Biskup Uzinić: Neka hrvatsko društvo prestane s podjelama i budimo složni!

“Budemo li i dalje nesložni, budemo li imali potpuno oprečne stavove o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i Vukovar, a i mi s njim će umrijeti! Zato trebamo krenuti u obnovu našeg društva počinjući od Vukovara, grada simbola pobjede u porazu, grada čije ime i značenje ne želimo i ne možemo zaboraviti”, rekao je danas u Vukovaru na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara dubrovački biskup Mate Uzinić.

U svojoj propovijedi istaknuo je u prvom čitanju poruku anđelu Crkve u gradu Sardu, a koju u ovim okolnostima možemo preimenovati u Vukovar: „Znam tvoja djela: imaš ime da živiš, a mrtav si. Budan budi i utvrdi preostatak koji tek što ne umre“.

“O djelima i imenu Vukovara nije potrebno uopće govoriti, ali je potrebno govoriti u ulozi Vukovara u našoj nacionalnoj prošlosti i sadašnjosti, kao i njegovoj važnosti za našu budućnost. Ovo je istovremeno i govor o potrebi da Vukovar konačno prestane biti grad slučaj, a postane ono što je bio u ratu protiv agresije, grad pokretač koji će ‘utvrditi preostatak koji tek što ne umre’. Taj preostatak je ovo naše hrvatsko društvo s našim podjelama i nesposobnostima njihovog nadilaženja”, rekao je biskup ocijenivši kako rješavanje naših problema ovisi o dosta čimbenika, ali prvenstveno o našoj slozi.

Pojasnio je da ako budemo i dalje nesložni, budemo li imali potpuno oprečne stavove o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i Vukovar, a i mi s njim će umrijeti!

“Zato trebamo krenuti u obnovu našeg društva počinjući od Vukovara, grada simbola pobjede u porazu, grada čije ime i značenje ne želimo i ne možemo zaboraviti. Neka nam pred očima budu sinovi i kćeri ovoga grada koji su stali na branik Domovine i koji, kako kaže sveti pisac: ‘ne okaljaše svojih haljina’, pa će zato ‘odjeveni u bijele haljine’ biti ‘upisani u knjigu života’”, istaknuo je Uzinić dodavši kako druga je poruka izrečena Crkvi u Laodiceji u kojoj je htio, na tragu rečenog, prepoznati poruku upućenu našoj hrvatskoj Domovini, ali i Katoličkoj Crkvi u njoj, odnosno nama vjernicima: “Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć! Ali jer si mlak, ni vruć ni studen, povratit ću te iz usta. … Ja korim i odgajam one koje ljubim. Revan budi i obrati se!“

“Kad je riječ o našoj Domovini onda se ova poruka odnosi prije svega na to da trebamo jasno ustrajavati na tome da se ne izjednačava žrtva i agresor, ali i da se osudi svaki zločin bez obzira tko ga je počinio i kazne oni koji su ga počinili, a ne etiketiraju branitelji koji su časno i pošteno svoj život stavili na branik domovine. Ima u našem pristupu našoj nacionalnoj prošlosti, uključujući i ono što se događalo ovdje u Vukovaru, previše mlakosti, neodlučnosti u onom reći istinu bez obzira na sve. Istina ne može i ne smije biti prešućena. Istina ozdravlja! Zato su u krivu oni koji misle da će istina povećavati i obnoviti mržnju. Dapače, prešuti li se istina u ime lažnog mira i suživota, koji tad zapravo niti ne postoje nego se samo zavaravamo da postoje, povijest će se ponoviti”, pojasnio je te dodao: “Kad je riječ o nama katolicima i Katoličkoj Crkvi onda je tu u pitanju oprost bez kojega je naše kršćanstvo mlako, ali i aktualno Gospodinovo upozorenje: ‘Ja korim i odgajam one koje ljubim. Revan budi i obrati se!’. Znam da bi oprostu trebala prethoditi pravda, a da ovdje nema pravde. Ali isto tako znam da smo kao vjernici pozvani opraštati i kad nas pogađa nepravda”.

