Papa Franjo: Na prvo mjesto stavite siromahe

U svemu što činite, na prvo mjesto stavite siromahe, jer oni će nam prethoditi u nebeskom Kraljevstvu

Valja uvijek pružiti gostoprimstvo i sigurno mjesto, nikoga se ne smije odbaciti – istaknuo je papa Franjo u video-poruci, pročitanoj na španjolskom jeziku, upućenoj sudionicima godišnjega sastanka američke zaklade Catholic Charities USA, koja se zauzima u borbi protiv siromaštva u Sjedinjenim Američkim Državama. Skup je održan o temi „Odrediti korak; promijeniti tijek“.

Kao u prispodobi o Dobrom Samarijancu, mi smo danas pozvani biti taj Samarijanac koji se zaustavio na svom putu kako bi se pobrinuo za bližnjega; pozvani smo također biti poput „ugostitelja“, odnosno imamo biti otvoreni za skrb i pružanje sigurnoga mjesta za pomoć. Tim se riječima papa Franjo obratio spomenutoj zakladi, potičući vjernike da budu na ulici.

Pozvani smo biti na ulici, uz marginalizirane i isključene, i služiti im kako ne bi to više bili. Pogledajmo Božju sliku u očima svih tih ljudi – istaknuo je Papa. Nažalost – dodao je navodeći svoju apostolsku pobudnicu ‘Evangelii Gaudium’ – danas se ljudsko biće sve više smatra ròbom koja se može upotrijebiti i potom odbaciti. (…) Započeli smo s kulturom odbacivanja koja se čak promiče. Nije sad više riječ o iskorištavanju i tlačenju, nego je to nešto novo: Isključeni nisu iskorišteni, nego su otpad, višak. Međutim, nitko – prema Papinim riječima – ne smije biti odbačen, nitko ne smije biti isključen iz Božje ljubavi i naše pozornosti.

Obrativši se svim sastavnicama zaklade, članovima vijeća, donatorima, dragovoljcima, papa je Franjo istaknuo njihov rad u Sjedinjenim Američkim Državama, uz siromašne, osamljene, starije osobe, mlade obitelji, beskućnike, uz gladnu djecu, mlade izbjeglice, doseljeničke očeve obitelji, kao i mnoge druge potrebite, te im rekao da su oni u svijetu Isusove ruke. Pritom je napomenuo kako ne valja zaboraviti da služiti siromašnima znači i zaštititi ih, te pokušati preurediti strukture koje uzrokuju ili podupiru njihovo tlačenje.

Vi određujete ritam Crkve kako bi bila u svijetu svakodnevno nazočna – rekao je papa Franjo. Pomažete drugima promijeniti tijek njihova života. Vi ste sol, kvasac i svjetlost koja potrebitima daje znak nade. Svojim svjedočenjem susreta s Gospodinom, koji nam daje život obilja i radosti, pomažete promijeniti tijek svojih lokalnih zajednica, svojih država, svoje zemlje i svijeta – istaknuo je Sveti je Otac te na kraju potaknuo da u svemu što rade, na prvo mjesto uvijek stave siromašne. Oni će nam prethoditi u nebeskomu Kraljevstvu, otvorit će nam vrata. Pozvani smo biti Crkva, pozvani smo biti narod siromašnih, i za siromašne – istaknuo je papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content