Vrhovni sud Indije protiv Billa i Melinde Gates

Carstvo cjepiva Zaklade Bill i Melinda Gates optuženo pred Vrhovnim sudom u Indiji

U Indiji je u tijeku proces protiv odgovornih za neetično i protuzakonito provođenje ispitivanja cjepiva Gardasil i Cervarix na tisućama djevojčica u dobi od 9 do 15 godina. Neetična i protuzakonita ispitivanja na djevojčicama financirala je Zaklada Bill i Melinda Gates. Ispitivanja su provođena na curicama iz indijskih plemena; oko 16 000 njih je cijepljeno Gardasilom, a oko 14 000 djevojčica je cijepljeno Cervarixom. Nakon mnogih smrtnih slučajeva i teških zdravstvenih posljedica koje su uslijedile nakon cijepljenja otkriveno je da većina djevojčica i njihovih roditelja nije bila upoznata s informacijama u kakvom ispitivanju sudjeluju. Suglasnost za cijepljenje su umjesto roditelja najčešće davali nadzornici hostela u kojima su boravile djevojčice iz indijskih plemena dok su bile na školovanju. Istražitelji su također otkrili kako od 9543 obrazaca suglasnosti roditelja 1948 suglasnosti u potpisu sadrži samo otisak prsta, a 2763 obrazaca potpis nadzornika hostela. Podaci otkrivaju kako su u velikom broju roditelji cijepljenih djevojčica bili nepismeni i nisu znali pisati čak ni na lokalnim jezicima svojih plemena.

Ovakve prijevare jesu strašne, ali ništa manje nije strašna prijevara koju MZOS Republike Hrvatske i dalje provodi reklamirajući maloljetnim učenicima cjepiva protiv HPV-a u sklopu zdravstvenog odgoja. Član povjerenstva za uvođenje programa zdravstvenog odgoja u škole je ginekolog Dubravko Lepušić koji je jedan od najglasnijih promotora cjepiva Gardasil u Hrvatskoj i koji je prije uvođenja zdravstvenog odgoja po hrvatskim školama održavao prezentacije o potrebi cijepljenja protiv HPV-a u što ranijoj dobi ne navodeći ogroman broj smrtnih slučajeva i neuroloških i drugih oštećenja uzrokovanih takvim cjepivima svuda u svijetu. Broj čitatelja internetskih portala na kojima roditelji mogu saznati točne informacije o cjepivu je nesrazmjerno malen u usporedbi s dosegom koji je MZOS na neetičan način omogućio farmaceutskim kompanijama promičući cjepivo maloljetnicima u svim hrvatskim školama.

 

Iako se gotovo svakodnevno otkrivaju prijevare i korupcija u industriji cjepiva, američki srednjestrujaški mediji i dalje ignoriraju takva otkrića. Međutim, čini se da je izvan SAD-a industrija cjepiva pred raspadom, a vijesti na engleskom jeziku koje objavljuju srednjestrujaški mediji izvan SAD-a dostupne su putem interneta.

Jedna od tih zemalja je Indija, gdje se Zaklada Bill i Melinda Gates nalazi pod paljbom, uključujući i sudski proces koji je u tijeku pred Vrhovnim sudom Indije. Narayana Kumar je za The Economic Times of India upravo napisao nemilosrdno izvješće o prijevarama i skandalima vezanima uz carstvo cjepiva Billa Gatesa: „Kontroverzna ispitivanja cjepiva: Zašto se Zaklada Bill i Melinda Gates nalazi pod paljbom kritika u Indiji?“

Kumar je svoj članak od četiri stranice započeo fokusirajući se na sudski spor koji je trenutno u tijeku pred Vrhovnim sudom Indije radi smrtnih slučajeva i zdravstvenih oštećenja koja su nastala prilikom ispitivanja cjepiva Gardasil (cjepivo protiv virusa HPV-a) farmaceutske kompanije Merck. Ispitivanja ovog cjepiva provedena su na tisućama djevojčica u dobi od 9 do 15 godina. Velik broj djevojčica se razbolio, a najmanje sedam ih je umrlo, a u tužbi se navodi da u većini slučajeva ni djevojčice ni njihovi roditelji nisu znali u kakvom ispitivanju cjepiva sudjeluju.

Većina djevojčica bile su učenice i istraga je pokazala da je čak 120 djevojčica koje su sudjelovale u ispitivanjima cjepiva protiv HPV-a „doživjelo nuspojave kao što su epileptički napadaji, snažne bolove u trbuhu, glavobolje i promjene raspoloženja. Izvješće organizacije koja se bavi zaštitom zdravlja žena Sama također navodi da je bilo slučajeva preuranjene prve menstruacije (menarhe) nakon cijepljenja, teškog krvarenja i jakih menstrualnih grčeva kod velikog broja učenica.”

