SDA žestoko kritizira najavu zaokreta američke politike prema BiH

Najavu zaokreta američke politike prema BiH koji se ogleda kroz posljednje izvješće Međunarodne krizne grupe (International Crisis Group – ICG) nazvano „Budućnost Bosne“, u Stranci demokratske akcije (SDA) smatraju „tendencioznim, štetnim i apsolutno neprihvatljivim“ 

Izvješće, sudeći prema današnjem priopćenju, u SDA ocjenjuju „prizivanjem daljnjih teritorijalnih podjele Bosne i Hercegovine“.

-Upozoravamo da izvještaji ICG-a kontinuirano gube na relevantnosti, tako da je svaki naredni lošiji od prethodnog. U njima je sve manje ozbiljnih i kompetentnih analiza utemeljenih na činjenicama, a sve više jeftine dnevnopolitičke improvizacije i opasnog politikantstva.

Iz SDA pozivaju Međunarodnu kriznu skupinu (ICG) da svoje javno djelovanje „usmjeri u pravcu konstruktivnog doprinosa Bosni i Hercegovini na planu njene unutarnje reintegracije i integracije u EU i NATO, a ne da prizivaju nove podjele i ohrabruju potencijalno opasne avanturističke ambicije pojedinih političkih lidera i stranaka“.

-Svima, pa i Međunarodnoj kriznoj grupi, treba biti jasno da nakon Daytona, Bosna i Hercegovina može ići jedino putem reintegracije. Dezintegrativni procesi i podjele, bilo teritorijalne ili etničke, apsolutno su nerealne i neprihvatljive, navodi se u priopćenju SDA.

Podsjetimo, Međunarodna krizna skupina (International Crisis Group – ICG), koja djeluje pod snažnim utjecajem administracije SAD, objavila je 10. srpnja 2014. izvješće o BiH pod nazivom ”Budućnost Bosne” (Bosnia’s future), koji u velikoj mjeri odstupa od dosadašnjih takvih dokumenata ICG-a u kojem se čak daje podrška ideji uvođenja entiteta s hrvatskom većinom.

U izvješću se kao model za formiranje teritorijalno diskontinuiranih entiteta s većinom koju u svakome od njih čine pripadnici po jednog konstitutivnog naroda nude model po kojem djeluju infrastrukturni sustavi energetskih javnih poduzeća (elektroprivreda). Preporučuju i ponovno razmatranje prudskih načela o budućnosti BiH iz 2008. godine.
M.J./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content