UBIJANJE DEMOKRACIJE: Hoće li Peđa Grbin spasiti Pusićku, Grčića, Vrdoljaka i Hajdaš Dončića?

Promjenu izbornog sustava naš sugovornik predlaže godinama, ali ona bi se novim referendumom na kojem inzistira incijativa U ime obitelji ipak mogla realizirati, piše dnevno.hr

Prošlo je gotovo godinu dana otkako je uspavanu hrvatsku javnost i političku scenu razbudila građanska inicijativa U ime obitelji referendumom o braku, koji je unatoč žestokoj kampanji protivnika na koncu ipak uspio. I ove godine Željka Markić uz potporu članova ove inicijative pokreće novi referendum koji bi se mogao dopasti čak i njenim protivnicima. Naime, građanska inicijativa U ime obitelji predstavila je novu ideju za referendum koja je naišla na niz pozitivnih komentara hrvatskih građana. Pitanje kojim se inicijativa želi pozabaviti jest izborni sustav, ideja Željke Markić je da građani poimence biraju ljude koji sjede u Hrvatskom saboru, što znači da bi građani izravno odlučivali o vlastitoj sudbini. Do sada je u Lijepoj našoj sustav funkcionirao tako da se vlast mijenjala, ali garnitura saborskih zastupnika ostajala je sjediti u saborskim foteljama, što je totalni apsurd jer ključne odluke donose upravo saborski pojedinci koje građani do sada nisu mogli birati. Zbog toga je ideja o novom referenduma prilično primamljiva.

Mogućnost novog referenduma za naš portal prokomentirao je pravnik i bivši saborski zastupnik koji drži da vladajući nemaju pojma što je demokracija jer kod njih vlada oligarhija. Naš sugovornik još je 2007. godine podnio zakonski prijedlog vezan uz reformu izbornog sustava. “Tražio sam upravo ono što sada traži Željka Markić. U potpunosti podržavam njenu ideju, drago mi je da će u rujnu krenuti sa prikupljanjem potpisa i ne sumnjam da će u tome uspjeti”, kaže Kovačević. Pravnik misli da je građanima potrebno dopustiti da biraju jer sada zastupnike biraju čelnici stranaka, što je apsurdno. “Naredni izbori trebali bi se održati po novim pravilima jer to je razvoj demokracije koji bi predsjednicima stranaka onemogućio da budu faraoni. Dva puta sam dao taj prijedlog Hrvatskom saboru i dva puta je odbijen. Riječ je o tome da svaki birač ima pravo birati čovjeka koji će zastupati njegove stavove, a ne stranku. Tada su zastupnici izravno odgovorni građanima. Ova varijanta gdje bi zastupnici trebali odgovarati građanima ne stoji jer sadašnji sustav je takav da su zastupnici dužni odgovarati čelnicima stranaka i interesnim lobijima”, objašnjava Kovačević. Dvije najveće hrvatske stranke – HDZ i SDP dva puta su odbile zahtjev našega sugovornika, ali inicijativa referendumom po njemu je odlična stvar koju vladajući neće moći stopirati. “Ako potencijalni zastupnik u kampanji obeća građanima brda i doline, građani ga izaberu i on to ne ispuni tada bi građani trebali imati mogućnost smijeniti zastupnika. To je apsolutno svojstveno ugovornom odnosu, a ako građani zastupniku udjele povjerenje, on ih iznevjeri u pitanju je kršenje ugovora. Tada bi građani trebali moći zamijeniti zastupnika koji nije ispoštovao nešto dogovoreno”, predlaže Kovačević. Dalje upozorava da vladajući jamačno neće biti sretni referendumom, a o tome svjedoči i inicijativa SDP-ova Peđe Grbina kojom je najavio izmijene Zakona o referendumu. “Vidljiva je namjera, Grbin pokušava onemogućiti referendum jer prema njegovoj ideji potpise nitko neće moći prikupiti. To je gušenje demokracije, nadam se da je referendum Željke Markić došao u pravo vrijeme jer konačno nam je potrebna reforma izbornog sustava. Na ovaj način neki političari poput Pusić, Grčića, Vrdoljaka i Hajdaš Dončića trajno bi nestali s političke scene. Ni Milanović više neće biti faraon niti bilo koji drugi čelnik stranke. Oni se boje demokracije, ali najveći problem je u tome da oni nemaju pojma što je demokracija, niti u njihovim strankama ima demokracije. Vidite li oligarhiju u strankama? Njih četiri, pet bira sve, a to nije demokracija”, zaključuje Kovačević.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

 

Odgovori

Skip to content