Sveti Otac i kardinal Antonio Maria Vegliò o drami iračkoga stanovništva

Sveti je Otac prije podne primio u audijenciju kardinala Antonija M. Vegliòa, predsjednika Papinskoga vijeća za dušobrižništvo selilaca i putnika, te s njim razgovarao o drami iračkoga stanovništva koje bježi pred nasiljem džihadista takozvane Islamske države. Papa smatra da Crkva treba biti na prvoj crti u obrani najslabijih.

Osvrnuvši se na susret sa Svetim Ocem u razgovoru za našu radio postaju, kardinal je rekao da Crkva u prvom redu treba pomoći onima kojima je potrebno, jer su povrijeđena njihova prava. Crkva, koja je, dakle, za siromašne i one koji nemaju glasa, treba biti prisutna, a ne smijemo se nikad umoriti da u svojim propovijedima i govorima podsjećamo na te stvari i da nastojimo utjecati na političke ustanove – kazao je kardinal Vegliò.

Na primjedbu da u Iraku ima jako puno preseljenih osoba i izbjeglica, kardinal je rekao da ljudi moraju napuštati svoja rodna mjesta, jer ako ne pobjegnu, džihadisti ih ubijaju. Ne mogu shvatiti kako netko može reći da te osobe treba vratiti u njihovu državu. Zar netko razuman osobi koja je pobjegla iz zemlje da spasi život može reći da se vrati tamo odakle je došla?! Ako to netko kaže, onda sam uvjeren da takva osoba nije razumna niti humana. Žao mi je što to moram reći, ali je istina – kazao je kardinal Vegliò dodajući:

Narod pati, ostavlja sve i bježi… Svima je poznato da se to ne događa samo u Iraku. Irak je samo vrh sante leda, jer je stanje zastrašujuće: ubijanja, barbarska krvoprolića, koja smo vidjeli… Tom je narodu potrebna ne samo molitva, koja je važna, nego i pomoć; međunarodna ga zajednica treba uzeti pod svoju zaštitu. Kako? Na upit je odgovorio papa Franjo vraćajući se iz Južne Koreje: „Treba zaustaviti te ljude!“ A kako? – priupitao je kardinal.

To treba odlučiti međunarodna zajednica, i ne može se ponašati kao da se ništa ne događa. Papa je s pravom rekao da ne možemo imati zatvorene oči, glumiti kao da se ništa ne događa, jer to bi bilo jednako onomu kad je Hitler ubijao Židove, a mnogi to nisu htjeli vidjeti, pa su nakon toga govorili da ništa nisu znali. Treba učiniti nešto – ustvrdio je kardinal.

Govoreći pak o djelovanju međunarodne zajednice, kardinal je rekao da međunarodna zajednica i Europa čine vrlo malo da se na Bliskom istoku smiri stanje. Europa bi trebala biti osjetljivija. Nažalost u Europi imamo puno problema, stoga se Europa više bavi sama sobom, a malo misli na druge. Ipak mislim da su problemi Europe puno lakši u odnosu na probleme jadnoga iračkoga naroda koji bježi pred smrću – ustvrdio je kardinal Vegliò.

Na upit o očekivanjima Crkve glede iračkih izbjeglica, rekao je da Crkva želi osjetljiviju Europu, da se europske države velikodušno otvore prihvatu izbjeglica. Nadam se da će ih Crkva na to potaknuti. Kad govorimo o Crkvi, ne mislim samo na Vatikan i Rimsku kuriju. Crkva je posvuda, a osjetljiva je na potrebe siromašnih, selilaca, izbjeglica i raseljenih osoba. Ne može se očekivati da tu dramu riješi samo jedna država. Zadovoljan sam jer je Europa konačno shvatila da sama Italija ne može riješiti probleme izbjeglica – zaključio je kardinal Vegliò.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content