Kumar ističe kako je, nakon što su se pojavile negativne reakcije na cjepivo kod djevojčica, sastavljeno izvješće koje je trebalo razuvjeriti javnost da negativne reakcije imaju ikakve veze s cjepivima. Svrha tog izvješća je bila da se proces odobrenja cjepiva može nastaviti kako je planirano te da se može krenuti s prodajom cjepiva protiv HPV-a u Indiji. Izvješće je financirala Zaklada Bill i Melinda Gates (BMGF), tvrdi Kumar. Vlasti u Indiji su napravile istragu u svezi sa zakladom i otkrile kako postoji ogroman sukob interesa:

„Aktivisti tvrde kako ove dvije institucije (BMGF i GAVI) imaju razvijene poslovne odnose s farmaceutskim kompanijama. Glavna optužba protiv organizacije GAVI sastoji se u tome da u njegovu odboru sjede zastupnici farmaceutskih kompanija dok PHFI (Zaklada za javno zdravstvo Indije) prima nepovratna sredstva od farmaceutskih kompanija. „BMGF i GAVI promiču agendu s cjepivima kod vlada širom svijeta, uključujući Indiju,” tvrdi Ritu Priya Mehrotra, profesor društvene medicine i javnog zdravstva u Školi za društvene znanosti Sveučilišta Jawaharlal Nehru u Delhiju. Aktivist iz sektora javnog zdravstva govori kako biotehnološka industrija gura sve veći broj cjepiva u Indiju te da ministar zdravstva ne osigurava uvjete za provođenje adekvatnog testiranja cjepiva koje prethodi izdavanju preporuke ministarstva da se cjepivo smije koristiti u sklopu vladinih programa.“ 

GAVI je organizacija koja je osnovana 2000. od strane Zaklade Bill i Melinda Gates (BMGF). Ukratko, te dvije organizacije surađuju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), naročito s UNICEF-om, kupujući cjepiva od farmaceutskih kompanija kako bi bila distribuirana u siromašne zemlje. Bračni par Gates u osnovi pomaže siromašnim zemljama u kupnji što više cjepiva, što s druge strane povećava tržište cjepiva za njegove proizvođače kod siromašnih skupina koje ga inače ne bi mogle priuštiti. Svjetska zdravstvena organizacija je najveći kupac cjepiva na svijetu, međutim doprinosi zemalja članica kroz porezne prihode često nisu dostatni za otkup količine cjepiva koju žele kupiti i distribuirati te je stoga uskočila Zaklada Bill i Melinda Gates i pomogla osnivanju GAVI-ja koji nadoknađuje potrebnu razliku u sredstvima. Kumar izvješćuje:

„Organizacijski odbor GAVI-ja sastoji se od zastupnika farmaceutske industrije iz industrijaliziranog svijeta i iz zemalja u razvoju, što predstavlja problematičnu točku za neke od stručnjaka na području humanitarne pomoći. U članku koji je prije tri godine objavljen u listu The Guardian, vođe međunarodnih humanitarnih agencija poput Oxfam-a i MSF-a izjavili su kako zastupnici farmaceutskih kompanija moraju dati ostavku na mjesto u odboru GAVI-ja. „Zastupnici farmaceutskih kompanija u odboru GAVI-ja stvaraju sukob interesa. Trenutna struktura previše pogoduje farmaceutskoj industriji,” navodi se u članku koji citira riječi Mohga Kamal-Yannija, višeg savjetnika za upravljanje u Oxfam-u.“ (Izvor.)

Kumar nakon skandala s cjepivima protiv HPV-a piše o smrtnim slučajevima velikog broja djece ubrzo nakon što su se cjepila cjepivom Pentavalent, koji se sastoji od pet cjepiva koja su inkorporirana u jednom, koje promiču Zaklada BMGF i GAVI, čak i nakon što su smrtni slučajevi djece izbili u javnost. (Health Impact News je prethodno izvijestio o ovom slučaju.) Kumar izvješćuje:

„U članku koji je nedavno objavljen u Deccan Herald-u pod naslovom „Nova cjepiva: Je li Gatesova zaklada dobročinstvo ili biznis?”, Dr Gopal Dabade iz indijske mreže za lijekove All India Drug Action Network rekao je da je GAVI uložio bespovratna sredstva u iznosu od 165 milijuna dolara za postupno uvođenje cjepiva Pentavalent u Indiju te da daje potporu u iznosu od 145 rupija po injekciji cjepiva kroz period od pet godina, nakon čega će vlada morati platiti puni iznos cjepiva. „Zaklada BMGF je osnivački partner GAVI-ja jer je GAVI osnovan putem novčane potpore Zaklade BMGF koja i dalje novčano podupire rad ove organizacije. Neke od farmaceutskih kompanija poslovno su povezane sa Zakladom BMGF u proizvodnji cjepiva,” rekao je Dr Dabade.“

Za razliku od američkih žrtava koje su nastradale zbog cjepiva i prijevara farmaceutskih kompanija, u Indiji će takve žrtve dobiti svoju priliku pred Vrhovnim sudom na kojem su pokrenuti procesi zbog prijevara s cjepivom Gardasil. Također, za razliku od njihovih američkih kolega, u Indiji postoje istraživački novinari poput Narayana Kumar koji rade svoj posao i informiraju javnost objavljujući svoja otkrića u srednjestrujaškim medijima.

Izvor: Health Impact News/zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content