Znate li tko je bio hrvatski general čija su četiri sina također postali generali?

Hrvatski general čija su četiri sina također postali generali – 1781.

Čak četiri sina generala Martina Kneževića doprla su do čina generala. Bili su to Juraj, Ivan, Petar i Vinko Knežević. Budući da se u habsburškim zemljama barunska titula u načelu nasljeđivala automatski s oca na sinove, sva četvorica bili su ujedno i baruni.

Na današnji dan 1781. godine umro je hrvatski general barun Martin Knežević. Bio je visoki vojni zapovjednik u službi znamenite vladarice Marije Terezije, hrvatsko-ugarske kraljice i carice Svetog Rimskog Carstva. General Knežević sudjelovao je u Ratu za austrijsko nasljeđe (od 1740. do 1748. godine), u kojem je Marija Terezija morala braniti svoje posjede od neprijatelja, te u Sedmogodišnjem ratu (od 1756. do 1763. godine), koji je bio praktički prvi rat u povijesti vođen na svjetskoj razini (na bojištima od Sjeverne Amerike preko Europe pa do Indije).

Rođenjem je Martin Knežević bio iz Senja, a pripadao je plemićkoj obitelji koja se duže vrijeme bavila vojničkim zanimanjem (prvenstveno u obrani Habsburške Monarhije od Turaka Osmanlija). Za ratne zasluge dodijeljeno je Martinu Kneževiću znamenito odlikovanje Viteškog križa Reda Marije Terezije. Godine 1763. dobio je Knežević i titulu baruna, čime je uzdignut iz staleža plemića u stalež velikaša.

Osobito je zanimljivo da su čak četiri sina generala Martina Kneževića također doprla do čina generala. Bili su to Juraj, Ivan, Petar i Vinko. Budući da se u habsburškim zemljama barunska titula u načelu nasljeđivala automatski s oca na sinove, sva ta četvorica bili su ujedno i baruni. Najmlađi Martinov sin Vinko postigao je najveću vojničku karijeru od spomenute braće. Naime, dosegao je visoki čin generala konjaništva (General der Kavallerie), koji je bio odmah ispod čina feldmaršala. Kao i ocu Martinu, dodijeljeno mu je odlikovanje Viteškog križa Reda Marije Terezije.

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content