Borba za život: Maleni Gabrijel umire i hitno mu treba pomoć

Okučani: Obitelj dječaka mora napustiti kuću, a nemaju kamo. Gabrijel od rođenja boluje od spinalne atrofije mišića i odumire mu živčani sustav. Prognoze su strašne 

Braco je jako bolestan. Jeste li vi doktori koji će ga izliječiti, pitao nas je Antonijo (5). Liječnici su njegovom bratu Gabrijelu prognozirali da će živjeti do treće ili četvrte godine. Kažu da mu nema spasa.

– Eksperimentalno liječenje košta 20.000 eura, a mi, evo, nemamo ni za krov nad glavom – kroz suze govore Stjepan i Dragana Zečević Tadić. Roditeljima sedmomjesečne bebe iz Dubovca pokraj Okučana preostalo je jedino moliti za pomoć.

– Supruga i ja noćima ne spavamo. Dežuramo i lijemo suze uz njega – kaže Stjepan (30).

Gabrijel od rođenja boluje od spinalne atrofije mišića te mu odumire živčani sustav. Prognoze su strašne. A uskoro ostaju i bez kuće.
– Četiri godine živimo ovdje besplatno, ali ovih dana nazvao nas je vlasnik iz Osijeka i rekao nam da potražimo drugi smještaj jer on ima kupca za kuću – kažu očajni supružnici. K svojim roditeljima ne mogu jer ni ondje nema mjesta. I dosad je bilo teško. Peteročlana obitelj živi u jednoj prostoriji.

– ­Strah nas je da nam ne isključe struju jer bi se onda isključio i aparat koji Gabrijela održava na životu. Nemamo novca za najosnovnije. Ne radimo, a supruga i ja se doslovce mijenjamo pokraj Gabrijela jer on ima česte napadaje te ga hranimo pomoću sonde – kažu roditelji.

Dodaju kako je Gabrijel i dosad trebao imati mir u odvojenoj sobi. Ali što sad, pitaju se. Od Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje zatražili su smještaj. Trenutačno su šesti na listi. No obitelji se zbrinjavaju takvim tempom da bi Tadićevi do doma mogli doći tek za godinu ili dvije.
– Sve to ovisi o Državnom uredu u Zagrebu – rekao nam je Mario Vučinić, predstojnik Ureda državne uprave u Slavonskom Brodu.

Čekanje bi moglo biti kobno za mališana.
U ovih nekoliko mjeseci, otkad je ugledao svijet, roditelji su obišli gotovo sve bolnice. Prognoze su svugdje iste. Jedino postoji eksperimentalna metoda liječenja u Francuskoj, koja košta više od 140.000 kuna. A oni nemaju novca ni za liječenje ovdje. Kad je Gabrijel zadnji put bio u bolnici u Zagrebu, Stjepan je sedam noći proveo u automobilu. On i Dragana (24) imaju i kćer Tamaru (3).

Gabrijelu su pomoć ponudili mnogi, ali ne i država
Nakon što je priča o ovoj obitelji u ponedjeljak objavljena u tiskanom izdanju 24sata, javili su se mnogi čitatelji koji su voljni pomoći. Sve je dirnula strašna prognoza za malog Gabrijela.

– Od ranog jutra zvoni nam telefon. Nisam vjerovao da ljudi imaju tako veliko srce, kazao nam je Stjepan Zečević Tadić.

Osječanin M. V., koji im je besplatno ustupio kuću, mora je prodati.
– Živim kao podstanar s djetetom jer mi je supruga umrla. Novcem od kuće pokušao bih riješiti stambeni problem. Zaista sam razapet – kazao nam je M. V. (50). Obitelj Zečević Tadić kaže kako im je stanodavac pomogao kao najbliži rod, a sad su im se javile i mnogobrojne udruge te pojedinci.

No iz državnih institucija zasad nema glasa. Barem vezano uz plaćanje duga Elektri, jer ako im isključe struju, gasi se i aparat koji Gabrijela održava na životu.

>>> Novac možete uplatiti na račun u Zagrebačkoj banci HR8523600003241941764. Glasi na Gabrijelovo ime. Kontakt obitelji je 0955792252.

Izvor: 24sata.hr

 

 

Odgovori

Skip to content