Američki biskup hrvatskih korijena imenovan nadbiskupom Chicaga

Papa Franjo imenovao je biskupa Blasea J. Cupicha nasljednikom kardinala Francisa E. Georga u službi nadbiskupa Chicaga u subotu, 20. rujna. 

Papa je prihvatio odreknuće od službe kardinala Georga sukladno kanonu 401 § 1 Zakonika kanonskoga prava. U vrijeme imenovanja, američki biskup hrvatskih korijena Blase J. Cupich bio je na čelu biskupije Spokane, donosi Radio Vatikan.

Nadbiskup Cupich ujedno je i predstojnik Ureda Američke biskupske konferencije za pomoć Crkvi u Središnjoj i Istočnoj Europi te je u listopadu 2012. posjetio Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Nadbiskup Cupich posjetio je ponovno Hrvatsku krajem ožujka 2014. te je na tom posjetu susreo svoju obitelj. Naime, nadbiskupova baka Barbara Bahun rođena je u župi Vinica 1901. godine. Odmah nakon Prvog svjetskog rata otišla je u Ameriku te tamo osnovala svoju obitelj. U Nebraski je upoznala Ivana Majhena iz Karlovca te su zajedno imali četvoro djece, među kojima je bila i kći Marija. Marija se, pak, udala za Blaža Cupića te su dobili devetoro djece, među njima i malog Blaža, budućeg biskupa.

Više o njegovom boravku u Hrvatskoj pogledajte u video-reportaži.

Blase J. Cupich pohađao je Sveučilište sv. Tome u Minnesoti u gradu Saint Paulu, na kojem je stekao prvostupničku diplomu iz filozofije 1971., a zatim je Rimu diplomirao na studiju teologije 1975.

Zaređen je 16. kolovoza 1975., a papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom Spokane 30. lipnja 2010.
Autor: Radio Vatikan/laudato.hr

Odgovori

Skip to content