MUP zaprimio zahtjev za financiranje obrane Josipa Perkovića

Prema pisanju Indexa MUP je potvrdio da je zaprimio zahtjev za financiranje obrane Josipa Perkovića, pred njemačkim sudom u Muenchenu optuženog za likvidaciju hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

U odgovoru MUP-a nema ništa više, osim da utvrđuju osnovanost zahtjeva.

Milijuni za obranu šefa Udbe

Kao što smo već pisali, Perković se pozvao na članak 84. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu koji propisuje da pripadnici službe, čak i u mirovini, imaju pravo na pravnu pomoć službe, ako se ne radi o slučaju kojeg je prijavila sama SOA.

Kako ovdje nije riječ o tome, već o njemačkoj optužbi, Perković tehnički gledano kvalificira za pomoć koja će morati biti financijski izdašna budući da je sud planirao više od 60 ročišta, a obrana najavila 130 novih dokaza. Sasvim sigurno, ni njemački odvjetnici Josipa Perkovića neće biti jeftini pa se može slobodno reći da državnu riznicu očekuje još jedan milijunski udar, dakako, ukoliko MUP, odnosno, Vlada Zorana Milanovića prihvati Perkovićev zahtjev.

Kako su se postavili prema ovoj aferi, zaista je teško za očekivati da će Perković biti ostavljen na cjedilu. Premda je Perković bio godinama tražen u Njemačkoj zbog umiješanosti u Đurekovićevu likvidaciju, hrvatske vlasti pravile su se kao da se to njih nimalo ne tiče te su radili sve što je u njihovoj mogućnosti da zaštite optuženog za političko ubojstvo hrvatskog emigranta.

S Perkovićem otišao i Bajić

Kako bi se spriječilo izručenje po europskom uhidbenom nalogu pripremljen je čak i poseban zakon, a donedavni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u dokaznom materijalu koji mu je stavljen na uvid nije pronašao nikakvih elemenata za kazneni progon. Štoviše, DORH se čak i žalio na odluku o izručenju Perkovića, što je vjerojatno potez bez presedana budući da su hrvatski tužitelji zastupaju njemačko odvjetništvo u RH. Bio je to jedan od posljednjih Bajićevih manevara u zaštiti bivšeg šefa Udbe, a vjerojatno i kap koja je prelila čašu Nijemcima. Ubrzo nakon što je Perković otpremljen za Muenchen, i Bajić je odstupio sa dužnosti.

Izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content