SANDRA ZA POVIJEST!

EP: Perković rekordom do trećeg uzastopnog zlata

Najbolja svjetska bacačica diska Sandra Perković u Zuerichu je, bacivši disk do novog hrvatskog rekorda 71,08 m, postala prva atletičarka koja je u ovoj disciplini osvojila tri uzastopna naslova europske prvakinje.

Perković je najavila da bi do kraja sezone mogla nadmašiti rezultat s Europskog prvenstva, najbolji što ga je jedna diskašica ostvarila u posljednje 22 godine te izjavila da ju njezin rezultat nije iznenadio.

“Došla sam spremna na Europsko prvenstvo. Ove sam godine dosta putovala i jedino me brinulo da se ne ozlijedim. Bilo je sjajno baciti preko 71 metra. Za ovako zatvoren stadion na kojem nije bilo vjetra, ovo je doista bio dalek hitac. Jako sam sretna osvajanjem zlatne medalje. Išla sam po treće zlato, a na ruku mi je išlo i što je bilo sunčano. Iskoristila sam dobre vremenske uvjete. Svaka serija je bila sve bolja. Tko zna što će biti za dvije godine na Europskom prvenstvu u Amsterdamu”, izjavila je Perković u kratkom razgovoru za službenu internetsku stranicu Europskog prvenstva te najavila da se ove godine ne misli zaustaviti na ovom rezultatu.

“Najbolji svjetski rezultat i nacionalni rekord su bili idealan scenarij u Zuerichu. Vidjet ćemo jesam li se ispucala ili je ostalo još nešto u meni. Mislim da mogu baciti i dalje. Imam još dva mitinga Dijamantne lige, u Stockholmu i još jednom ovdje u Zuerichu. Volim bacati na Letzigrundu i nadam se da ću tada srušiti rekord Weltklasse mitinga koji iznosi 70,30 m”, zaželjela je trostruka europska prvakinja Sandra Perković.

Aktualna olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja svoj je treći naslov najbolje na Starom kontinentu začinila bacivši disk u petoj seriji 71,08 m, čime je za 56 cm popravila hrvatski rekord, koji je postavila na mitingu Dijamantne lige u Šangaju 18. svibnja ove godine.

Koliko je 24-godišnja Perković bila nadmoćna u odnosu na konkurentice, najbolje svjedoči podatak da bi i njezin najkraći od četiri ispravna hica u finalu (64,58 m), što ga je Sandra bacila u prvoj seriji, bio dovoljan za srebrnu medalju. Jedina koja je uspjela prebaciti tu daljinu bila je 35-godišnja Francuskinja Melina Robert-Michon (65,33 m) koja je natjecanje završila na drugom mjestu. Hicem od 64,33 m brončanu medalju osvojila je 21-godišnja Njemica Shanice Craft.

Perković je iz serije u seriju popravljala rezultat. U drugoj je disk bacila 67,37 m, a u trećoj 68,78 m i već tada je znala da joj prvo mjesto nitko ne može ugroziti.

Do rekordnih 71,08 m, što je najbolji svjetski rezultat jedne diskašice u posljednje 22 godine, Perković je stigla u petoj seriji. Sandri je do rekorda europskih prvenstava, što ga je u Stuttgartu 1986. godine postavila Istočnonjemačka atletičarka Diana Gansky, nedostajalo 28 cm.

REZULTATI, BACANJE DISKA – žene:
1. SANDRA PERKOVIĆ (HRV) 71,08
2. Melina Robert-Michon (Fra) 65,33
3. Shanice Craft (Njem) 64,33
4. Anna Rueh (Njem) 62,46
5. Julia Fischer (Njem) 61,20
6. Zinaida Sendriute (Lit) 60,65
7. Sanna Kamarainen (Fin) 60,52
8. Julija Malceva (Rus) 60,40

Izvor: narod.hr/h

Odgovori

Skip to content