Fondacije ‘Fridrih Ebert’: Disolucija BiH jedan je od scenarija razrješenja krize

Publikacija “BiH 2025. – Scenariji budućeg razvoja događaja”, koja je danas predstavljena u Sarajevu,

ponudila je javnosti pet mogućih scenarija o tome kako bi današnja BiH mogla izgledati 2025. godine.

 

Prema prvom scenariju, nazvanom “status kvo”, 2025. godine ustavna struktura BiH je i dalje ista – dva entiteta i Brčko distrikt, deset županija u Federaciji BiH, tri konstitutivna naroda, ostali i građani. Promjene se događaju, ali sporo i pod različitim pritiscima, a EU je odobrila kandidacijski status BiH, primarno iz političkih i strateških razloga.

Prema drugom scenariju, BiH je funkcionalna i decentralizirana članica EU, s vladavinom i poštivanjem ljudskih prava, gospodarstvom u procvatu, što je rezultat značajnih ustavih promjena.

BiH je 2025., prema trećem scenariju, funkcionalna centralizirana članica EU. Centralizirani politički sustav omogućio je pojednostavljenje procesa donošenja odluka, što je rezultiralo političkim, ekonomskim i reformama pravosuđa.

Četvrti scenarij predviđa ponovno regionalno povezivanje. “BiH je dio EU zajedno sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom i Kosovom. Kao rezultat toga stvorena je nova politička paradigma, a podjela na nacionalnoj ili etničkoj osnovi postala je besmislena”, navodi se u četvrtom scenariju.

Prema petom scenariju, 2025. godine BiH  više ne postoji u svom prethodnom obliku, jer je tinjajući etnički sukob, koji je trajao deseteljećima, kulminirao disolucijom BiH na tri zasebne države pod okriljem  međunarodne zajednice.

Nakon intenzivnih  diplomatskih aktivnosti, 2022. godine održana je konferencija “Dayton II” koja je rezultirala sporazumom o disoluciji koji su potpisali čelnici tri konstitutivna naroda. Međunarodna zajednica, posebno EU, 2025. godine uključena je u diplomatska nastojanja da održi sve tri zemlje na putu ka europskim integracijama.

Paul Pas, direktor Fondacije “Fridrih Ebert” u BiH, koja je pokrenula ovaj projekat, rekao je  da ovi scenariji donositeljima odluka ne daju prijedloge za postupanje, ali da nude poruku iz koje mogu izvući vlastite zaključke.

Ekspert za ljudska prava Jasminka Džumhur, koja je bila moderator današnje promocije, rekla je da ovi scenariji nastoje isprovocirati kontinuiranu raspravu tako što će ponuditi jedan nekonvencionalan pogled na ukupnu situaciju.

Tim za planiranje scenarija činilo je 20 osoba iz političkog, ekonomskog, akademskog, medijskog i društvenog života, različitih političkih struja i etničkog porijekla u BiH, javljau agencije. (M.B./hrsvijet)

Odgovori

Skip to content