Papa: Ravnodušnost pred progonima kršćana na Bliskom istoku

U Vatikanu je u Novoj sinodskoj dvorani pod predsjedanjem Svetoga Oca prije podne održan redovni javni konzistorij za proglašenje svetima blaženoga Giuseppea Vaza (svećenika-oratorijanca sv. Filipa Nerija), te blažene Marije Kristine od Bezgrješnoga začeća. Na konzistoriju su sudjelovali patrijarsi s Bliskoga istoka kako bi upoznali Kardinalski zbor sa stanjem bliskoistočnih kršćana.

Nakon službenoga završetka Treće izvanredne biskupske sinode o obitelji, želio sam ovaj konzistorij posvetiti ne samo nekim kanonizacijama nego i onomu što mi je posebno u srcu, odnosno stanju kršćana na Bliskom istoku. Zahvalan sam Vam na vašoj prisutnosti – kazao je Sveti Otac misleći na patrijarhe.

Ujedinjuje nas čežnja za mirom i stabilnošću na Bliskom istoku te želja da poticanjem dijaloga, pomirbe i političkog zauzimanja pridonesemo rješavanju sukoba. Istodobno želimo još više ohrabriti kršćanske zajednice da ne napuštaju Bliski istok. Već sam u više navrata istaknuo kako se ne možemo pomiriti s tim da Bliski istok ostane bez kršćana koji u tom dijelu svijeta dvije tisuće godina ispovijedaju vjeru u Isusa Krista – kazao je papa Franjo.

Posljednji događaji, naročito u Iraku i Siriji, doista zabrinjavaju. Svjedoci smo dosad neupamćenoga terorizma. Brojna su naša braća prognana i na brutalan su način morali napustiti svoje kuće. Čini se da se izgubila svijest o vrijednosti ljudskoga života, izgleda da osoba ništa više ne znači i da ju se može žrtvovati poradi drugih interesa. A to, nažalost, nikoga ne zanima – istaknuo je Sveti Otac.

To nepravedno stanje zahtijeva, osim naše trajne molitve, prikladan odgovor međunarodne zajednice. Uvjeren sam da će današnji skup, s pomoću Božjom, pružiti valjana promišljanja i prijedloge kako pomoći trpećoj braći kao i okončanje drame urušavanja kršćanske prisutnosti u zemlji gdje je rođeno i odakle se proširilo kršćanstvo – zaključio je Sveti Otac.

Govoreći o stanju na Bliskom istoku, kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, ustvrdio je da međunarodna zajednica ne smije ostati ravnodušna pred dramatičnim stanjem. Situacija je neprihvatljiva zbog „nečuvenog nasilja“ mnogih – ustvrdio je kardinal te ponovio stajalište Svete Stolice.

Istaknuto je kako je uvijek dopušteno zaustaviti nepravednoga agresora, ali u granicama međunarodnoga prava, kako je kazao Sveti Otac. Unatoč tomu, razvidno je da se od vojnoga odgovora ne može očekivati rješenje. S problemom se valja suočiti pomno proučavajući njegove uzroke koje koristi fundamentalistička ideologija – istaknuo je Papin državni tajnik.

Govoreći pak o takozvanoj Islamskoj državi, kardinal je rekao da treba posvetiti pozornost izvorima koji političkom potporom, ilegalnom trgovinom naftom te opskrbom oružjem i tehnologijom podupiru terorističke aktivnosti. Obraćajući se izravno muslimanskim zajednicama, rekao je:

U konkretnom slučaju takozvane Islamske države posebno su odgovorni muslimanski čelnici jer nisu spriječili naziv „Islamska država“ i osnivanje kalifata, i jer nisu odlučnije osudili ubijanje u ime religije i svaku vrstu diskriminacije – istaknuo je kardinal.
Kardinal je podsjetio na dramatični bijeg kršćana tvrdeći da Crkva i crkveni pastiri trebaju biti uza stado koje trpi. Rekao je pak da je Crkva „kao majka uza svu svoju djecu koja nepravedno trpe, moli se i zauzima za njih, brani ih, a ne boji se govoriti istinu, bivajući glas svih koji ga nemaju, utočište i potpora napuštenima i diskriminiranima.“

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content