HDZ TRAŽI OSUDU KOMUNIZMA

HDZ bi mijenjao knjige: Tito je out, a Domovinski rat je in

Ukoliko na sljedećim parlamentarnim izborima osvoje vlast, u HDZ-u će, po svemu sudeći, mijenjati udžbenike iz povijesti. Dio je to HDZ-ove najave da će provesti lustraciju, na koju je prije nekoliko dana podsjetio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Što točno u toj stranci misle mjenjati u udžbenicima iz povijesti priupitali smo i predsjednika HDZ-ovog Odbora za odgoj i obrazovanje Tomislava Đonlića, kojeg mediji navode kao jednog od kandidata za budućeg ministra obrazovanja

‘Mnoge povijesne činjenice nedovoljno su zastupljene u udžbenicima povijesti dok neke, nažalost, nisu uopće zastupljene – a trebale bi biti. Teme o komunističkim zločinima neposredno nakon II. svjetskog rata (Bleiburg, Križni put, više od tisuće zasad otkrivenih masovnih grobnica, egzekucije političkih protivnika bez ikakvog suđenja) su podzastupljene, dok se državni terorizam i likvidacije hrvatskih političkih iseljenika – koje je komunistički režim sustavno provodio sve do kraja Jugoslavije – u većini udžbenika uopće ne spominju. O komunističkoj se Jugoslaviji, također, nedovoljno govori kao o diktaturi gdje su se ekstremno kršila ljudska prava, donosile političke presude i osuđivali nevini ljudi’, pojasnio je za tportal Đonlić.

Ovakav prikaz komunističkog režima uključuje i tadašnjeg predsjednika države Josipa Broza Tita. Upravo je za njega Karamarko na skupu u Dubrovniku prije koji dan rekao da spada među 10 najvećih svjetskih zločinaca. Njega se, dodao je, prikazuje kao nekakvog bonvivana, hedonista, odnosno normalnog čovjeka. ‘Taj suradnik NKVD-a, Staljina, izvršilac ili naredbodavac tisuća i tisuća ubojstava, mora bit sankcioniran’, kazao je tada Karamarko.

Đonlić pak kaže da Karamarko Tita nije spominjao u kontekstu udžbenika no ipak dodaje: ‘Mnoge javne osobe, njihova se povijesna uloga revidirala i stav javnosti se mijenjao’, poručuje Đonlić.

Ukoliko preuzmu vlast, u HDZ-u će vjerojatno mijenjati i druge dijelove povijesnih udžbenika. ‘I ove je godine Ministarstvo u osnovnim školama dozvolilo uporabu četiriju udžbenika povijesti od kojih samo jedan, u kontekstu uzroka Domovinskog rata, izrijekom spominje velikosrpsku agresiju koja je izvršena na RH dok ostali udžbenici pojam velikosrpske agresije uopće ne spominju. Sada se jasno postavlja pitanje: Ako povijesne udžbenike pišu povjesničari, kako je moguće da se ne mogu usuglasiti o općepoznatim činjenicama? Kako je uopće moguće da je Ministarstvo dozvolilo uporabu tih udžbenika? Ili možda na RH nije izvršena agresija, nego se to nama samo pričinilo?!’, naglasio je Đonlić.

Da stvari treba mijenjati smatra i predsjednik HDZ-ovog Odbora za znanost i visoko školstvo i bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

‘Radi se o tome da za svaku promjenu udžbenika treba napraviti nastavne planove i programe. U tom kontekstu treba napravatiti predmetne kurikulume u kojima se definira sve, od broja sati za pojedinu jedinicu do ukupnih sadržaja. Sadržajno će se udžbenici sigurno mijenjati kad se naprave kurikulumi. Sadržaje u udžbenicima treba mijenjati i ići u objektivno prikazivanje gradiva’, kazao je Fuchs, ne ulazivši u detalje.

Izvor: tportal.hr

 

Odgovori

Skip to content