KAKVA SRAMOTA: Izlet Vesne Pusić na Titov grob i beogradsku Marakanu platit ćemo mi

Što će sve posjetiti, i kako će izgledati putovanje pročitajte u ponudi

 

Kakvo bi olakšanje hrvatski narod razočaran u političare doživio kada bi se sva vladajuća svita zaputila na neko, malo dulje putovanje s kojega se ne bi tako skoro vratili. No, kako do ostvarenja ove želje za sada nema ništa, šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić i Udruga hrvatskih diplomanata pod njenom palicom sprema se na kratko, ali poznavajući politiku ministrice Pusić, slatko putovanje. Posjetit će tako čitav niz destinacija, a kao u neka prošla vremena zastat će, a gdje drugdje doli u Beogradu. Ta za Vesnu Pusić, koju mnogi nazivaju ministricom zapadnog Balkana, to ionako nije pretjerano čudno. Ali ono što je svakako za čuđenje i zgražavanje jest podatak da će ovo romatično putovanje ministrice i njene svite platiti porezni obveznici. Isti oni čija djeca nisu gladna, ali i onih koji nepravilno režu kruh.

Ipak, vratimo se putovanju na koje se daleko od očiju javnosti spremaju hrvatski diplomati pod palicom šefice Pusić. Naime, jedna od stanica na njihovom beogradskom putovanju je i rezidencija četvrti Dedinja i Kuće cvijeća gdje se nalazi Titov grob. Ne smeta čini se ovoj eliti činjenica da je upravo Josip Broz Tito proglašen jednim od najvećih zločinaca prošloga stoljeća, oni ionako povijest pišu na svoj i sebi svojstven način, stvarajući od njega heroja i povijesnu ličnost koja se ne smije zaboraviti. No, ne zbog nedjela već zbog djela i zasluga. Baš kao u onim dosadnim reklamama ‘to još uvijek nije sve’ jer kao što stoji u ponudi razgledat će čak i ‘velebni stadion Marakana’ dom Crvene zvezde, čiji su navijači poznati po četničkim ispadima. Dodajmo da je vođa navijača ovoga kluba bio zloglasni Arkan.

A što će sve posjetiti, i kako će izgledati putovanje pročitajte u ponudi koju posjeduje naš portal, piše dnevno.hr.

1.dan ZAGREB 28.12.

Polazak u 23:00 sata s Autobusnog kolodvora Zagreb, peroni 502-506. Noćna vožnja kroz Hrvatsku, preko Beograda, Niša uz kraća zadržavanja i odmore tijekom puta.

2.dan SKOPJE 29.12.

Dolazak u Skopje u ranim popodnevnim satima. Razgled grada busom i pješice: GRADSKA TVRĐAVA KALE, DŽAMIJA MUSTAFA PAŠE, CRKVA SV. SPASA DJELOMIČNO GRAĐENA POD ZEMLJOM ZBOG TURSKOG ZAKONA PO KOJEM CRKVE NISU SMJELE NADVISIVATI DŽAMIJE, STARA TRŽNICA S MALIM USKIM ULICAMA, BIT PAZAR, STARA TURSKA KUPELJ DAUT PAŠA AMAM KOJA JE DANAS MUZEJ, STARI KAMENI MOST, GRADSKI MUZEJ (NEKADAŠNJA STARA ŽELJEZNICA), BISTA MAJKE TEREZE KOJA SE NALAZI NA MJESTU NJENE RODNE KUĆE… SABORNI HRAM SVETOG KLIMENTA OHRIDSKOG,… Fakultativna mogućnost odlaska na tradicionalnu Makedonsku večeru s folklornim programom. Noćenje.

3.dan METEORA, ATENA 30.12.

Doručak. Nastavak putovanja za Grčku. Vožnja do Meteora, jednog od najsvetijih mjesta u Grčkoj. Srednjovjekovni samostani koji su se smjestili na visokimstijenama iznad Tesalijske ravnice. Razgled jednog od samostana. Nastavak puta za Atenu. Dolazak u Atenu u večernjim satima. Smještaj u hotel. Noćenje.

4.dan ATENA  31.12.

Doručak. Razgledavanje grada autobusom i pješice: STADION KALIMARMARO, ZEUSOV HRAM, ZAPPEION I KRALJEVSKI PARK, SMJENA STRAŽE ISPRED PARLAMENTA, TRGOVI OMONIA, SINTAGMA, MONASTIRAKI, AKROPOLA…Slobodno vrijeme. Pripreme za novogodišnju noć. Doček nove godine na trgovima i ulicama Atene ili nekom od noćnih klubova. Noćenje.

5. dan PELOPONEZ 1.1.

Kasniji Doručak. Fakultativni cjelodnevni izlet na PELOPONEZ: Razgled mitske Homerove MIKENE i antičkog EPIDAURUSA, najpoznatijeg lječilišta antike u kojemu se nalazi jedno od najvećih antičkih kazališta. Zaustavljanje na KORINTSKOM KANALU koji spaja Jonsko i Egejsko more. Posjet NAUPLIONU najljepšem gradu u Grčkoj i prvoj prijestolnici moderne Grčke države. Bivša mletačka kolonija uskih uličica i talijanske atmosfere s 3 tvrđave koje je okružuju. Povratak u Atenu u kasnim poslijepodnevnim satima. Mogućnost odlaska na Plaku. PLAKA je boemski kvart ispod akropole. Fakultativna grčka večera s folklornim programom. Noćenje.

6. dan ATENA 2.1.

Doručak. Slobodan dan za shopping i vlastite programe. Preporučamo posjetu Arheološkom muzeju, najvećem u Grčkoj. U poslijepodnevnim satima polazak za Beograd. Noćna vožnja kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju uz usputna zaustavljanja.

7. dan BEOGRAD 3.1.

Dolazak u Beograd u ranim popodnevnim satima. Panoramsko upoznavanje s gradom. Smještaj u hotel. Kraći odmor. Odlazak u razgledavanje grada u pratnji vodiča: BULEVAR REVOLUCIJE, »ČUVENA« SKUPŠTINA, TERAZIJE, TRG REPUBLIKE I LEGENDARNI »KONJ«, KNEZ MIHAJLOVA–GLAVNA TRGOVAČKA ULICA I PROMENADA. KALEMEGDAN-STARA JEZGRA BEOGRADSKE TVRĐAVE, SA KALEMEGDANA SE PRUŽA PREDIVAN POGLED NA UŠĆE SAVE U DUNAV…. Fakultativna tradicionalna balkanska večera. Večernji izlazak u neki od brojnih splavova na Adi Ciganliji. Noćenje.

8. dan BEOGRAD 4.1.

Doručak. Nastavak razgleda grada: »BULEVAR AMBASADA«, MIMO OSTATAKA NATO BOMBI, DO NAJLJEPŠE REZIDENCIJALNE ČETVRTI DEDINJA I KUĆE CVIJEĆA, GDJE SE NALAZI TITOV GROB. RAZGLEDAVAMO I VELEBNI STADION MARAKANA. Polazak za Zagreb u ranim poslijepodnevnim satima. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content