U Splitu prikazan dokumentarni film „Sunčica“

U utorak, 2. rujna 2014., u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu prikazan je dokumentarni film „Sunčica“ koji je nastao u koprodukciji Udruge „Žene u Domovinskom ratu“ i filmske kuće „iFilms“ iz Texasa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Organizatori predstavljanja bili su Hrvatska udruga Benedikt i Ogranak Matice hrvatske Split, a nazočilo mu je 300-tinjak ljudi. Dokumentarni film “Sunčica” donosi potresna svjedočanstva 14 žena i dvojice muškarca silovanih tijekom agresije i okupacije dijelova Hrvatske u Domovinskom ratu. 

 

Prije nego je prikazan film sve prisutne, u ime organizatora, pozdravio je dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Popović je naglasio kako je ovakav film, između ostaloga, jako potreban kako bi vladajući izglasali što bolje i pravednije zakone te kako bi se u skladu s istima što adekvatnije kaznili počinitelji tih strašnih zločina i kako bi se donekle postigla satisfakcija za sve žrtve silovanja u Domovinskom ratu. Posebno je naglasio važnost stalnog promicanja istine o događanjima u Domovinskom ratu i cjelokupnoj žrtvi koju je hrvatski narod proživio u istome.

Prikazivanju filma nazočila je predsjednica Udruge „Žene u Domovinskom ratu“ Marija Slišković, redatelj filma Nikola Knez i odvjetnica hrvatskih korijena, koja živi i radi u Argentini, Iva Vidić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U ime Splitsko-dalmatinske županije, koja je dala potporu organizaciji ovog događaja u Splitu, nazočio je župan Zlatko Ževrnja. Događaju je nazočilo i više predstavnika braniteljskih udruga i udruga udovica iz Domovinskog rata. Večer je recitacijom pjesama tematski vezanih uz temu filma uzveličao poznati splitski glumac i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Split Trpimir Jurkić.

Nakon što je prikazan film publici se obratila i Marija Slišković koja je podsjetila na kontinuirani rad udruge kojoj je na čelu kada je u pitanju rasvjetljavanje istine o događanjima u Vukovaru 1991. godine, a pogotovo kad je u pitanju silovanje žena. Naglasila je kako su u Hrvatskoj na snazi jako loši zakoni kojima silovanje nije tretirano kao ratni zločin te žrtve istoga nemaju nikakva prava i nisu doživjele nikakvu satisfakciju za zlodjela koja su proživjele. Napomenula je kako u Vukovaru nekoliko silovatelja slobodno šeće i radi u javnim službama te čak imaju i indirektnu zaštitu od službenih predstavnika vlasti, bilo političke bilo policijske. Na kraju je pozvala sve prisutne da se aktivno uključe u pisanje prijedloga amandmana i komentara na prijedlog zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu te da iste putem pošte i e-maila šalju na adrese saborskih zastupnika, članova Vlade i Ureda predsjednika.

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content