Srpske novosti usred Hrvatske pljuju po braniteljima i Domovinskom ratu

Pupovac uz pomoć ‘četnika’ Štrbca: Nikad gora pljuvačina po Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima

Srpske Novosti, medij su kojega, poznato je, pod palicom Srpskog nacionalnog vijeća izdaje Milorad Pupovac. Isto tako, poznato je kako ovaj medij rado zadire u povijesno-političke teme pa su se tako nedavno dotakli braniteljskih prosvjeda provlačeći između redaka svoje podlo stajalište o Deklaraciji o Domovinskom ratu.

-Naravno da iza pobune ratnih invalida i veterana stoji HDZ sa saveznicima, tko drugi. Ali oni su dobili stratešku podršku, zbog koje i imaju status živih svetaca, od lijevoliberalnih stranaka kroz čudovišnu Deklaraciju o Domovinskom ratu. U velikom broju ne zna se da li buntovnijih ili smušenijih zahtjeva kojima ovih dana ratni invalidi i veterani gađaju vrh države, ima i jedan koji pripada klasičnoj komediji zabune. “Neka poštuju Deklaraciju o Domovinskom ratu”, rekao je nabrušeno u oko kamere jedan od njih, obučen u obaveznu vojnu uniformu. Kada to čovjek vidi i čuje, pomislio bi da su spomenutu Deklaraciju donijeli najprovjereniji domoljubi i državotvorci na čelu s HDZ-om, a da je sadašnja Kukuriku vlast bezočno i besramno krši. Ali to nije čak ni blizu istini. Deklaracija je donesena na inicijativu Račanove vlade, koja je uplašena sumnjičenjima za manjak rodoljublja donijela ovaj čudovišni dokument, koji sve do danas deformira politički život zemlje-dio je to teksta proizašlog iz pera Marinka Čulića pod naslovom Svete krave.

Uzimajući u obzir činjenicu da je riječ o mediju koji se financira iz državnog proračuna na spomenuti tekst reagirao je cijeli niz naših čitatelja. Na pisanje je reagirao i pravnik te bivši saborki zastupnik Pero Kovačević. Kako kaže, čudovišan je onaj tko piše nešto ovakvo. Nije primjereno da medij koji je glasilo Srba u Hrvatskoj piše tekstove s ovakvim stavovima. “Svima je sve jasno, osim njima. Problem je u njima samima jer oni na žalost ne žele priznati istinu o Domovinskom ratu. Istina je da se zna kakav je Domovinski rat bio, ali jednako tako treba napomenuti da je Hrvatska u Haagu na suđenju Gotovini i Markaču oslobođena njihovih teza. Prema tome moraju se konačno pogledati u ogledalo i prestati s tim glupostima”, rekao je Kovačević te dodao da je neprihvatljivo što ovaj medij financira Ministarstvo kulture. Čineći to predstavnici vlasti u Hrvatskoj financiraju širenje neistine o ratu. S obzirom da se za izdavača ovoga medija navodi Pupovac, ovakav tekst ne čudi previše našeg sugovornika. “Mi smo u Haagu uspjeli oboriti njihovu tezu, ali i onu knjigu koju je uređivao Puhovski Zločini prije Oluje i nakon nje. Tako da je to netočno, stvar je jednostavna, ali oni to ne žele prihvatiti i svako malo potenciraju ono što je izašlo iz pera četnika Save Štrbca”, ogorčen je pravnik. Njihova priča je srušena, a država ne bi smjela davati novac onima koji ne priznaju istinu, onima koji krivotvore povijest, ali niti onima koji ne priznaju sudske odluke. Takvog ponašanja, poručuje Kovačević, je dosta.

Ove teme dotakao se i ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak. Kratko, i u svojem ciničnom stilu prokomentirao je pisanje medija kojega izdaje Pupovac.

“Taj ugledni novinski list može pisati što želi zato jer ih financira hrvatska vlada. Pošto ih mi financiramo, a oni smatraju da je Deklaracija o Domovinskom ratu čudovišni dokument, tada to znači da njihovo mišljenje djeli njihov strateški partner. Odnosno ova hrvatska Vlada. Da se oni samofinaciraju ili da ih financira Šešeljeva Srpska radikalna stranka tada se ne bi niti obazirao na to. Ali oni izlaze u Hrvatskoj i 90 posto sredstava za opstanak dobivaju od hrvatske vlasti, onda ako tako govore o Deklaraciji tada to najblaže rečeno znači da oni dolaze iz skupine onih koja glorificira Voju Šešelja”, naveo je Hodak.

Povjesničar Josip Jurčević nije previše iznenađen ovim pisanjem, a za njega ono je nedopustivo. “To je zanimljivo. Dobro je da oni djeluju jer neke stvari na temelju toga djelovanja mogu se razaznati. Taj se medij financira od strane institucija RH, a to znači da oni koji donose odluku o tom financiranju zapravo čine veleizdajnički posao. To je jedna i najvažnija dimenzija s kojom se hrvatski građani moraju suočiti jer time se ruši hrvatska država”, vjeruje naš sugovornik. Time se naglašava ruši i slika o Domovinskom ratu, a sve to financiraju veleizdajnici hrvatske države, od samog vrha odnosno predsjednika države. Dio Srba koji je pristao sudjelovati u velikosrpskom zločinu, a dio njih abolirani su ratni zločinci penetrirao je u hrvatske državne institucije. To uključuje i famozne Novosti, a zajedno s veleizdajnicima u državi rade svoj posao. “To sam više puta zamjerao svim hrvatskim vlastima od 90 na ovamo. Nisu dopustile pripadnicima srpske etičke zajednice koji su branili Hrvatsku kaol dragovoljci i koji su bili lojalni toj državi, a to je većina, da njima nije dopušteno predstavljati interese etičke zajednice u Hrvatskoj. To čine ratni zločinci”, kaže Jurčević i dodaje da zato dolazi do ovakvih slučajeva. Nije nimalo slučajno da se to događa uoči obljetnice pada Vukovara, a hoće li hrvatski građani dopustiti stvaranje u novoj Jugoslaviji, ovisi o njima samima vjeruje naš sugovornik sugerirajući na odabir političara koji će predstavljati naš narod.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content