Povelja bosanskog Kulina bana Dubrovačkoj Republici

Prvi diplomatski dokument od jednog bosanskog vlada drugom vladaru – dubrovačkom knezu Krvašu napisan je 29. kolovoza 1189. godine. Njime Kulin ban dopušta Dubrovčanima slobodno trgovanje po Bosni.

Dubrovačka Republika bila je patricijska državica koja je obuhvaćala veći dio današnje Dubrovačko-neretvanske županije. Bila je država vrlo jakog pomorstva i sačuvala je svoju neovisnost trgovinom sa velikim silama, poput Osmanskog Carstva.

To je najstarija sačuvana isprava pisana bosančicom s dijelovima latinice.

„…Ja, Ban Bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka.
I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.
Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon.

Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davati ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli. Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje…“

Tradicija o banu Kulinu kao dobru vladaru bila je dugo vremena vrlo živa u narodu. Iako u njoj ima idealizacije davne prošlosti, ipak ta tradicija ima podlogu relativne sređenosti Banovine Bosne u Kulinovo doba. Kulin Ban je jedini bosanski, srednjovjekovni, vladar koji je ušao u narodnu poslovicu – “Od Kulina Bana i dobrijeh dana”.

Izvor: laudato.hr

Odgovori

Skip to content