja mjesto na kojemu se mladi okupljaju kako bi njegovali zajedništvo, vjeru te povezanost s Crkvom.

“Nakon sedam godina i stotina studenata koji su ovuda prošli mnogi su doživjeli obraćenje ili produbljenje svoga odnosa s Bogom”, rekao je Stojić za narod.hr

Don Damir Stojić je istaknuo kako je kroz sedam godina ovdje uspostavljeno jako puno prijateljstava i parova koji su se ovdje upoznali, zaljubili i čak se oženili. “Tako da smo već imali dva para koji su se upravo ovdje htjeli vjenčati”, rekao je ocijenivši kako su ipak najveći plod ovog kampa obraćenje i dublji odnos sa Kristom.

Ove godine prva grupa stigla je 20. srpnja, a zadnja odlazi 23. kolovoza. Svaka grupa boravi u Postirama šest dana, od nedjelje navečer do subote ujutro, i u svakoj grupi ima otprilike pedeset studenata plus nekoliko studenata koji pomažu kao animatori.

Kako ste došli na ideju ljetnog kampa za studente?

Ovo je već sedma godina studentskog ljetovanja i ideja se rodila spontano prije sedam godina, nakon moje prve godine rada kao studentski kapelan u Zagrebu. Te akademske godine 07/08. kad sam počeo raditi sa studentima nisam ih mnogo znao, no brzo se okupila poveća grupa onih koji su dolazili na moj vjeronauk, a okupila se i jedna ekipa koja mi je uz sve to pomagala.

Moj ured u studentskom domu Cvjetno naselje brzo je postao mjesto druženja upoznavanja i prostor gdje su studenti navraćali te su se tu stvarala nova prijateljstva. Već u proljeće 2008. prije ljetnih praznika sklopila su se takva prijateljstva da su studenti sami tražili da organiziram nešto preko ljeta. Sasvim slučajno sam preko jednog svećenika saznao za pastoralni centar sv. Josipa u župi Postira. Domaći župnik don Ante Jelinčič svesrdno nas je prihvatio i od tada smo uspostavili suradnju.

Jesu li polaznici kampa samo studenti? Koliko ih je najčešće po grupama?

Inzistiram na tome da polaznici kampa isključivo budu studenti zagrebačkog Sveučilišta. Tijekom prijava dajemo prednost studentima koji stanuju u studentskim domovima. U svakoj grupi bude između 50 i 60 studenata.

Zadnjih par godina događa se da studenti koji su diplomirali i počeli raditi žele dolaziti i dalje pa iznajme apartman u mjestu i sudjeluju u programu.

Koliko traje ljetni kamp?

Kamp sveukupno traje 5 tjedana. Svaka grupa počinje u nedjelju navečer i završava u subotu za vrijeme doručka, a jedan dan animatori čiste i pripremaju za sljedeću grupu.

Koji su najčešći sadržaji ljetnog kampa?

Ovo je uglavnom odmor s nekoliko molitvenih trenutaka. Od duhovnog programa imamo svaki dan jutarnju svetu misu, krunicu i večernju molitvu što uključuje nagovor, svjedočanstva i klanjanje.

Studenti imaju također priliku za svetu ispovijed i razgovor.

Kroz duhovne trenutke uvijek provlačimo neku temu. Ove godine svaki dan razmatramo jedan biblijski lik. Ostatak dana je predviđen za kupanje i druženje. Također imamo zajedničke kućne poslove. Jedan dan, obično je to petak, idemo na izlet u Bol i hodočastimo zavjetnoj kapelici sv. Josipa iznad Postira. Prijašnjih godina uspostavljena je jako dobra veza između studenata i župe, tako da sudjelujemo i u životu župe. Animiramo župnu misu i sudjelujemo na procesijama, a i sami župljani dolaze na večernji program.

Imate li dovoljno mjesta za sve mlade koji žele ići u Postire?

Ne. Uvijek imamo listu čekanja i tražimo mjesto više.

Kako biste prokomentirali današnju mladež? Je li dovoljno aktivna i zainteresirana za sadržaje i ljetne kampove kao što je ovaj?

Da, a to se vidi i u ostalim kampovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Drago mi je što je moja ponuda samo jedna od, a to znači da su mladi žedni zajedništva i susreta s Kristom. Čak bih rekao da su zasićeni svjetovnim ponudama koje, nažalost, ljeti obiluju u Dalmaciji. Navala na duhovne susrete samo je znak da su druge ponude dosadne i isprazne.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content