Svečano otvorenje Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2014. godine

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, sinoć je u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu otvorena manifestacija Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

Dvorana Nadbiskupskog sjemeništa bila je premala za sve one koji su u povodu 23. obljetnice stradanja u Vukovaru i Škabrnji došli odati počast i prisjetiti se svih žrtava.
U sklopu otvorenja prigodnim govorima obratili su se dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinske županije, Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita, Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje i

Tjedan1b

Marko Skejo, u ime koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga grada Splita. U glazbenom dijelu nastupio je mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije „don Frane Bulić“, a program je vodila Danira Matijaca.

Prvi se okupljenima obratio predsjednik Hrvatske udruge Benedikt dr. Vide Popović koji je zahvalio svima onima koji su na direktan ili indirektan način podržali i pomogli organizaciju ove značajne manifestaciju te je najavio bogat program ovogodišnjeg Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju koji se održava do 17. studenog 2014.

Gradonačelnik Ivo Baldasar kazao je da za razliku od zapadnih zemalja kad se u ovo vrijeme ubrzavaju poslovi te se polako i smireno kreće prema Božiću, Hrvati na čelu s braniteljima prisiljeni su se sjećati onih događaja koji su stvorili Hrvatsku državu. Zahvalio je organizatoru što je svemu tome dao oblik i formu te na dostojanstven način obilježava obljetnicu stradanja u Vukovaru i Škabrnji.

Župan Zlatko Ževrnja istaknuo je kako se zbog neke „nove pravednosti“ u Hrvatskoj uvodi relativizam prema Domovinskom ratu, te se postupno izjednačuje žrtva i zločinac, a to je put ka nekom novom zločinu. „Bez ratne odštete i pokajanja Srbije, nije moguće zadovoljiti pravdu.“ – zaključio je župan.

Tjedan1a

Osobito dojmljiv bio je govor Marka Miljanića koji se kao zapovjednik obrane Škabrnje prisjetio tragičnih događaja iz toga vremena. Prisjetio se hrabrosti i domoljublja pomalo zaboravljenog generala Mirka Norca, koji je prvo oružje poslao obrani Škabrnje ne traživši ništa zauzvrat kao neki drugi te je poduzeo sve mjere da zaštiti napadnuto stanovništvo i civile. Zapovjednik Miljanić izdvojio je i hrabrost pukovnika Marka Skeje i njegove legendarne IX. bojne HOS-a, koja je na nesebičan način izvršavala najkompleksnije akcije obrane Škabrnje. „Da je u ovoj državi pravednosti takvi ljudi sa svojim brigadama bili bi na počasnim pijadestalima ove države, a ne da se izjednačavaju s zločincima i agresorima“, zaključio je Marko Miljanić.

Miljenko Marinić/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content