Biskup Ante Ivas blagoslovio crkvu Hrvatskih mučenika u Čavoglavama

Deset godina nakon postavljanja kamena temeljca i četiri godine nakon blagoslova zvona šibenski biskup Ante Ivas blagoslovio je crkvu Hrvatskih mučenika u Čavoglavama.

Vjernici velikog srca okupili su se oko šibenskog biskupa Ante Ivasa te kao jedno srce i jedna duša proslavili ovaj sveti i veličanstveni događaj.

Crkvu je, recitirajući u propovijedi stihove Thompsonovih i svojih pjesma, blagoslovio i posvetio oltar šibenski biskup msgr. Ante Ivas, koji je prije deset godina položio njen kamen temeljac. Zbog velike kiše koja je pala neposredno prije početka svete mise izostala je najavljena procesija.

Ovoj svečanosti nazočili su brojni svećenici i fratri, a među poznatim licima mogli su se uočiti HDZ-ov Goran Marić, Željka Markić, kolumnist Dnevno.hr-a Josip Jović, župan šibensko-kninski Goran Pauk, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, pjevač Mate Bulić, predstavništvo HDZ BiH koje je predvodio Dragan Čović…

U većini slučajeva kada je crkva izgrađena i blagoslovljena povelju potpisuju biskup i župnik, no u Čavoglavama je uz njih dvojicu supotpisnik bio i Marko Perković Thompson koji je bio inicijator cijelog projekta. Crkva je iznimno značajna za njegovo rodno mjesto u kojem živi 200-ak mještana.

Osim što je čitao prvo čitanje, Thompson je na samom kraju svečane svete mise održao kratak govor i zahvalio se nazočnima.

Na crkvi su 2010. godine postavljena vrijedna zvona koja su kupljena zahvaljujući donacijama vjernika, ali prvenstveno inicijativi i pomoći Marka Perkovića Thompsona.

Najveće zvono teško 450 kilograma posvećeno je kardinalu Alojziju Stepincu uz čiji lik su ugravirane njegove riječi “U tebe se Gospodine uzdam”. Srednje zvono težine 250 kilograma posvećeno je Sv. Iliji. Na njega su ugravirani stihovi Thompsonove pjesme – “Za njih se pomoli, nek’ mi braća znaju, heroji se nikad ne zaboravljaju”.

Treće i najmanje zvono, teško 130 kilograma, posvećeno je Svetom Mihovilu, zaštitniku Šibenske biskupije i Svetom Benediktu, a na njemu se nalazi tekst “Za krst časni i slobodu zlatnu – A. D. 2010”.

Autor: A. Pranjić/dnevno.hr

 

 

Odgovori

Skip to content