Istaknuo je i treću poruka u današnjim liturgijskim čitanjima. Ta poruka je upućena Zakeju u kojemu želim prepoznati sve one koji su izazvali agresiju na ovaj grad, počinili genocid i zločine ili su u to uvučeni, ali i one koji su to nijekali i nastavljaju nijekati.

“Ovo je pravda bez koje može biti oprosta, ali ne može biti pomirenja! Oni koji su izvršili agresiju i počinili genocid i zločine, nažalost još uvijek nisu spremni biti Zakej koji se obratio, nego ustrajavaju u onom biti Zakej prije obraćenja. Evo zašto ćirilica u Vukovaru nema samo značenje pisma, nego i dalje nastavlja označavati agresore i zločince koji se ni dan danas nisu suočili s onim što su napravili ovom gradu i njegovim ljudima! Molimo da se obrate, da se dogodi susret Zakeja agresora i Isusa Krista. Zakej agresor treba čuti Isusov poziv da boravi u njegovom domu, priznati što je učinio i obećati da će, onoliko koliko je moguće, popraviti to što je učinio”, rekao je Uzinić rekavši kako dobar početak bi bio da kaže što se dogodilo s onima koje još brojimo kao nestale.

“Inače se ne može dogoditi, makar bismo mi to kao kršćani željeli, ono što nam je predlagao sv. Ivan Pavao II. u Zagrebu 1994., kad nas je kroz simboliku dviju rijeka koje se susreću pozvao na susret i suradnju. Te njegove riječi su poruka evanđelja Isusa Krista prevedena u naše vrijeme i naše okolnosti. Bez našeg usklađivanja s tim, sve će ostati kao do sada, a ovo što imamo nije dobro”, poručio je biskup dodavši kako nije uopće dobro što carinik Zakej i dalje razmišlja kako opljačkati i ukloniti susjede, i što susjedi i dalje zaziru od Zakeja. “I nije dobro što i dalje svatko ima svoje škole, svoje kafiće, svoje društvo, ali i što svi imamo njihove škole, njihove kafiće, njihovo društvo i, dakako, što svi i dalje imamo svoje neprijatelje”.

“Danas smo u vjeri okupljeni s ‘teškim križem cijele jedne nacije’ i sa svojim osobnim križevima i ranama, ali i s povjerenjem u Božju ljubav i njegovo beskrajno milosrđe. ‘Bog je liječnik i lijek’ koji pridiže naša klecava koljena i vida naše rane! Pristupimo njegovom euharistijskom stolu, nahranimo se na ovoj gozbi ljubavi i vratimo se svojim kućama ohrabreni i odlučniji u zauzimanju za dobrobit naše Domovine i našega naroda! Otvorimo mu svoja srca, da ih oplemeni i ispuni ljubavlju, dobrotom i praštanjem! Jer, kako zapisa naš hrvatski pjesnik Antun Gustav Matoš, iz susjednog Tovarnika, ‘dok je srca bit će i Kroacije’. Ali srca koje vjeruje, ljubi i nada se, srca koje moli i koje je spremno na žrtvu i obraćenje! Takvo srce su imali vukovarski branitelji! Takvo srce imali su i imaju i svi drugi istinski branitelji! Za takvo srce molimo danas ovdje u Vukovaru! A Marija, rajska Djeva, Kraljica Hrvata, naša majka, naša zora zlata, neka nam danas i u sve dane našega života bude Zagovornicom”, zaključio je biskup Uzinić.

Fra Ivica Jagodić gvardijan samostana svetog Filipa i Jakova u Vukovaru pozdravio je sve nazočne i istaknuo kako žrtva stanovnika Vukovara nikada neće biti zaboravljena.

“Molili smo i za one koji su to zlo planirali i proveli. Molili smo da Vukovarsko svjetlo obasja tamu oko nas, da nam pokaže put kojim treba ići i istinu koju treba slijediti. Vukovar je najdublja hrvatska rana, Vukovar je srce i ponos Hrvatske, Vukovar je Hrvatska”, rekao je te se na kraju zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji, koji su pjevanjem uveličali ovaj dan i medijima koji su to dostojno popratili.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content