Splitski fratar objavio molitvu za Hajduk

Na Facebook profilu fra Tomislava Dukića, svećenika Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, koji je odnedavno voditelj Hrvatske katoličke misije u Offenbachu, u povodu rođendana Torcide osvanula je molitva sljedećeg sadržaja:
“Bože, hvala ti što si mi dao tu radost da navijam za “najbolji klub na cilomu svitu”. Bože, hvala ti za našega Hajduka. Hvala ti za sve pobjede i radosti koje smo u njemu imali. Tamo gdje je radost, tu si i ti, Bože, koji ljubiš našu sreću i radost. Pobjede su nas tako snažno nosile da smo ih pretvorili u pjesmu “naprid bili”, “hoćemo još”, “pet komada”, “sto komada”. Torcida je i mjesto gdje smo zajedno izgovorili naše povijesne težnje.

Torcida je mjesto gdje smo zajedno rekli što nas boli i smeta u našem društvu. Torcida je mjesto gdje vrije naša mladost i njezin ponos. Torcida je mjesto gdje smo izrazili svoju ljutnju, bijes i gorčinu svih križeva života. Nogomet nije samo igra na terenu, nego se u njemu poistovjećujemo s cjelokupnim životom. Tako na terenu igramo i mi u osobama igrača: trčimo da postignemo cilj, znojimo se, borimo se, padamo, ustajemo, slavimo i plačemo.

U Torcidi smo izgovarali i riječi za koje se kajemo, jer nisu bile mudre i odmjerene. Među nama se pojavi i nasilje, pokraj nas divljaju naši neprijatelji, koje nismo prepoznali kao neprijatelje, nego smo zavedeni njihovom tobožnjom ljubavlju prema Hajduku i zdravoj “ludoj” Torcidi. Bože, daj nam još mnogo godina radosti s našim Hajdukom. Daj nam mnogo pobjeda, posebno u utakmicama s najljućim rivalima. Bože, daj nam uspješne igrače, stručnu upravu, sačuvaj najbolje navijače.

Svemogući Bože, igraj s nama, budi s nama, jer si rekao “ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta”. Znamo da si ti, Bože, jedini vječan, ali naša je želja i molitva neka i “Hajduk živi vječno”. Neka naša radost i naša sreća bude vječna.

Od svih neprijatelja duše i tijela! Oslobodi nas, Gospodine!

Od svakoga zla, zlih misli i dijela! Oslobodi nas, Gospodine!

Od malodušja i beznađa! Oslobodi nas, Gospodine!

Od divljaka i divljaštva! Oslobodi nas, Gospodine!

Od poraza u najvažnijim utakmicama života! Oslobodi nas, Gospodine!”

Autor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content