HRVATSKI PRAVOSLAVCI NEMAJU PRAVO NA SVOJU CRKVU!

NUDE IM DA BUDU UDRUGA: “Ne priznaju našu crkvu! Gdje da se moli 17 000 pravoslavnih Hrvata?”

Stalno se nailazi na otezanja i prepreke, iako je riječ o svjetski priznatoj crkvi. Registracija Hrvatske pravoslavne crkve u Hrvatskoj ipak je, čini se, nemoguća.

Hrvatska pravoslavna crkva nailazi na neviđene otpore na putu svog priznanja, a to se događa na svim instancama. Iako posljednji popis iz 2011. godine (kada HPC još nije ni postojala) ukazuje na 17 000 pravoslavnih Hrvata, oni se još uvijek nemaju gdje pomoliti. S obzirom da je riječ o popisu starom tri godine, za pretpostaviti je da je ova brojka sada značajno veća. O razlozima nepriznavanja HPC u Hrvatskoj (iako je ona dio Europske pravoslavne crkve s predstavništvima u 33 zemlje), o skandalu na šibenskom ukopu pravoslavnog branitelja te o odnosu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, porazgovarali smo s hrvatskim episkopom Aleksandrom, predsjednikom Svetog Sinoda Europske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i članom Svetog Sinoda Europske pravoslavne crkve sa sjedištem u Parizu.

– Za početak, pokop pravoslavnog branitelja u Šibeniku bio je skandalozan. Mi iz HPC zaista želimo preuzeti na sebe takve ukope, ali i ukope svih onih koji se osjećaju pravoslavnim Hrvatima. Netočno je da se na pokopu u Šibeniku “po nekom propisu SPC” nije smjela izložiti hrvatska zastava i odati vojne počasti preminulom vojniku. Dapače, to je trebalo učiniti i mi bi to s ponosom učinili. Nikakav propis ne postoji, niti kanonski, niti bilo koji drugi – doznajemo od episkopa Aleksandra.

O ovoj otvorenosti prema poštivanju i želji za ukopom branitelja pravoslavne vjere, javili su i ministru branitelja Predragu Matiću kojemu su predložili da se ne sastaje s novim mitropolitom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem po ovom pitanju. Hrvatska pravoslavna crkva međutim ukazuje na barikade koje im se pojavljuju pri svakom njihovom pokušaju registracije:

– Prije pola godine podnijeli smo zahtjev ministarstvu uprave. Međutim, usprkos činjenici da je rok za njihovo očitovanje mjesec dana, mi još uvijek čekamo. Stalno se nailazi na otezanja i prepreke, iako je riječ o svjetski priznatoj crkvi. Registracija u Hrvatskoj ipak je, čini se, nemoguća. Svojevremeno smo iz ministarstva uprave dobili “stručno mišljenje” kojim nam se predlaže da osnujemo udrugu. Ne možemo mi biti udruga jer mi imamo svoju hijerarhiju! Osim toga, to mišljenje nije stručno jer ministarstvo uprave nema zaposlenog niti jednog teologa. Zbog toga smo bili prisiljeni izvijestiti europske i hrvatske institucije te svjetsku i hrvatsku javnost jer je na djelu najveća diskriminacija iz razloga što se Hrvatskim pravoslavcima kao skupini koja je četvrta po broju vjerskog opredjeljenja ne da da se mole Bogu i da imaju svoju crkvu… Europska pravoslavna crkva čije je sjedište u Parizu u Europskoj uniji ne može evidentirati s dostavljenom dokumentacijom Europsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj – Hrvatsku pravoslavnu crkvu. To nema nigdje u svijetu i Hrvati pravoslavci kojih se po zadnjem popisu izjasnilo 16 647 su najdiskriminiranija skupina u Republici Hrvatskoj i svijetu. Crna Gora se, recimo, evidentirala pod istim uvjetima koje i mi zahtijevamo, iako je broj njihovih vjernika znatno manji – doznajemo iz vrha Hrvatske pravoslavne crkve. Ima li otpora od SPC i u kakvim su odnosima, episkop Aleksandar kaže:

– SPC je mlada crkva, datira iz 15. stoljeća. Ja vjerujem da nam nisu blagonakloni, ali to ne pokazuju. Zapravo, tretiraju nas kao da ne postojimo. Jednako tako tretiramo i mi njih… – kratko je kazao episkop Aleksandar. 

Autor: S.Vučković/dnevno.hr

 

 

Odgovori

Skip to content