JUTARNJI LIST još jednom uspio pomaknuti granicu pojma “dno dna novinarstva”

Kako je Jutarnji list našoj poznatoj humanitarki podmetnuo “ratnog zločinca Kordića”

Ako današnji student novinarstva želi iz prve ruke saznati kako izgleda medijska manipulacija u domaćem novinarstvu, treba pročitati današnji intervju s liječnicom i humanitarkom Nelom Sršen na portalu Jutarnjeg lista. Tako maliciozno, a istodobno tako neinteligentno podmetanje, medijsko tržište u Hrvatskoj dugo nije vidjelo. A nagledali smo se zaista svega i svačega.

Utjecajan hrvatski lijevo-liberalni dnevnik Jutarnji list još jednom je pokazao kako je današnji hrvatski žurnalizam izgubio sve profesionalne i etičke kriterije. Taj je dnevnik, naime, prenio intervju Slobodne Dalmacije s poznatom hrvatskom liječnicom i humanitarkom Nelom Sršen u kojem, između ostalog, ta liječnica iznosi svoje dojmove o Dariju Kordiću. Naslov intervjua kojeg su iznjedrile kolege u dnevniku u Koranskoj 2 je sljedeći: “Poznata liječnica Nela Sršen o ratnom zločincu: Kordić je utjelovljenje pojma Hrvat”.

Prva je pomisao kad se pročita naslov kako Sršen ima izuzetno ružno mišljenje i o Kordiću i o Hrvatima. Ako je Kordić u naslovu etiketiran kao ratni zločinac, a onda slijedi izjava poznate liječnice kako je “Kordić utjelovljenje pojma Hrvat”, logika je i više nego jasna; prema Neli Sršen, Hrvati su po svojoj naravi zločinci.

Međutim, kad čitatelj malo dublje uđe u intervju, svjedoči sasvim drugoj priči. Sršen, ne da ne misli ništa ružno o Kordiću, nego o njemu priča isključivo u superlativima. Prenosimo njenu izjavu iz intervjua koja se odnosi na Kordića:

“Toliko istinskog dostojanstva, osjećaja blaženosti i spokoja, te superiorne dimenzije svijesti, sve ovo karakterizira Darija, koji utjelovljuje pojam Hrvat! U njemu nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za Domovinu, Boga. Dario je lekcija života i ljudskoga digniteta”, kraj citata.

Što reći? Ako je i za Jutarnji list previše je. Tako malicioznu, a istodobno tako neinteligentnu konstrukciju naslova medijsko tržište u Hrvatskoj dugo nije vidjelo. A nagledali smo se zaista svega i svačega.

Autor: Ivan Kraljević/dnevno.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content