Sudac Dauster uništio Nobila

Sudac Dauster Nobilu: ‘Vi to kao Hrvat ne morate znati, ali ovo Njemačka’

Samo je jedna osoba dominirala današnjim suđenjem. Predsjedavajući sudac Manfred Dauster. Cijela je sudnica bila samo njegova. Nobilu je to novum: Dauster ga je uništio. Tko je on i kako je vodio današnje suđenje?

Ako je netko ostavio dojam prvog dana suđenja udbašima, to je on. Odvjetnik Giselle Đureković, Siniša Pavlović rekao nam je u pauzi suđenja da u više od 30 godina koliko se bavi odvjetništvom niti jedan sudac svojom pedantnošću i minucioznošću nije ostavio takav dojam na njega. “Mi gledamo suca već 12 mjeseci, kroz papire. Tako temeljit, tako detaljan posao mi još vidjeli nismo”, izjavio je on za Dnevno.hr.

Sudac je naime vrlo dobro upoznat s problemom Balkana. On je neoboriv i jak jurist, s izuzetnim osjećajem za pravdu, koji bi i vlastitom ocu sudio po zakonu. Izuzetan je poznavaoc prilika na Balkanu, a kako doznajemo iz izvora bliskih sucu, u više navrata je boravio u zemljama bivše Jugoslavije. Bio je desna ruka, uz dr. Scheinedera, Bernard von Heintschel-Henggu koji je osudio na doživotni zatvor doušnika Pratesa, osobu usko povezanu sa slučajem Perković (dao je Perkoviću ključ od garaže u kojoj je organizirana “sačekuša” Đurekoviću). Sad ga je naslijedio.

Sudac je nastupio kao apsolutni autoritet u prostoriji: šarmantan i zabavan, ali samo do trenutka kad je Nobilo, naviknut na drukčije pravosudne standrade, one u kojima UDBA, a ne sudac diktiraju tijek procresa, grubo prekršio protokol. Sudac je pročitao pisma Perkovića njemačkom pravosuđu i Tuđmanu, i kako su se Perković i Nobilo nešto domunđavali pitao je Nobila ima li što reći o tome. Na to je Nobilo počeo lamentirati o tome kako su svjedoci nevjerodostojni te je uveo novi element u suđenje koji se nije odnosio na optužbu. Naime, on je rekao da imaju dokaze o tome kako je BND potplaćivao svjedoke, pa čak i optužio Njemačku da je organizirala, podučavala i financirala “ekstremnu ustašku emigraciju”, pa je čak u tom kontekstu i spomenuo eksploziv. U tom trenutku Nobilo je imao pravo samo osvrnuti se na pismo Nobila Franji Tuđmanu, odnosno na ono za što je optužen, ne na to što on misli o svjedocima. Sudac ga je dva puta pokušao prekinuti s hladnim, jednostavnim, “nein”, uz prijeteće dignut prst. Međutim, Nobilo se oglušio na to što ga sudac prekida i nastavio sa svojom pričom “od Adama do Avnoja”: nakon toga, dr. Jekyll se pretvorio u mr. Hyedea, prvi put podigavši glas.

“Nećete me više prekidati. To što vi pričate je povezano s ovim suđenjem koliko i crno pod noktom”. U tom trenutku se javio Perkovićev odvjetnik, Nijemac, koji se pokušao suprotstaviti oduzimanju riječi Nobilu”. No, sudac odlučno prekida i njega: na to Nobilo zahtijeva od suca da mu da riječ. No, sudac ga je mrtvo-hladno pogledao i rekao: “Vi to u Hrvatskoj ne morate znati, ali ovo je Njemačka i mi sudimo po njemačkim zakonima”. I zvučao je nevjerojatno autoritativno. Spontani pljesak nije omeo suca: on je tada gostima u galeriji rekao: “Ako još jednom zaplješćete, odstranit ću vas iz sudnice”. Perković je na to ledenim pogledom počastio galeriju, promijenivši najednom lice. Poruka pogleda je bila “zapamtit ću vas”, a mnogi s galerije su kasnije rekli da su sledili od tog dugog pogleda kojim ih je fiksirao. “Neću to zaboraviti dok sam živa”, kaže mi jedna od gošća s galerije.

“Ali vi morate saslušati i drugu stranu”, kaže jedan od njemačkih Perkovićevih odvjetnika u tom trenutku. Sudac tada odlučuje prekinuti suđenje i povući se na konzultacije s kolegama u trajanju od 15-ak minuta. Potom se vratio u sudnicu i rekao da je šesteročlano sudsko vijeće došlo do zaključka da je odluka suca o oduzimanju riječi Nobilu bila posve opravdana. Obrazloženo je da spominjanje svjedoka čije ime nije spomenuto nema veze s optužnicom: Nobilo se naime pozvao na svjedoka kojeg nije imenovao. Na to su odvjetnici Perkovića rekli “ali mi smo u kasnijem dijelu htjeli spomenuti ime”, a sudac odgovara: “Ako namjeravate uvoditi nove dokaze, uradite to pismenim putem”, pozvavši se na paragraf njemačkoga zakona. “Nije po njemačkom zakonu da se vodi diskurs između sudionika procesa”. Na to su Perkovićevi odvjetnici pokušali ući u diskusiju s odvjetnicima, i u tom trenutku sudac kaže: “Meni to izgleda kao da vi bacate prašinu u oči”. Sudac je inzistirao da budu konkretni s imenima jer ga se rekla-kazala ne tiče. Potom se nastavilo s čitanjem pisama. Sudac je čitanje dokumenta zaključio konstatacijom da je potpis nečitljiv. “U ponedjeljak je sljedeće zasjedanje suda”, rekao je Manfred Dauster te zaključio suđenje zanimljivom konstatacijom: “U ponedjeljak ćemo doći do dijela s kojim su se hrvatski mediji sprdali, a to je pozivanje mrtvih svjedoka. Međutim, po njemačkom zakonu, to je jedini način da se dođe do dokaznoga materijala koji se tiče tog svjedoka”. Drugim riječima: Manfred Dauster jako dobro razumije Balkan, ali Balkan jako slabo razumije njemačko pravosuđe. Nobilo je to najbolje dokazao: on jednostavno nije navikao na ovakve procese.

Sudac Manfred Dauster je inače tijekom suđenja upozorio da osobe koje će biti svjedoci u daljem procesu ne bi smjele biti danas u sudnici. To je bilo upućeno Luki Kraljeviću i Robertu Zagajskom, sinu ubijenoga Jure Zagajskog. No, time je dao do znanja da su oni zapravo – svjedoci, a to govori o tome da će se proces vjerojatno proširiti! A zna se da će svjedok biti i Petar Penava, jedan od svjedoka u procesu protiv Pratesa. Tužiteljstvo je na tiskovnoj konferenciji govorilo o “jugoslavenskom kompleksu”, znači seriji ubojstava napravljenih u ime i za račun Jugoslavije od strane UDBE.
Autor: Marcel Holjevac/Leo Buljan/dnevno.hr

1 comment

  1. niki

    Eeeee, namirili su se na prave, Samlit ce ih Njemci. U boj, u boj

Odgovori

Skip to content