MOLITVA MIJENJA SRCA: Prestanak pobačaja u bolnici Sveti Duh u Zagrebu!

Možda se radi samo o koincidenciji, ali činjenica je da je bolnica Sveti Duh u Zagrebu prestala obavljati namjerne pobačaje 7. travnja ove godine, odnosno pri kraju trajanja molitvene inicijative „40 dana za život“ koja je prvi put pokrenuta u Hrvatskoj za vrijeme korizme. Svi liječnici su potpisali izjavu da se pozivaju na pravo na priziv savjesti. Također, „Predstojnik ginekologije u bolnici “Sestara milosrdnica”, pred kojom se po drugi puta moli, dr. Krunoslav Kuna tvrdi da broj abortusa u toj bolnici konstantno opada. On je prošlu kampanju bio otvoren i za to da se nađe prostorija u svrhu savjetovališta za trudnice te da se može pravno riješiti pitanje o prekidu obavljanja abortusa u bolnici „Sestara milosrdnica“ zbog same povijesti bolnice i njezinoga naziva.“ – navodi se u tekstu kojeg prenosimo s Dnevno.hr. Podsjetimo da je i prošlogodišnji slučaj pokušaja davanja otkaza primalji Jagi Stojak kao svoj epilog imao prestanak obavljanja pobačaja u Kninskoj bolnici.

 

BRAVO! Svaka čast za doktore sa Svetog Duha! Bog vas blagoslovio!

Autor: Dražen Bušić
Datum: petak, 10. listopada 2014.
Naslov ovog članka je komentar koji je čitatelj našeg portala ostavio ispod teksta naslovljenog: „Najbolja vijest iz Hrvatske: Pobjeda savjesti i zdravog razuma“.

Od objavljivanja do danas prošlo je puna tri mjeseca a ovu najbolju vijest od nas je preuzeo tek jedan prokatolički portal i nitko više?! Da je kojim slučajem riječ o kakvoj pedofilskoj aferi, bilo bi zasigurno znatno drugačije, po onoj staroj, dobra vijest je loša vijest. No, mi smo mišljenja da istinski dobra vijest zaslužuje prostor u našem mediju, stoga nastavljamo u smjeru onoga što je portal Dnevno.hr kao jedini medij u Hrvatskoj prepoznao vrlo vrijednim. Dakle, ako niste znali, u bolnici Sveti Duh abortusi se više ne rade od 07. travnja ove godine!

Povodom ove iznimne vijesti koju smo službeno doznali i objavili prvi, zamolili smo Predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo bolnice Sveti Duh, doc.dr.sc. Berivoja Miškovića za razgovor. Zanimalo nas je kako se to dogodilo da su se baš svi liječnici ove bolnice odlučili pozvati na priziv savjesti kad je riječ o abortusu? „Radilo se o procesu koji je polako dozrijevao. Najstariji liječnici već dugi niz godina ne rade namjerne pobačaje a unatrag 2-3 godine pridružili su se mladi specijalisti i specijalizanti. Sada na Klinici niti jedan liječnik ne radi namjerne (arteficijalne) ili kao se još nazivaju: pobačaje na zahtjev žene zbog socijalne indikacije“, rekao je dr. Mišković za kojega je abortus namjerni prekid života pa stoga inicijativi 40 dana za život daje punu podršku.

Na pitanje može li se očekivati da će doći do promjene ‘famoznog’ Zakona o zdravstvenim mjerama iz 1978. g. po kojemu je abortus dopušten do 10. tjedna trudnoće, dr. Mišković je rekao: „Sama činjenica da zakon koji datira iz 1978. g. treba mijenjati. Vidjet ćemo kakve će biti promijene. Očekujem da će Zakon biti na tragu iskustava europskih zemalja koje su kulturološki i tradicijski slične Hrvatskoj.“ Za kraj smo ga pitali boji li se da će se nakon ovoga na njega sručiti kritike iz liberalnih krugova i feminističkih udruga odgovorio je da „…javni nastup podrazumijeva i kritike“, te da se ne boji i da stoji iza svake svoje izgovorene riječi.

 

40 dana za život
U bolnici Sveti Duh više se ne obavljaju abortusi ali se to čini po mnogim hrvatskim bolnicama. Stoga, od 24. rujna do 2. listopada svjetska molitvena ekumenska inicijativa „40 dana za život“ po drugi puta ove jeseni organizira bdijenja pred bolnicama u pet hrvatskih gradova: Zagreb, Osijek, Vinkovci, Sisak i Split. Podsjetimo se, u posljednjih deset godina od kako se inicijativa organizira, uključile su se 24 nacije, 539 grada, 8973 djece spašeno je od abortusa jer su roditelji odustali, 101 zdravstveni djelatnik dao je otkaz a 54 klinike za abortuse je zatvoreno. Neka tako bude i u Lijepoj Našoj, neka pobijedi savjest i zdravi razum, kao u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh.

Iz inicijative poručuju da je najveće iznenađenje pred početak molitvene kampanje bilo naknadno uključenje grada Rijeke. „Neki od potencijalnih organizatora su se za vrijeme ljeta pitali hoće li se uključiti u inicijativu i na kraju su odlučili da neće jer je Rijeka specifičan grad, ima tužnu povijest i snažno komunističko i ateističko naslijeđe. No, kada je Velimir Martinović, studentski kapelan i voditelj Riječke molitvene kampanje, zajedno sa svojim prijateljima vidio žar molitelja iz ostalih gradova, odvažio se i javio mi se“, rekao nam je Ante Čaljkušić, voditelj inicijative. Da je to bila odluka nadahnuta Duhom Svetim kazuje činjenica da je Rijeka jedini grad koji moli točno tri metra od ulaznih vrata ginekologije. K tome, riječki nadbiskup Ivan Devčić primio je na razgovor organizatore inicijative i nacionalnoga voditelja Antu Čaljkušića, blagoslovio inicijativu i dao podršku. „Jako smo sretni“, nastavio je „…što smo imali prilike duhovno, moralno i materijalno pomoći jednoj majci iz okolice Splita koja se nalazi u visokoj trudnoći, a predložen joj je ilegalni namjerni abortus u Bosni i Hercegovini. Radi se o obitelji u teškoj materijalnoj situaciji. Iz inicijative su u redovnom kontaktu s majkom i uskoro ćemo joj osigurati osnovne životne uvjete.“ U Zagrebu im se javila jedna žena za hitnu molitvu i pomoć njezinome bratu i njegovoj ženi koja misli abortirati jer su joj doktori rekli da je moguće da će roditi dijete s Downovim sindromom. Javljaju im se vjernici iz Našica, Zadra i Vukovara koji žele pokrenuti iduću molitvenu kampanju i u svojim gradovima. Predstojnik ginekologije u bolnici “Sestara milosrdnica”, pred kojom se po drugi puta moli, dr. Krunoslav Kuna tvrdi da broj abortusa u toj bolnici konstantno opada. On je prošlu kampanju bio otvoren i za to da se nađe prostorija u svrhu savjetovališta za trudnice te da se može pravno riješiti pitanje o prekidu obavljanja abortusa u bolnici „Sestara milosrdnica“ zbog same povijesti bolnice i njezinoga naziva. „Vjerujemo da ova inicijativa itekako utječe na cijelu javnost“, prokomentirao je Čaljkušić i pozvao sve zainteresirane da im se pridruže putem web stranice www.40danazazivot.com, putem e-maila: 40danazazivot@gmail.com ili telefona 091/ 7241 044.

Izvor: Dnevno.hr/zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content